3 рецепти с домати, с които ще изненадате всички вкъщи

9676
3 рецепти с домати, с които ще изненадате всички вкъщи
Снимка: PhotoMIX-Company / Pixabay

Когато лятото пристига с топлите си обятия, има една жива съставка, която краде от светлината на прожекторите в многобройните кулинарни произведения - сочният домат. Изпълнени със сочна доброта и пикантно-сладък вкус, доматите са универсални и придават освежаващ характер на различни ястия. Предлагаме ви три изкусителни летни рецепти, които прославят същността на този възхитителен плод.

1. Класическа салата Капрезе

Салата Капрезе е вечно италианско ястие, което е квинтесенция на любимото лятно ястие, отличаващо се със своята простота и тържеството на пресните съставки. За да приготвите това райско предястие, съберете зрели, пухкави домати, прясна моцарела, ароматни листа босилек, екстра върджин зехтин, балсамова глазура, сол и черен пипер.

Започнете, като нарежете доматите и моцарелата на равномерни кръгчета. Подредете ги в чиния за сервиране, като редувате резени домати и моцарела. Поставете живите листа босилек между резените. Полейте салатата обилно с екстра върджин зехтин, а след това с леки пръски балсамова глазура. Подправете с поръсване на сол и черен пипер на вкус. Резултатът е визуално зашеметяващо и приятно за вкуса ястие, което улавя истинската същност на лятото.

Шарен КЕКС с какао и орехи: Перфектният десерт

2. Пица с домати на скара и песто

Разгорещете грила, за да приготвите лятна интерпретация на любимата на всички храна за утеха - пицата! За тази вкусна пица с домати и песто на грил са ви необходими тесто за пица, пресни домати, сирене моцарела, чери домати, босилеково песто, зехтин, чесън, сол и черен пипер.

Нарежете пресните домати на филийки, а чери доматите - на половинки. Намажете леко тестото за пица със зехтин, напоен със счукан чесън. Изпечете тестото на грил, докато получи златисто-кафява коричка. След като кората е готова, намажете я обилно с босилково песто. След това добавете моцарелата и резените пресни домати, като ги разпределите равномерно. Отгоре разпръснете разполовените чери домати. Поръсете малко сол и черен пипер, за да подсилите вкуса.

Внимателно върнете пицата на грила, като използвате непряка топлина, за да не загори. Затворете капака на грила и гответе, докато сиренето се разтопи, а чери доматите се надупчат. Завършете с поръсване на пресни листа босилек за последен щрих от летните вкусотии.

Домашна бисквитена торта за ценители

3. Охладена супа гаспачо

Когато слънцето пече и ви се прииска нещо разхлаждащо, на помощ идва супата гаспачо. Тази испанска охладена доматена супа е смесица от свежи зеленчуци и аромати. За да я приготвите, съберете зрели домати, краставици, чушки, червен лук, чесън, доматен сок, червен винен оцет, зехтин екстра върджин, сол и черен пипер.

Нарежете зеленчуците на едро и ги смесете в кухненски робот до получаване на гладка смес. Добавете доматен сок и червен винен оцет, за да постигнете желаната консистенция и пикантност. Овкусете със сол и черен пипер и сипете зехтина, докато пасирате, за да се получи копринена текстура.

Охладете гаспачото в хладилника за няколко часа, за да се слеят ароматите. Сервирайте го студено в купички или чаши, гарнирано с нарязани на кубчета краставици, чушки и малко зехтин. Това освежаващо гаспачо ще освежи вкусовите ви рецептори и ще ви разхлади дори в най-горещите летни дни.

Доматите са блестящите звезди на летните рецепти, като добавят прилив на свежест и ярък цвят към всяко ястие. Независимо дали се наслаждавате на класическа салата "Капрезе", на пица на скара с домати и песто или на охладена супа "Гаспачо", тези рецепти несъмнено ще повишат нивото на лятната ви трапеза. Прегърнете изобилието на сезона и се насладете на вкуса на доматите в тези апетитни произведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Паста конкильони със спанак и сирене: ТОП комбинация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com