Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спецпрокурорите поискаха удължаване на срока за закриване на специализираното правосъдие

26 май 2022, 12:36 часа • 1670 прочитания

Ръководителите на двете спецпрокуратури, на двете военни прокуратури в София, на районната, градската и апелативната прокуратура настояват за удължаване срока за закриване на специализираното правосъдие. Към момента е планирано то да се осъществи от 27 юли, но Ивайло Ангелов - шефът на Апелативната спецпрокуратура, предложи буферен период от 6 месеца.

Според него в този интервал ще може да се завършат и предадат всички дела, започнати в спецправосъдието. Ако срокът остане до края на юли, това няма да може да се случи, смята той.

Днес пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша ръководителите на 7 прокуратури в София по инициатива на прокурорската колегия на ВСС. 

"Проблемите се изразяват в това, че считано от 27 юли, ако законът не бъде променен, ще бъдат блокирани всички дела, по които работим в момента, тъй като до този момент всички магистрати и съдебни служители ще бъдат преназначени. След изтичане на този тримесечен срок имаме седемдневен срок да предадем всички дела и преписки. На практика ще се окаже така, че няма да има нито административни ръководители, нито магистрати, нито съдебни служители, които да извършат тази дейност. Единственият начин да се разреши този проблем, е да се удължи срокът, в който спецорганите да бъдат закрити", каза Ивайло Ангелов.

Преди това главният прокурор Иван Гешев предрече "юридическа катастрофа" след влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт. Според него всички важни дела в спецправосъдието ще бъдат унищожени след закриването му.

Промените в закона бяха официално одобрени от Министерски съвет миналата седмица. Гешев обаче сезира Конституционния съд заради закриването на специализираните съдилища и спецпрокуратурите. На 17 май КС допусна за разглеждане по същество искането на главния прокурор - а именно промените в Закона за съдебната власт да бъдат определени за противоконституционни. Оттогава насам тече едномесечен срок за становища от заинтересованите страни и от изявени юристи.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес