Бухтички с бакпулвер - вкус, както от едно време!

31134
Бухтички с бакпулвер - вкус, както от едно време!
Снимка: iStock

Бухтичките са хлебни изделия, обогатени с най-различни добавки. Неслучайно те са един от най-популярните видове печива. Ароматните бухтички може да бъдат сладки, но и солени - с плънка от зеленчуци, извара, сирене, всевъзможни кремове. Може да са и без никаква плънка, ако много бързате – и пак ще си бъдат бухтички. Сладките разновидности се посипват по желание със захар, канела или се поливат с глазура; може да се завият на „охлювчета", да се запичат със ситно смлени ядки.

Тестото за пухкавите бухтички се замесва с вода, прясно или кисело мляко; също така, може да се използва всякакво брашно. Ако добавите масло и яйце, ще стане по-гъсто. Съставките не са много, но рецептите са доста различни - и почти всички домашни бухтички се приготвят лесно и бързо. Обикновено съдържат брашно, вода, яйца, масло, захар и бакпулвер. Ще бъдат още по-вкусни, ако им добавите сушени плодове и ядки в тестото. По желание може да намажете готовите горещи бухтички с жълтък за блясък и и да ги сервирате с конфитюр и мляко.

9 най-вкусни десерта от цял свят

Цилиндрични бухтички с бакпулвер

Съставки: мляко - 200 мл, бакпулвер – 2 ч. л., пшенично брашно - 850 г, краве масло – 200 г, яйца – 2 бр., кафява захар - 200 г, обикновена захар – 100 г, ванилия - 10 г, канела - 20 г, сол – 1 ч. л., меко сирене - 100 г.

Разбивате яйцата в купа и добавяте към тях 70 г размекнато масло. В яйчено-маслената смес изсипвате обикновената захар.

Добавяте бакпулвера в сместа от яйца, масло и захар. Старателно разбърквате всичко в съда, където ще замесвате тестото.

В 750 г от брашното добавяте солта, размесвате старателно. Изсипвате половината от така посоленото брашно в сместа от яйца, масло, захар и бакпулвер; омесвате добре, за да се получи равномерно тесто. Смесвате 1 ч. л. от останалото брашно с 1 ч. л. вода, правите топче и го и изплаквате със студена вода. Поставяте полученото топче в тестото. Разбърквате и размесвате така, че топчето да се разтвори.

Икономичен десерт за пенсионери

След като разтворите топчето, прибавяте и останалата половина от посоленото брашно. Още веднъж омесвате добре тестото. Покривате го с кърпа в този му окончателен вид и го оставяте 1 час на топло място за втасване.

Докато тестото втасва по този начин, приготвяте пълнежа по следния начин. Размеквате останалите 130 г от маслото в микровълновата фурна почти до стопяване за 7–10 секунди. Отделно смесвате канелата и кафявата захар (без маслото!).

Продължавате „сглобяването" на отделните елементи от рецептата. Необходимо е да разточите втасалото тесто, което вече би трябвало да е удвоило размера си, на тънък голям слой, за предпочитане правоъгълен (около 40 см на 55 см).

Рецепта за вкусен десерт от ягоди с кисело мляко

Намазвате така разточеното тесто с размекнатото масло. Поръсвате със сместа от канела и кафява захар. Навивате внимателно тестото на добре стегнато руло.

Нарязвате рулото на кръгли цилиндърчета, дълги горе-долу колкото височината на тавичката, която ще използвате (може и малко по-дълги). При това нарязване може да използвате нож или конец, но с конеца е по-лесно. Поставяте цилиндърчетата вертикално едно до друго в тавичка, покрита предварително с кухненско фолио. Слагате тавичката във фурната на 175 градуса за половин час, докато цилиндричните бухтички станат златисти на цвят; след това се запичат леко отгоре, за да се разтвори кафявата захар.

След като бухтичките са готови, ги вадите от фурната и веднага с помощта на готварска четка ги покривате с мекото сирене. Накрая може да ги овкусите по желание с ядки или настърган шоколад.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как трябва да се варят яйцата за боядисване?

Тази пълнена агнешка плешка за Великден си е истинска класика!

Тази рецепта за руло "Стефани" с бира е хит в мрежата

Как да си направим желе от ягоди

Рецепта за перфектния козунак без месене и мая

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com