Без бучки: Ето тайната на перфектното картофено пюре

1907
Без бучки: Ето тайната на перфектното картофено пюре
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки скромния списък на съставките и простата на технология, има редица тънкости при приготвянето на картофено пюре. Спазването на простите правила, ще помогне да се постигне максимална ефирност и еднородност на любимата гарнитура на всички.

Първата и най-важна грешка при приготвянето на картофено пюре е изборът на грешен вид картофи. Струва си да се даде предпочитание на по-нишестените сортове, те обикновено са покрити с тънка светлокафява кора и имат бяла сърцевина. Сортовете с червена или тъмнокафява кора трябва да се избягват, тъй като поради ниското съдържание на нишесте такива картофи остават доста плътни дори след варене и не поемат добре маслото и млякото.

Вкусно картофено пюре: Най-добрата гарнитура за всяко ястие

Втората грешка е очевидна и се състои в неравномерното нарязване. Стремете се да разделите картофите на парчета с еднакъв размер, така че всички да са готови едновременно. Разбира се, неравномерно сварените картофи са лошо пюрирани, което означава, че гарнитурата ще стане на бучки.

За разлика от много други зеленчуци, които сме свикнали да бланшираме в подсолена вряща вода, този трик няма да работи с картофите. Поставяйки грудките във вече вряща вода, рискувате да останете с неравномерно сварени парчета: твърди отвътре и преварени отвън.

Картофено ПЮРЕ: Класическа рецепта за ценители

Картофите се заливат със студена вода, като се покриват с около 2,5-3 см и след като се сложат на огъня, се уверете, че парчетата не се преваряват. Когато се нарязват, правилно сварените картофи не устояват на ножа, но не се разпадат на люспи.

Маслото, както и сметаната или млякото, са от решаващо значение за приготвянето на вкусни пюрета, но никога не трябва да се добавят направо от хладилника. Студеното мляко и маслото не само охлаждат гарнитурата, но и трудно се усвояват.

Най-добре е да не използвате блендер за пасиране на картофи, тъй като агресивното пасиране разгражда нишестето и ви оставя с лепкава гарнитура. Вместо блендер използвайте обикновена преса за картофи или специална цедка и не прекалявайте.

Пюрето трябва да се сервира веднага след приготвянето му. Можете да добавите горчица, печен чесън към гарнитурата или просто да поръсите с билки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com