Бързи и вкусни гювечета + диетична рецепта, подходяща за притеснените за фигурата

37455
Бързи и вкусни гювечета + диетична рецепта, подходяща за притеснените за фигурата
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено свързваме думата „гювече“ с конкретно ястие. Реално обаче гювече не е наименование на ястие, а глинен съд, подходящ за приготвяне на фурна на разнообразие от рецепти. Някои могат да бъдат калорични, разточителни и богати на продукти, други – диетични, а трети – пълни с витамини. По отношение на използваните продукти единствено правило е да им имат сходно време за готвене.  Ако желаете например да добавите картофи, ориз или моркови в гювечета, приютили доматен сос, сирене и кашкавал, сварете и нарежете на кръгчета зеленчуците предварително, за да не останат сурови.

Важно е да знаем, че студените продукти се слагат в студено гювече и във фурната, преди да се е нагряла. Гювечета, пълни с топли продукти, могат да поставите в предварително нагрята фурна. Тези простички правила ще ви помогнат да съхраните глинените си помощници дълго във времето, за да ви служат вярно за вкусни рецепти. Ето няколко, които да изпробвате.

Свинско гювече с картофи и кашкавал

Необходими продукти: 600 гр. свинско месо  120 гр. кашкавал  300 гр. картофи  4 бр. чушки  ...

Гювече за вегетарианци

В него може да сготвите разнообразие от зеленчуци и млечни продукти. На дъното на гювечето сложете капка зехтин. Поставете намачкани домати от консерва до средата на гювечето, добавете резенчета кисела краставица и варени картофи, както и 5-6 маслини без костилки. Покрийте с плочка сирене, поръсете с чубрица и магданоз и залейте с доматен сок до под ръба на гювечето. Печете в умерена фурна, а 10-тина минути, преди да ги извадите, залейте с яйце, разбито с настърган кашкавал и изчакайте да се запече заливката. Да ви е вкусно!

Гювече за обожаващите месо

Щедро намазнете гювечетата с масло или поставете парче масло на дъното им. Наредете месо, което предпочитате, или комбинация от меса – свинско, суджук, кренвирши, мек салам – всичко, което намерите в хладилника без трайните колбаси, е добре дошло. Добавете по 1-2-3 гъбки от консерва според размера им във всяко гювече, плочка сирене и супена лъжица лютеница. Залейте с колкото поеме бульон – зеленчуков, пилешки или телешки по ваш избор (Може да използвате готовите бульони на кубчета, които се разтварят във вода). След 90 минути на 150 градуса ще имате вкусно ястие. Преди да извадите гювечетата от фурната, настържете кашкавал, поръсете с магданоз и подправки по избор и запечете за минутки.

Тарикатско гювече

Необходими продукти: 50 мл. бульон пилешки 100 гр.краве масло 500 мл. доматен сок 6 бр. яйца 2 гл. лук кромид стар 5 бр. картофи ...

Гювечето може да бъде идеалното здравословно приготвено ястие за спазващите диета за отслабване – без пържене, без излишна мазнина, лесно, бързо и безкрайно вкусно. Пропуснете маслото на дъното този път и само с четка намаслете съдовете, използвайки капка зехтин. Сложете във всяко гювече по 3-4 супени лъжици телешка кайма, намачкана и разбъркана само с лук и подправки, без хляб и други добавки. Запечете гювечетата с каймата. Когато е почти готова, добавете домати и гъби от консерва, по 100 гр. настъргано обезмаслено сирене и по 5-6 маслини без костилки във всяко гювече. Чукнете върху гювечетата и по едно яйце, без да го бъркате –тип „на очи“. Върнете ги върнете във фурната, за да се досготвят за още 10-15 минути. Готовото ястие е с минимално количество калории и въглехидрати за сметката на полезни белтъчини, витамини и минерали. Хапва се топло. Може и без мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Най-бързата бъркана торта

Палачинки с газирана вода, които не залепват и са два пъти по-пухкави

Най-добрата рецепта за баклава е разкрита

Тази постна баница с булгур е хит в мрежата

Любимият яйчен крем от тефтера на баба

Много вкусни и полезни постни кюфтета от спанак и броколи

Божа работа: Уникално вкусни кюфтета по манастирски

Как се приготвя традиционният български качамак?

Перфектните пържени филиийки: Номерът е в един детайл

Пролетна торта с маскарпоне и ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-бързата бъркана торта
Най-бързата бъркана торта

Какво ще кажете да зарадвате семейството си с домашен сладкиш, готов за минути? Ще ви споделим рецепта за чудно вкусна и лесна бъркана торта, в която...