Словакия съгласна да даде ракети С-300 на Украйна, ако САЩ им дадат на свой ред. А България?

22816
Словакия съгласна да даде ракети С-300 на Украйна, ако САЩ им дадат на свой ред. А България?
Снимка: Getty Images/Guliver

Словакия е готова да предостави ракетни системи С-300 на Украйна. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над след посещението на американския си колега Лойд Остин в страната, предаде Reuters.

Припомняме, че Остин ще дойде и в България – утре, 19 март.

Над обясни, че Словакия има желание да предостави С-300 на Украйна "незабавно", но тогава, когато самата Словакия има с какво да замени ракетите, които би дала. Самият Остин не пожела да каже дали САЩ ще предоставят ракети на Словакия, с които да смени своите С-300.

Словакия има една батарея С-300, която е наследство от времето на Варшавския пакт. Сега очакванията са, че Словакия може да получи в замяна ракети "Пейтриът". Над изрично даде да се разбере, че не може защитата на страната му да бъде пропукана, тъй като Словакия има и обща граница с Украйна, пише The New York Post. "Аз съм министър на отбраната на Словакия. Първата ми задача е да направя всичко по силите си, за да гарантирам защитата и сигурността на словашкия народ и територията на Словакия", подчерта Ярослав Над.

Ще иска ли САЩ ракети С-300 и от България?

Темата се нажежи още повече след снощния арест на Бойко Борисов, като от ГЕРБ вече директно говорят, че арестът се прави, за да не се обръща внимание как даваме ракети на Украйна. Този тон почна да държи и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.

 

 

Каненият по редица телевизии като експерт по сигурността Николай Марков също се изказа във Фейсбук по темата. "Предадем ли тези оръжия, България ще бъде едно евроатлантическо нищо, закичено с папионка. Нито едно друго оръжие не може да замени тези комплекси, нито пък ще ни продадат някога такива. Имам свещен воински дълг да го кажа открито и навреме, като експертна и твърда позиция, пък времето ще ви покаже онова, което не мога да ви кажа в публичен формат. Ние не воюваме", гласи есенцията на изказването.

 

В свой пространен материал в. "24 часа" коментира, че България разполага със системите C-75М3 "Волхов" (SA-2), C-125М "Нева” (SA-3), 2К12 “Куб” (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10). Всички те са произведени в Съветския съюз, като най-новата С-300 е приета на въоръжение в армията ни през 1988 г. Имаме два дивизиона С-300, всеки от които по 5 ракетни комплекса. Един комплекс включва мобилно изстрелващо устройство с 4 тръби за ракети, радар и система за управление. Те би трябвало в момента да се ползват за охрана на София и АЕЦ "Козлодуй". Именно заради това лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков заговори, че ако дадем С-300, оставяме АЕЦ-а и София без защита.

Само че стои въпросът каква е функционалността на тези ракети. Трудно ще може да се ползват в бойна обстановка, казват източници от военното министерство пред "24 часа".

Разработката С-300 е завършена в началото на 80-те години и това се води първият ПВО комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно. Радарът може да открива балистични ракети на 1000 км и крилати на 300 км. Обсегът на ракетата е между 45 и 200 км.

ОЩЕ: Все повече западни оценки: Руската армия се проваля в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика