Социолог: Демократичните процеси у нас се влошават

3238
Социолог: Демократичните процеси у нас се влошават
Снимка: БГНЕС

Демократичните процеси у нас се влошават. Това каза за „Фокус“ изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Свидетели сме на борба между две линии. Едните приемат демокрацията като догма, а другите искат да я ревизират, като дори се говори за нелиберална такава, обясни той. „Притеснява ме, че като че ли България не е изключение от глобална тенденция. Все по-голям е афинитета към по-авторитарно звучащи политици и по- силови и такива с по-ярка популистка харизма. Наблюдава се афинитет към резки движения в политиката. Това се вижда навсякъде в нашата част на света, а и не само. Навсякъде линията ляво срещу дясно, която наблюдавахме в следвоенните десетилетия окончателно се заменя от нещо ново.

Поуки от евроизборите: Кое е по-опасното - "фейк нюз" или "хейт нюз"?

Ако наистина сме разбрали какво са ни казали европейските граждани с вота си, преговорите и подборът за постовете в Европейската комиси...

Дълго време изследователите се заблуждаваха, че това е заболяване, но това е нов етап и в него не се води битка на ляво срещу дясно. Битката този път е за отворено или затворено общество, космополитно срещу национално, консервативно срещу прогресистко, либерално срещу авторитарно, а понякога това звучи като „свобода срещу несвобода“, коментира той. Плашеща е тенденцията за намаляване на подкрепата към демокрацията, обясни Първан Симеонов и уточни, че 52% от българите подкрепят демокрацията в страната, 32 % не са доволни от нея, а 15% се колебаят. Това е червена лампа, коментира той. По думите му тя сигнализира ниско качество на политическия процес, които не може да убеди българите, че политическите правила са добри. Казвайки, че наличието на много партии е зло, е като да се твърди , че демокрацията е лоша. Елитите са длъжни да убедят българите, че настоящата форма на демократическо управление е най-добрата възможна, каза още Симеонов. Според него това няма как да стане без справедливост. Гражданския контрол трябва да е постоянен, каза още той. Според него ставащото с партийните субсидии също е плод на гражданската активност.

"Необходима е спешна инжекция от самочувствие на българите. Не може да продължава до безкрай това съзнание, че във всичко сме зле и във всичко губим. Част от спасението от това е да свикнем с мисълта, че това не е вярно. Достатъчно е да се огледаме наоколо и да видим, че има показатели, по които България криво-ляво се движи напред. Вярно е, че при едно по-трудолюбиво и стратегическо управление темповете можеха да са по-бързи. България извървя сериозен път от 1989 г. насам при това мирен. Вярно е, че много се краде, но другите около нас се биха. Понякога трябва да свикнем с идеята, че не сме най-лоши във всичко“, каза той. Първан Симеонов обясни, че все още се търси човекът, който ще разкаже хубавия политически разказ. Нация като нашата трудно може да бъде щастлива, каза още той и обясни, че освен това имаме и демографски проблем, които значи усещане за липса на бодра перспектива. Когато има силни социални и регионални различия, няма как да има обществена тъкан. В България понякога пренебрегваме международните процеси, може това да е вродения ни разум и да е за добре", коментира още Първан Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика