Президентът на сцената: Връчване на мандат за правителство на БСП и консултации за новата ЦИК

2167
Президентът на сцената: Връчване на мандат за правителство на БСП и консултации за новата ЦИК
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Днес, 5 май, от 11:00 часа, президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България".

На 1 май лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще върнат мандата веднага, което ще открие пътя за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Президентът да назначава 15-членна ЦИК, реши правната комисия

Президентът да назначава членовете на Централната избирателна комисия по предложение на парламентарните партии, но по определена от нег...

Нинова заяви, че БСП не може да състави правителство. Тя припомни, че на последните избори на 4 април, българските граждани са гласували за партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която са припознали като партия на промяната. Лидерът на БСП подчерта, че на няколко пъти те са протягали ръка за сътрудничество към трите нови партии, които влязоха в парламента ("Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън"), но тя е била отхвърлена.

Първа получих право да състави правителство ГЕРБ - партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От "Има такъв народ" мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят стабилно правителство.

Днес, 5 май, държавният глава ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК. Президентът Румен Радев утвърди правилата за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК

Боряна Димитрова: Дали с промяна в избора на ЦИК не се тестват нагласите за по-силни президентски правомощия?

"Видяхме крайъгълният камък на формацията на Слави Трифонов - мажоритарните избори да бъде оставен встрани. С практически аргументи". Т...

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14:00 часа на "Дондуков" 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика