Боб чорба по турски – ето разликата с нашата

80666
Боб чорба по турски – ето разликата с нашата
Снимка: iStock

Едно от традиционните български ястия, присъстващи в почти всички стари рецептурници, е боб чорбата, която се е приготвяла у нас със зеленчуци, а понякога и с месо (обикновено наденица) като част от ежедневното меню и обредните практики – светлата празнична нощ на Бъдни вечер например не минавала без боб на масата.

Бобът е традиционна храна за българите от незапомнени времена, култура, която масово се е отглеждала у нас и е била достъпна и за по-бедните. Приготвен само с малко домати и чушки, подправен с градински свежи подправки, той е бил сред най-често присъстващите на трапезата у нас. Днес освен като чорба бобът се поднася и като салата и предястие, яхния, както и като съставка в редица съвременни рецепти. Ако искате да се насладите на вкуса и ползите от консумацията на боб, които са безспорно доказани, но сте се отегчили от традиционните рецепти, защо не опитате боб чорба по турски за разнообразие? Вижте приликите и разликите между старата българска рецепта и тази, по която приготвят ценния растителен източник на белтъчини в южната ни съседка.

Боб чорба по турски – по какво се различава от боба, които приготвяме у нас

Още: Тези 3 подправки за боб правят вкуса му като от едно време

Ако внимателно разгледате съставките, които съседите ни слагат в своята традиционна боб чорба, на пръв поглед ще ви се сторят еднакви с тези, които са ни нужни за приготвяне на вкусното ястие и в родната кухня, но това не е така – има няколко разлики, които обуславят и разликата във вкуса.

  • В Турция в рецептата за боб чорба по турски задължително присъства чесънът, докато за родната рецепта е нужен лук.
  • Друга съществена разлика е, че ако приготвяте боб чорба по турски, трябва да забравите за любимия червен пипер, който масово задължително присъства в рецептите, по които приготвяме у нас традиционния боб.
  • Друга разлика е присъствието на масло в рецептата от южната ни съседка, докато у нас по-често се запържва с олио и готви бобът с тази растителна мазнина. Маслото безспорно придава допълнителни и специфични вкус и аромат на боба, но у нас предпочитаме олиото и защото с него бобът е постен и подходящ като обредно ястие, докато прибавянето на масло корено променя нещата.
  • В традиционна българска рецепта присъстват зеленчуци – моркови, чушки освен доматите, докато в Турция се ограничават в това отношение само до доматено пюре.

Боб чорба по турски – рецепта, изкушаваща сетивата – необходими съставки

Боб чорба по турски се приготвя лесно и няма голяма разлика с начина, по които домакините приготвят вкусното ястие у нас, така че няма да са ви нужни допълнителни познания и умения за приготвянето освен точната рецепта. А в нея присъстват следните съставки:

Още: Кои са най-подходящите подправки за истинската боб чорба

  • половин килограм боб,
  • половин настърган домат или доматено пюре 3-4 супени лъжици,
  • подправки – по 1 супена лъжица брашно, сол, олио, масло, джоджен,
  • глава лук и скилидка-две чесън.

Боб чорба по турски – как да го приготвим така, както го правят в южната ни съседка?

Бобът за боб чорба по турски се накисва във вода от предния ден така, както приготвяме боб и по родна рецепта. Вари се традиционно след прецеждане. Докато бобът се вари е време да приготвите запръжката. В маслото и олиото се запържват рендосаните лук и чесън, след което се добавят доматите и брашното. След като запържите изливате съдържанието на това тиганче в полуготовия боб и разбърквате добре. Последно, малко преди да свалите боба от котлона, се добавят солта и джодженът. Сервира се топъл, както и у нас, като някъде добавят върху него лъжица кисело мляко – пробвайте, ако не трябва да е постен бобът ви, вкусът определено си заслужва.

Да ви е сладко с тази рецепта за боб чорба по турски!

Още: Класическа боб чорба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com