Втори опит след късото съединение: Депутатите пак ще гласуват мораториума върху цените на тока, парното и водата

2115
Втори опит след късото съединение: Депутатите пак ще гласуват мораториума върху цените на тока, парното и водата
Снимка: БГНЕС

След хаоса заради цените на тока, парното и водата, днес (16 декември) се очаква депутатите да гласуват сроковете в мораториума върху тарифите. Замразените цени ще важат от днес до 31 март догодина. Вчера 15 декември мнозинството в пленарната зала реши сметките да се изчисляват по старите цени, от 1 януари тази година. Това върза ръцете на Комисията по енергийно и водно регулиране, която трябваше да поиска ново вдигане на цените на тока за бита. 

Парламентът замрази цените на тока, парното и водата

 

Кьорав карти не играе, господа и госпожи на Промяната

Както може би мнозина са разбрали (а може би не), вчера парламентът наложи мораториум върху цените на тока и водата. Направи го по пред...

Какво всъщност решиха депутатите?

Първоначално доскорошните управляващи предложиха решение на растящите цени на тока, парното и водата. Докато депутатите спореха около създаването на временна комисия за енергийната криза, председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи Народното събрание да гласува мораториум върху цените и те да останат на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 186 народни представители, двама бяха против, двама се въздържаха.

От ГЕРБ намекнаха, че са заложили капан на ПП с мораториума за тока и водата 

Съгласно решението, мораториумът влиза в сила от публикуването му в „Държавен вестник”. Така от 1 януари 2022 г. хората няма да плащат по-високи сметки за ток, парно и вода, а напротив - цените ще бъдат намалени с 4-5% за тока и с 10-15% за парното, спрямо приетото ниво от 1 януари, 2021 година. Причина за това е, че парламентът де факто отмени действащо по закон решение на КЕВР за новите цени на тока от 1 юли, 2021 година, което беше определено от юристи като правен абсурд - защото решението на парламента е ненормативен акт и с него се отменя нормативен акт. В правото действието на нормативен акт може да бъде отменено само с друг нормативен акт.

Искам да благодаря на Деси Атанасова и цялата група на ГЕРБ-СДС

ЕРП-тата скочиха: Мораториумът заплашва с колапс икономиката

Има опасност от колапс на цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България. Това се казва в обща позиция на елек...

След гласуването на мораториума имаше и негативни реакции. „Ще фалирате всички частни дружества, които пренасят електроенергия. Вие нямате никаква представа в момента какво направихте със свободния пазар на електроенергията в България”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

По-рано през деня за мораториум на цената на електроенергията говори и социалният министър Георги Гьоков (БСП). „Държавата има механизми за контрол на цената на тока”, каза Гьоков. И посочи, че един от възможните варианти е налагане на мораториум върху тарифите.

Нинова определи като "тежък удар" увеличението на тока за домакинствата

След заседанието на парламента беше свикано и първото заседание на временната анкетна комисия за енергийната криза. На него беше гласувано комисията да предложи на парламента редакция на приетия вече мораториум. Предложението е мораториумът да е с начална дата 16 декември 2021 г. и да важи до 31 март 2022 г. Това означава замразяване на настоящите цени само за три месеца. Предстои новият текст да бъде гласуван днес в парламента. Припомняме, че очакваният ценови шок от 1 януари 2022 г. беше за поскъпване на тока за бита средно с 11,5%, а на парното - с 13%.

Конституционният съд ще махне мораториума върху цените на тока и водата, смята експерт

С нов срок на мораториума депутатите се опитват да поправят кашата, която забъркаха

Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея се събра на извънредно първо заседани...

 

Реакцията на правителството 

Решението на парламента за мораториум върху цените на тока изненада правителството на Кирил Петков. Първоначално беше обявено, че той ще разясни пред медиите каква дискусия са водили с коалиционните партньори за цените на тока, водата и газта. Но след решението на парламента Кирил Петков не се появи пред камерите, а изпрати началника на кабинета си Лена Бориславова.

Нинова настоява за мораториум върху цените на тока и водата, но трябвало да е различен 

Обмисля се временно ограничаване на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на тока

Обмисля се временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията или законодателни п...

Преди заседанието на временната анкетна комисия в Народното събрание тя обясни, че в парламента е трябвало да бъде създадена временна комисия, която да обсъди два плана - или предложение за временно ограничение на правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 г., или изменения в Закона за енергетиката. Всъщност според проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право, само по втория начин може да бъде приет съответстващ на Конституцията мораториум - иначе той е противоконституционен. Комисията би трябвало да работи поне един месец, което означава, че каквито и решения да предложи, те не биха стопирали новите цени на тока и парното от 1 януари.

След мораториума: КЕВР отложи заседанието си за поскъпването на тока

Това, което се е случило в парламента - да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ - е плод на едно смислено противоречие, така че комисията ще има задача да преразгледа и да изготви доклад дали решението не се налага да бъде прегласувано, коментира още Лена Бориславова.

ЕРП-тата скочиха: Мораториумът заплашва с колапс икономиката 

Междувременно енергийните дружества излязоха с обща позиция срещу мораториума. Те категорично възразяват срещу подобни механизми за изкуствено задържане на цените на електроенергията. Подчертават, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна криза, която може да доведе до невъзможност да плащат задълженията си и да изпълняват инвестиционните си планове. А според тях, това заплашва с колапс цялата енергийна система в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика