Равносметката: Само БСП поиска третия мандат

4921
Равносметката: Само БСП поиска третия мандат
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Само от БСП директно поискаха от президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство. Останалите партии, които също могат да бъдат посочени от държавния глава, или заявиха, че ще върнат мандата, ако го получат, или поставиха условия за подкрепата си. На разговорите „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са с еднаква позиция, че той трябва да избегне грешките на първия.

Това е равносметката след втория кръг консултации на „Дондуков“ 2, продължили два дни. Радев свика разговорите преди връчването на втория мандат, който по конституция отива при втората политическа сила в Народното събрание – ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обаче са категорични, че ще го върнат веднага, като преди това изчетат проектокабинет, за да може хората да сравняват кой какво им предлага.

Радев: Ще бъде крайно безотговорно, ако и този парламент приключи без да състави редовно правителство

Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията, осветли и пресече много схеми. Всички видяха празните язовири, с...

Кога обаче ще им бъде връчен не стана ясно

Така интригата за съставяне на правителство продължава да се върти около третия мандат. От формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ вече категорично заявиха, че няма да си дадат подкрепата за третия мандат. При кого ще отиде той също не се разбра след завършилите в сряда консултации при Радев, в които се включиха - „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. На тях президентът поиска съставяне на редовно правителство с широка подкрепа, за да може да се изведе страната от кризата.

От ДБ се обявиха, че трябва с третия мандат да се компенсира дефицитът на първия. Това според тях може да стане с кабинет с времеви период – зимните месеци. Въпреки отказа за подкрепа от ИТН съпредседателят на ДБ Христо Иванов изрази готовност да поканят на разговор хората на Трифонов. Той обяви, че са готови на разговор и отстъпки, но в същото време даде да се разбере, че няма да подкрепят кабинет с мандатоносител БСП.

Както и при първите консултации от ДПС казаха, че безусловна подкрепа няма да дадат на никого, а стигне ли мандатът до тях, веднага ще го върнат. При вторите разговори с Радев обаче се заформи скандал около гражданството на икономическия министър Кирил Петков. Именно Петков беше причината ДПС да напуснат преждевременно преди дни КСНС. Пръв тон даде лидерът на партията Мустафа Карадайъ, който попита Радев за гражданството на Петков. Държавният глава отвърна, че не е удачно точно от ДПС да повдигат темата, "защото въпросът за гражданството означава не само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце".

"Когато избухна този скандал, аз се срещнах с Петков и го попитах коя е вашата родина майка - България или Канада, и получих еднозначен отговор - България", разказа президентът. Той зададе същия въпрос и на Карадайъ - коя е неговата родина майка. А той беше категоричен, че е България. Радев обаче намекна, че той не е искрен, съдейки по думите му, които е казал пред чужди власти. „Моята родина е България и мисля, че всичките ми 51 г. са доказателство за това. Лицемерието в политиката е налице“, заяви лидерът на ДПС.

Журналист: Партиите, от които мнозинството българи очакваха промяна, се оказаха палячовци

"Тези партии, от които мнозинството българи очакваха промяна, се оказаха завършени палячовци. Само аз ли не съм изненадан? Надявам се,...

Най-малката парламентарна група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също като ДБ изрази мнение, че третият мандат трябва да избегне грешките на първия. Мая Манолова подчерта, че народът страшно много харесвал служебния кабинет на Румен Радев и беше категорична, че част от министрите му трябва да продължат да работят и в следващо правителство, пише "Монитор".

Преди консултациите Радев коментира атаките срещу назначеното от него правителство. Според него атаката срещу Кирил Петков цели да обезсмисли и да постави под въпрос легитимността на актовете на служебния кабинет. „Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията. Осветли и пресече много схеми. Видяхте празните язовири, станаха ясни парите, предплатени за ремонти и строежи на хартия. Видяхте къде отиват кредитите на ББР”, категоричен бе държавният глава. По думите му „корупционерите търсят формален юридически повод,за да върнат часовника назад към времето на Борисов, когато паразитираха върху бюджета”.

Не закъсня реакцията и на експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който посочи, че първите, които повдигнали завесата „що за птица е назначил“, са от "Има такъв народ": „ИТН разнебити Кирил Петков и Асен Василев – двамата министри, които вееха като знаме”. Той бе категоричен, че ГЕРБ не атакува служебния министър на икономиката, а просто подава сигнал за евентуалното му двойно гражданство. Борисов отчете провал на служебното правителство във външната политика, икономиката, финансите и здравеопазването. Той определи като "абсолютно безсмислени" консултациите при президента. Според него президентът Радев „не знае какво прави в момента” и евентуални нови парламентарни избори, проведени в различни дни от президентските, биха били пагубни за страната.

Още: 

Слави Трифонов не просто изгори, а взриви всички мостове. Но това е закономерно 

Политолог: "Има такъв народ" и Румен Радев обменят рейтинг

"Между ИТН и президента Румен Радев има обмяна на рейтинг. ИТН ще прелеят подкрепа към президента, а той им помага да стабилизират обра...

Защо Слави подкрепи Радев? 

Завръщането: Бойко Борисов се качва на белия кон Слави Трифонов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика