Шишков обяви кога ще има Акт 16 за интерконектора, коментира казусите с "Хемус" и "Струма"

2376
Шишков обяви кога ще има Акт 16 за интерконектора, коментира казусите с "Хемус" и "Струма"
Снимка: МРРБ

Следващата седмица ще бъде бъде издаден Акт 16 на Междусистемната газова връзка Гърция – България. Това съобщи днес регионалният министър Иван Шишков.

Преди два дни интерконекторът, по който ще получаваме пълните количества азерски газ, получи Акт 15. Очаква се утре надзорът и строителят да внесат в ДНСК окончателен доклад за въвеждане в експлоатация.

Министър Шишков: Промени в ЗУТ ще позволят незаконното строителство по АМ „Хемус“ да бъде обявено за търпимо

Разрешение за строеж за участъци 4 и 5 на автомагистрала „Хемус“ не може да бъде издадено заради констатираното незаконно с...

"Взели сме предварително съгласие от общините, през които минава газовата връзка, както и документи от дружествата, от които е необходимо. Обектът ще бъде въведен в експлоатация за няколко дни, ако наздорът е представил всичко, което трябва", каза арх. Иван Шишков по БНТ.  Той обясни, че инвеститорът е заявил пред него, че интерконекторът може да поеме по-голямо количество газ от договореното от държавата.

"В миналия служебен кабинет се опитахме да спрем лошата практика, а не големите инфраструктурни обекти. За съжаление, след седем месеца намерихме не категорично спрени лоши практики, а спрени обекти. Политиците използват магистралите повече за „сцена“, на която да се снимат, но накрая строителите бяха изгонени от нея. Искаме да върнем на „сцената“ на магистралите и строителите, а не политиците”, заяви регионалният министър. 

Шишков коментира проблемите, свързани с участъците на АМ „Хемус“, и припомни също, че няма планиран възел между нея и обявената за национален обект магистрала от Русе до Велико Търново. Основен проблем при АМ „Хемус“ по отношение на първи до трети участък е, че вторият е възложен най-късно като строителство. Правят се срещи с всички строители, за да се направи ускорен график и магистралата да бъде построена в тези участъци.

"Подложили сме на обществено обсъждане текстове за търпимост, за да може отговарящите на нормите инфраструктурни обекти, които държавата е възложила и допуснала да се строят незаконно, да бъдат обявени за търпими и така да продължи строителството им. Сред тях, освен 4 и 5 участък на АМ „Хемус“, има и язовири", каза Шишков.

Властта обяви бъдещата магистрала от Русе до Велико Търново за обект от национално значение

Министерският съвет обявява за национален обект автомагистралата между Русе и Велико Търново. Това съобщи на брифинг служебният министъ...

Участъците по „Хемус” между Велико Търново и Търговище обаче още продължават да са 4строителна илюзия", заяви министърът. "Оказва се, че трасето не може да бъде потвърдено и всъщност строим аутобан до определена точка и нататък нямаме ясна категоричност как ще я продължим и откъде ще мине. Това е целият проблем и този огромен строителен хаос ще трябва да се оправи", смята той.

Работи се активно с Министерството на околната среда и водите, за да може да бъде решен проблемът с АМ „Струма” през Кресненското дефиле. Министърът припомни, че има готов идеен проект за укрепване на свлачището преди тунел „Железница“. Всъщност точно проблемът с това свлачище е най-големият абсурд, посочи той и обясни, че тунелът ще бъде готов до месец, но лошото е, че не можем да го ползваме, защото за свлачището, което е открито още през октомври 2020 г., не се е правило нищо дълго време.

До края на 2023 г. трябва да бъде завършена АМ „Европа“. Проблемният участък там е от Сливница до София. "Учудващо е, че по време на редовния кабинет не се е случило нищо. Бях оставил на министър Гроздан Караджов писмо за съгласуване, за да може да се одобри подробния устройствен план на лота. Но това не стана. До десет дни ПУП на участъка от Сливница до София ще бъде гледан на върховен експертен съвет, който ще бъде свикан. Имаше проблеми с кмета на Костинбрад, вече се срещнах с него и подписахме споразумение”, заяви Шишков.

"Инфраструктурните обекти бяха спрени не само като стоителство, а и като проектиране и процедури, което е най лошото. А колкото повече се бавим, толкова повече няма да има какво да строим. Строим малко, защото нямаме планиране за повече", обобщи регионалният министър.

На 1 октомври по интерконектора от Гърция ще потече газ, обеща министърът

На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ. Това съобщи пред журналисти в гра...

Другата седмица изтича срокът на общественото обсъждане на Проекта на Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка при инфлация. С Постановление на Министерския съвет се очаква да се реши въпросът с индексакцията на цените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика