Премахват ни от списъците при негласуване на два вота от един вид

3155
Премахват ни от списъците при негласуване на два вота от един вид
Снимка: БГНЕС

Избиратели ще бъдат изключвани от избирателните списъци, ако не са взели участие на два поредни избора от един и същ вид. Това решиха депутатите с приети на второ четене поправки в Изборния кодекс. Извънредното заседание продължава вече повече от 12 часа.

Изменението беше внесено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Според измененията изключение ще са избирателите, които имат уважителни причини за неявяването до избирателните секции. Припомняме, че Народното събрание вече прие поправки в изборното законодателство, според които гласуването е задължителен граждански дълг.

Плевнелиев за Изборния кодекс: Следя внимателно процеса

В Народно събрание днес видяхме ярка демонстрация, че с диалог и с отстъпки от политическите партии може да се върви напред, включите...

Идеята на Кирилов за изваждане от списъците беше подкрепена от 111 депутати, 5 бяха "против", 11 се въздържаха. Парламентът отхвърли възможността за предоставяне на стимули за гласопадавателите, упражнили правото си на глас със 121 гласа.

Парламентът отхвърли идеите да има стимули и томбола за участвалите в гласуването, каквито бяха одобрените текстове в правната комисия.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев откри дебатите, като заяви, че заличаването от избирателни списъци не трябва да засяга българите зад граница. "Целият текст съдържа в себе си предварителна абдикация от членството ни в Шенген, защото за да си получиш извинителната бележка, се предполага по някакъв безспорен начин да докажеш пребиваването си в чужбина", посочи "синият" лидер.

Депутатът от левицата Таско Ерменков определи санкцията като „излишно канцеларско упражнение”.

Протестиращи се възпротивиха на промените в Изборния кодекс

"Оставка - времето изтече!" - плакат с такъв надпис носеха около 200 протестиращи пред парламента, докато депутатите продължават рабо...

Йордан Цонев от ДПС изтъкна, че не вижда логика да се наказват негласувалите със заличаване от избирателните списъци. „Моля добронамерено да ми обясните каква е логиката да наказваш негласувалите с това наказание, което ще доведе до обратното на целта на задължителното гласуване”, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика