Нова телевизия - нов късмет

13984
Нова телевизия - нов късмет
Снимка: Христо Комарницки

Със смяната на собствеността в Нова телевизия започнаха движения и размествания.

След като Кирил Домусчиев пое тежката медийна корона, водещи журналисти от спортния сайт Gong.bg, който е част от медийния пакет на “Нова броудкастинг груп”, напуснаха медията заради “първи признаци на редакционна намеса”. Заради тези признаци първи си тръгна главният редактор Николай Александров, а след него още няколко човека солидарно прекратиха сътрудничеството си.

Вятърът на промените в Нова телевизия промени статута и договорите на разследващите журналисти Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Тримата били извикани на разговор с предложение да станат нещо като фрилансъри без трудови договори, да си произвеждат свободно и независимо разследвания, и да ги предлагат на телевизията, а тя евентуално да ги закупи или не. Това означаваше, че разследващите журналисти на Нова вече не са точно на Нова и всичко, което предприемат, ще трябва да правят на свой риск и от свое име, а не от името на голяма телевизия - разликата е сериозна. A после Шикерова и Бенатова бяха освободени.

Още преди да се финализира сделката за Нова спря да се излъчва в ефир сатиричното шоу “Господари на ефира” - договорът им изтече в края на миналата година, преговорите за нов ангажимент се проточиха и в края на миналия месец шоуто обяви, че емигрира в интернет, където ни чакат много смях и разследвания.

В рекапитулация - новата Нова се поостърга откъм разследвания и сатира, а в присъдружния спортен сайт водещи журналисти сами си плюха на петите.

Но всичко това едва ли има връзка с интересите на новия собственик в спорта и взаимодействията му с голямата политика, където ту го замолват за някоя взаимна услуга, ту му подсказват деликатно, че могат и да го преджобят.

Стара телевизия - проверена работа

На бала на КРИБ, където имаше много блясък и лукс, по килима мина и теоретикът на индустриалната държава Бойко Борисов, който се нареди за фото и тв сесия с новия собственик на Нова Кирил Домусчиев, като свойски го окуражаваше:

- Към кои камери ще гледаме сега? Айде ти гледай Нова, аз ще гледам bTV!

Има ли тук някакъв подсъзнателен намек, няма да ровим, понеже то и в надсъзнанието на Борисов е проблематичен разборът.

И преди всичко в текущите дни погледите на Борисов и емисарите му са насочени към БНТ, тъй като на 5 юли ще се проведе избор на нов генерален директор, след като старият Константин-Коко Каменаров прекрати мандата си предсрочно заради шофиране след употреба на “Златен корен”. Така обясни бившият гендир наличието на известни промили алкохол в организма си, когато бе заловен от органите на правовия транспортен ред - пил лековита настойка със спиртен извлек и скочил да шофира по неизбежност. Тая сага завърши с условна присъда и оставка на Каменаров от БНТ заради действия несъвместими с генерал-директорския морал.

Затова сега СЕМ ще избира нов началник на телевизора.

Сред кандидатите се забелязват такива легенди като вечния кандидат Радослав Главчев - човек с дълга бяла брада, чиито идеи за развитието на телевизията последния път СЕМ отказа дори да изслуша.

Друга легенда от кандидатите е Къци Вапцаров - Баща на развлекателните игри на щастието в българския ефир, звезда от риалити формати за ВИПове и разказвач на вицове с ретроактивно действие. Неговата кандидатура е също вид развлекателно шоу и игра на късмета със съмнителна печалба. Както е казала латинската култура - шансът обича смелите.

Разбира се и по-големи смелчаци могат да се намерят, като например другите кандидати за шеф на БНТ - журналиста Сашо Диков, който от известен брой години се занимава с медиен гърмеж по Борисов-Пеевски-Цацаров, и конкурента му Емил Кошлуков, който се занимава с не това.

Като сметнете от три пъти кой има по-големи шансове, може да направим и още една сметка.

Всеки стар директор оставя като стар завет финансови кратери на новия началник на телевизията. Тия дни “Капитал” изчисли, че Каменаров е малък рекордьор на финансовия фракинг в БНТ и оставя на наследника си баланс от минус 50 млн. лв.

Сега математици и финансисти се опитват да ги обърнат в “Златен корен” или да си представят оргия от удовлетворени продуцентски претенции и глезотийки.

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...