Тошко Йорданов се излага с BG Alert, бивш министър го поправя (СНИМКА)

3548
Тошко Йорданов се излага с BG Alert, бивш министър го поправя (СНИМКА)
Снимка: БГНЕС

Фалшивият "сигнал за тревога", който получиха на телефоните си хиляди граждани в България малко преди 19 часа вчера, доведе до спор между депутата от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и Божидар Божанов от коалиция ПП-ДБ.

ОЩЕ: Сигнал за опасност в цяла България: BG Alert с фалшива тревога

„Кой министър от министерство на електронното управление е дал пари и по каква поръчка и колко на външната фирма дето изкара ангелите на хората тази вечер с безумното съобщение за бедствие???“, написа в социалната мрежа X Йорданов.

„Не е МЕУ, а МВР. 3 години си в политиката, а базови неща още не си научил за това как функционира държавата“, отговори му Божанов.

Официални обяснения

Човешка грешка е довела до изпращането на две различни съобщения през мрежата на един от мобилните оператори на "сигнал за тревога" на телефоните на хиляди граждани в България, съобщиха от МВР тази сутрин.

ОЩЕ: Обяснение за фалшивата тревога по BG Alert и извинение

От вътрешното министерство още снощи излязоха с позиция по въпроса. „Във връзка с подготовката на системата BG Alert един от мобилните оператори, e пуснал тестово съобщение към абонатите. Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие“, се казва в съобщението.

Малко по-късно от Vivacom също излязоха с официална информация по случая - защото съобщението излезе на апаратите на техни потребители. Оттам уточняват, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител.

Кой отговаря за системата?

През есента на 2022 година е подписан договор с изпълнителите на системата, като с проекта е ангажирана пожарната (ГДПБЗН), която е структура на МВР. Договорът е с обединение между "СисКод", "Инфосистемс Интернешънъл" и "Опенкод Системс" за сума от около 2,1 млн. лв. Основната задача на компаниите е да създадат софтуер по технологията Cell Broadcast Service, с който ще могат да се пращат съобщения - на български и английски, директно на мобилни телефони с номера, които в даден момент са свързани към мобилните клетки в застрашената зона - вкл. тези в роуминг и без значение към кой оператор са. Кой ще оперира с тази система реално е сред важните въпроси, които следва да бъдат уредени, писа в. "Капитал".

Според Търговския регистър, в "Опенкод Системс" съдружници са Константин Стайков и Тиери-Мишел Даррас, като Стайков е водещият съдружник. Едноличен собственик на капитала на "Инфосистемс Интернешънъл" е "Информикс Груп" АД, чийто представител е Николай Симеонов, той е и един от тримата ѝ директори заедно с Антонина Илиева и Стефан Каврошилов.

Първоначално днес официалният сайт bg-alert.bg не се отваряше, но по-късно стана активен. От него става ясно, съобщенията се изпращат единствено и само от компетентните държавни органи или институции. На сайта се появи и информация кога официално ще се проведат тестовете за изправността на системата. Точните дати и часове по области вижте тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика