Първата заповед на Кирил Петков - всички в Министерски съвет със зелен сертификат

10637
Първата заповед на Кирил Петков - всички в Министерски съвет със зелен сертификат
Снимка: БГНЕС

Всеки в Министерски съвет трябва да има зелен сертификат. Това ще бъде първата заповед на новия министър-председател Кирил Петков, обяви самият той пред депутатите при представянето на кабинета си пред Народното събрание.

"Днес е важен ден да продължи промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България трябва да работим заедно", каза той.

"Заедно четиримата коалиционни партньори ние постигнахме общи дебати, направихме общо споразумение в 120 страници, 18 глави, за политиките, които ще са нужни за тази промяна. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт", заяви той.

"Гръцката газова връзка трябва да стане основна задача", подчерта той. В областта на здравеопазването първи проблем е справянето с COVID кризата. Той изтъкна важността на ваксинацията. "Ние оставаме зад Руанда, Таджикистан и Пакистан. Ето защо моята първа заповед, ако бъда избран, е всеки в Министерския съвет да има зелен сертификат", ангажира се той.

Петков отново повтори, че ще проявява нулева толерантност към корупцията. В тази връзка, той посочи, че МВР, оглавявано от Бойко Рашков, ще има грижата никой да не бъде над закона. За правосъдието той обяви, че прокуратурата, оглавявана от Иван Гешев, не е постигнала задачите си, като даде за пример случая КТБ. И обеща реформа, в която очаква да се изяви новият правосъден министър Надежда Йорданова.

ГЕРБ с нов залп към Радев минути преди гласуването на кабинета

Депутатите се събраха в сградата на Народното събрание, където в 13.00 часа започна извънредното заседание, на което се гласува правите...

Важността на икономиката той открои с това, че по нейните приоритети ще работят двама членове на кабинета - Корнелия Нинова и Даниел Лорер. Петков подчерта, че България трябва да си върне водещото място в областта на земеделието, за което ще се бори бъдещият земеделски министър Иван Иванов. В областта на външната политика Петков каза, че страната ни трябва да бъде конструктивен партньор на ЕС и НАТО, както и да постигне напредък в отношенията със Северна Македония. "Отбраната трябва да бъде в синхрон с външната политика", отбеляза той.

"От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност", обяви той задачата на новия социален министър Георги Гьоков, а Атанас Атанасов, който ще се занимава с проблемите на културата, ще трябва да работи за превръщането ѝ отново в национален приоритет. Всичко, което новото правителство трябва да постигне, трябва да се базира на електронизацията. Заради това в правителството ще има двама членове, работещи в тази област - Калина Константинова и Божидар Божанов.

"Аз ще бъда пръв между равни. Само отборно ще можем да постигнем всички тези цели", заяви Петков. А към опозицията се обърна с призив да следи внимателно действията на новата власт, за да я коригира, където е необходимо. Той подчерта и нуждата от взаимодействие между управляващи и опозиция за реформи в правосъдието чрез промени в конституцията. "Аз вярвам, че след четири години България ще бъде едно съвсем различно място", увери Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика