Сценарист от "Шоуто на Слави" нападна Борисов и Плевнелиев – първият е СИК-аджия, вторият е недоразумение

4852
Сценарист от "Шоуто на Слави" нападна Борисов и Плевнелиев – първият е СИК-аджия, вторият е недоразумение
Снимка: БГНЕС

И Бойко Борисов, и Росен Плевнелиев говорят глупости. Премиерът е човек, служил на сенчести групи като СИК. Този, който изпълнява длъжността на президент, е недоразумение – да прочете закона за референдумите, там се казва, че не може да се прави плебисцит по един и същ въпрос поне две години, ако при първия опит има валидно „не”. Референдумът за електронното гласуване не беше валиден – той се върна в парламента, заяви сценаристът от „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов. Колегата му Филип Станев се съгласи с позицията на Йорданов и добави, че по всеки от шестте въпроса са се съветвали с експерти по право, но не ги изброи поименно.

Безусловно подкрепям партийната субсидия да намалее от 11 на 1 лев. Подкрепям и електронното гласуване – това е бъдещето, но то още не е дошло. Това заяви в сутрешния блок на bTV независимият депутат Велизар Енчев, който е единственият народен представител, гласувал „въздържал се” при вота в пленарна зала за референдума на „Шоуто на Слави”.

Плевнелиев: Референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти

Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. Това каза президентът Росен Плевнелиев, коментирайки одоб...

По въпроса с правото на вот – дали да има задължително гласуване или не, Енчев защити позицията, че това не може да бъде вменявано. Йорданов реагира и попита защо това да не го решат хората и да не се пречи да решат. Според него няма нужда от промяната на Конституцията специално за задължителното гласуване.

За мажоритарния вот Енчев беше категоричен – обслужват се две партии. С по-малко гласове може да влизат повече депутати от една формация, каза той. Само ако говорим за един тур – ако са два, не е така, отвърна Тошко Йорданов, който даде за пример Франция. На последните избори във Франция на първи тур водеше Марин Льо Пен, на втори тур нещата се промениха коренно, припомни сценаристът. Вашето пледиране за мажоритарен вот е в подкрепа на мафията, не се съгласи Енчев.

Изказано беше предположението, че с драмата относно електронния вот се търси предтекст Конституционният съд да спре целия референдум.

За финал беше поставен и въпросът какво значение има дали „Шоуто на Слави” защитава чалгата или не. В този референдум не питаме това, подчертаха Йорданов и Станев. А Енчев припомни, че „Шоуто на Слави” е засегнало Янаки Стоилов на тема сексуална ориентация и по този начин е ударило политически противник. Отговорът беше - защо тогава в парламента обсъждаха как изглеждал балета на шоуто?

Въпросите на "Шоуто на Слави"

Сценаристът на Слави Тошко Йорданов: Българският народ направи нещо историческо

Уважаеми зрители, днес (12.05.2016 г. - бел. ред.) Народното събрание прие, че референдумът, иницииран от нас, ще се състои в своята ця...

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Плевнелиев: Нелогично е да има два пъти референдум по един въпрос, ще предприема действия

Крайно неразбираемо и нелогично е да провеждаме два пъти референдум по един и същ въпрос в рамките на една година. Това каза пред журна...

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика