Съдия Емил Дечев: Изкривяват се обективни факти по делото на Полфрийман

7360
Съдия Емил Дечев: Изкривяват се обективни факти по делото на Полфрийман
Снимка: БГНЕС

"Общественият резонанс в резултат на решението на съда Джок Полфрийман да бъде предсрочно освободен е огромен. Въпреки това бяха изречени доста големи неистини, които изкривяват обективните факти, свързани с делото." Това каза съдия Емил Дечев от УС на Съюза на съдиите в интервю за bTV.

Съдия Дечев допълни, че е невярна информацията за това, че съдебният състав от трима души е подписал решението с особено мнение, т.е единият от съдиите не е бил съгласен. По думите му всички са сложили своя подпис.

Според него тези спекулации са използвани за предизборна кампания, именно, защото предизвиква реакции сред обществото.

Относно недоволството, че съдебния състав е трябвало да се произнесе не с определение, а с решение, Дечев подчерта, че над 95% от всички подобни дела, които се разглеждат от апелативните съдилища в страната приключват с определение.

„Ако след внасянето на иска за преразглеждане, главният прокурор Сотир Цацаров смята, че е нужно решение, то трябва да поиска преразглеждане на всички тези 95%”, допълни той.

Дечев изтъкна, че твърденията относно съдебния процес и информацията, че е бил на тъмно, също са неверни. По думите му са протекли три заседания, като на първото са присъствали журналисти, а втора инстанция обикновено не се гледа публично.

„Съдийският състав е взел решение, според което молбата Полфрийман да бъде освободен е основателна. Това, че е условно предсрочно освободен, не означава отмяна на присъдата. Неговото наказание стои, като има изпитателен срок. Ако по време на този срок извърши престъпление, ще трябва да излежи оставащите от присъдата шест години и половина”, изтъкна експертът.

Съдията обясни, че становището на затворническата администрация в никакъв случай не е игнорирано. Той смята, че съдиите подробно са разгледали съдебното определение, записано в 8 страници. Освен това състава подробно е анализирал становището, като е счел не само заключенията на администрацията, но и всички представени факти.

„В тези 8 страници БХК е споменат един единствен път, че дава своята положителна характеристика за Джок Полфрийман”, обясни Дечев.

Цацаров сезира ВКС, иска възобновяване на производството срещу Полфрийман

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване ...

Съдия Дечев заяви, че няма законова забрана в НПК, която да твърди, че не може големият остатък от неизтърпяно наказание да пречи един човек да бъде предсрочно освободен.

Освен това обясни, че Полфрийман има риск от рецидив, оценен на 12 точки. От личната си практика като наказателен съдия, това е много ниска оценка, смята Дечев. Според него когато има такава оценка, затворническата администрация често дава положителна характеристика за освобождаване.

От своя страна адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов заяви, че масовото обществено недоволство след предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман не е изненада за него.

Той сподели, че много пъти е разговарял с подзащитния си след излизането му от затвора и че австралиецът бил щастлив и доволен от промяната.

Ангелов категорично отрече Българският хелзинкски комитет да е изиграл основна роля за предсрочното освобождаване на Полфрийман.

БХК с изявление за освобождаването на Джок Полфрийман

Във връзка с многобройните твърдения за роля на Българския хелзинкски комитет за предсрочното освобождаване на лишения от свобода австр...

„Решението на българския съд да се стигне до УПО е 8 страници и детайлно изследва много въпроси. Българският хелзинкски комитет не е най-важният, нито най-основният въпрос там. Решението на българския съд много детайлно поставя въпроса кога третираме един затворник като наказан, което а фундаментален проблем във всички тези определения на апелативните съдилища”, коментира Ангелов.

По думите му случаят на Полфрийман не е прецедент: „Не е изключение. Аз знам случай с повече от 7 години излязъл – отново чужденец. Знам случай за 5 години остатък. Знам случай за 4 години остатък”.

Преди дни Ангелов сподели кадър от видео, на който се виждат три бягащи фигури.

На 24 септември бащата на Андрей Монов – Христо Монов, заяви, че синът му не е запечатан на този клип, защото няма бели маратонки, каквито се виждат на стопкадъра.

„В тези кадри, човекът който съм оградил с червено кръгче, е описан като част от групата приятели на жертвата. Той е гоненият – в негова защита Полфрийман тръгва да се намесва. В синьо е ограден Андрей Монов. Лицето на тази снимка е с якето, което е дадено после за експертиза, и установена експертизата, че има кръв от Андрей Монов”, посочи Ангелов.

Освен война на съдия Калпакчиев, Сидеров обяви, че се кандидатира за кмет на София

Освен война на съдия Калпакчиев, който освободи предсрочно убиеца Джок Полфрийман, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви н...

"В закона не е определен какъвто и да е срок, така че всичко зависи от Върховния касационен съд." Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод искането на прокуратурата за спиране на предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов.

"Напълно е възможно лицето да получи документи и да напусне територията на България. В момента лицето е свободен гражданин и би могло незабавно да напусне страната, след като получи документи за пътуване", обясни още Арнаудова.

Ако се възобнови производството и се отмени определението на Софийския апелативен съд, ще е налице основание за задържането му за доизтърпяване на наказанието. Ако е в чужбина, могат да се използват институтите за международна правна помощ за връщането му в България, обясни говорителят на главния прокурор.

Неяснотите по случая

Освен война на съдия Калпакчиев, Сидеров обяви, че се кандидатира за кмет на София

Освен война на съдия Калпакчиев, който освободи предсрочно убиеца Джок Полфрийман, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви н...

Версията на Полфрийман е, че той се е опитал да защити нападнат от Монов и приятелите му млад ром. По думите на осъдения, когато той се намесва, младият Монов и приятелите му вече са повалили жертвата си и безмилостно я налагат, включително с тъпи предмети. Джок вади нож и се опитва с викове „назад, назад” да прогнози хулиганите. Те обаче не се стряскат в достатъчна степен и му налитат, което го принуждава да използва оръжието, за да се защити.

Случката е записана от охранителна камера, но „електрическа авария” изтрива записа. Не са разпитани и ключови свидетели. Случаят се наблюдава от прокурор Първолета Никова, която е „герой” на друг случай, при който спасява приятеля си Рангел Станчев от ареста, като му дава шоколадови бонбони, за да предизвика хипергликимична криза. Етичната комисия на Висшият съдебен съвет обаче излезе със заключение, че прокурор Първолета Никова не е нарушила Етичния кодекс на магистрата с връзката си с Рангел Станчев, който е известно име в бургаския ъндърграунд.

В очакване на апелацията по делото Джок Полфрийман е задържан на 19 февруари 2010 в пълна изолация, по силата на закон според който всеки чужд гражданин осъден на повече от 15 месеца затвор трябва да бъде държан в изолация до края на процедурата на обжалване. Той е единственият затворник в България в такава ситуация. Отделно Полфрийман е задържан да излежи присъдата си в България, въпреки че имаме споразумение с Австралия за размяна на осъдени граждани и възможност те да излежат наложена от правосъдието на другата страна присъда в родната си държава.

По случая с Джок Полфрийман австралийската журналистка Белинда Хоукинс публикува книга „Кошмарът на всеки родител”. Там тя описва всички свои открития – като например, че Андрей Монов не е загинал от прободна рана в гърба, както се прокламираше широко в българските медии. Според аутопсията няма начин раната да е била нанесена в гръб. Отделно пред Deutsche Welle Хоукинс изрично подчертава, че не е намерила никакво потвърждение в архивите на австралийската правосъдна система и на Интерпол, че Джок Полфрийман е убил и друг човек с нож преди случая с Андрей Монов.

„В книгата си аз не се опитвам да реша въпроса за вината - това е работа на други. Мога обаче с чиста съвест да кажа, че разследванията ми недвусмислено разкриват много сериозни пропуски на българската съдебна система - от решаващите 24 часа непосредствено след арестуването на Полфрийман, та чак до приключването на съдебния процес. Българите заслужават по-добро правосъдие”, казва Хоукинс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика