Да приготвим баклава по традиционна рецепта!

25831
Да приготвим баклава  по традиционна рецепта!
Снимка: Hasan Çilingir / Pixabay

Продукти:

Пшенично брашно - 500 г    

Заквасена сметана - 200 г   

Краве масло за пълнежа - 200 г   

Яйца - 2 бр.    

Бакпулвер - 1 ч. л.  

Орехови ядки - 200 г   

Захар - 200 г за пълнежа

Подправки - на вкус  

Краве масло за първата заливка - 100 г    

Захар - 100 г за втората заливка    

Вода - 150 мл   

Мед - 50 г   

1. 

За приготвяне на тесто по класическата традиционна рецепта, маслото трябва да се остави да омекне на стайна температура; може и за 30 секунди в микровълновата на ниска мощност. Добавете към омекналото масло 1 яйце или само жълтъка, сметаната и разбийте до получаване на хомогенна смес.

2.

Към получената смес добавете брашното, в което по желание е добавен бакпулверът.

Ако не харесвате готовата баклава да има светъл цвят, можете да го направите кафеникав, добавяйки към тестото захарен сироп - ала в този случай вместо 200 г захар за пълнежа е по-добре да използвате 150 г или дори по-малко. Впрочем, ако желаете баклавата да е много-много сладка, а калориите й да хвръкнат до небето, оставете количествата захар, както са в рецептата! 

3.

Бързо замесете меко, слоесто тесто и го сложете в хладилника, докато приготвяте плънката.

4.

Ядките за плънката може да са почти всякакви. За по-евтин, но също много вкусен вариант, прибавете фъстъци или лешници към орехите в съотношение, примерно, 1:1, 1:2, или по ваш вкус. Но, ако твърдо държите на класиката и традицията – само орехи!

5.

Отделете настрана част от орехите (предполага се, че ядката от един орех ще е разделена на 4 части – заделете, примерно, 24 такива четвъртинки; ако сте добавили и други видове ядки, тях оставете цели). Останалите орехи наситнете – днес обикновено това правят в миксер или блендер; но, ако отново не искате да изневерявате на класиката, обикновено наситнянето се извършва, като ядките се мачкат с точилка върху твърда дъска. 

6.

За плънката е необходимо да смесите наситнените орехови ядки с пудра-захар и подправки по ваш вкус (канела, ванилия, кардамон). Вярно, че оригиналната канела е във форма на къси тръбички - но в случая е за предпочитане добре познатата ни в пакетчета на прах, за да не си играете на стъргане. 

7.

Охладеното готово тесто се разделя на няколко части – колко точно, зависи от размерите на вашата тавичка. Например, за малка правоъгълна такава с размери 20x30 см тестото се дели само на 4 части. Баклавата ще излезе сравнително тънка, но точно такава я предпочитат доста нейни почитатели. 

8.

Всяка част от тестото разточете на много тънък пласт с големината на тавичката.

9.

Вкусна коледна баклава с кадаиф

Продукти: 1 пакет кори за баница 500 г 200 г кадаиф 1 пакет разтопено масло Ще си оближете пръстите с тази гръцка баклава За плънк...

Разделете плънката на 3 равни части. Разстелете пласт тесто в намаслената тавичка и разпределете равномерно върху него 1 част от ядково-захарната плънка. Повторете процедурата „тесто-плънка“ още два пъти, като завършите с тесто. Сиреч: най-отдолу и най-отгоре трябва да има разточено тесто. 

10.

Баклавата предварително се разделя на порции. Това става така: първо срежете в нея няколко успоредни линии с нож - без обаче да режете най-долния слой на тестото! След това направете други разрези така, че в крайна сметка да се получат ромбове.

Долният слой на тестото в никакъв случай не се реже! В противен случай всички заливки ще изтекат към дъното на тавичката, долното тесто ще загори и след това ще се насити прекалено със заливките - а горните слоеве ще си останат ненаситени. 

11.

Смесете 1 жълтък с с 1 супена лъжица студена вода – така ще имате красив гланц (тоест, не вие – ще го има баклавата, но пак ще си е ваше произведение . В средата на всеки ромб забодете по една от заделените цели (тоест, четвъртинки) орехови ядки.

Най-празничната баклава за Бъдни вечер

Продукти: 1 пакет готови кори 1 ч.ч. орехи 125 г масло 1 ч.ч. брашно Ще си оближете пръстите с тази гръцка баклава 1 ч.ч. захар ...

12.

Предварително загрявате фурната до 200 градуса и слагате в нея тавичката с така приготвената заготовка за баклава. След 15 минути я извадете и повторете разрезите с нож. Спомнете си да пожалите долния слой на тестото и да не му забивате ножа! Вместо това не забравяйте да минете с ножа и покрай стените на тавичката.

Направете първата заливка – маслената: равномерно полейте повърхността на баклавата с разтопеното масло, предназначено именно за първата заливка, както е посочено при изброяването на необходимите продукти.

Върнете тавичката с баклавата във фурната за 30-45 минути - времето зависи от характеристиките на самата фурна и дебелината на баклавата.

13.

Докато баклавата се пече, сварете сладък сироп за втората заливка. Звучи сложно, но е лесно: кипнете и варете няколко минути малко вода със захар (бяла или кафява) на умерен котлон до леко сгъстяване. Свалете от котлона. В идеалния случай към сладката заливка се добавя шафран.

Ще си оближете пръстите с тази гръцка баклава

Продукти: 1 пакет кори за баница 4 яйца 1 ч.ч.захар 1/2 ч.ч.олио 1 бакплувера 1 ч.ч.брашно 1 ч.ч.орехи Тайната на най-сочната д...

Когато сиропът се охлади, смесете го с порция мед.

14.

Напълно изпечената баклава се полива с втора заливка – медена. За целта подновете с нож разрезите – пак напомняме, за всеки случай: да не се разрязва долния слой тесто! Първо сипете върху всеки ромб по 2 чаени лъжички сироп. След това налейте тънка струйка сироп върху разрезите.

След като изстине напълно, нарежете баклавата докрай – тоест, сега вече разрежете и долния слой на тестото; стига сте му баяли, и той е за ядене!

Поставете порциите-ромбове върху поднос, за предпочитане застлан с фолио.

15. Разбира се, съществуват и много рецепти за баклава с готови кори от магазина – но нали сме почитатели на класиката и традицията!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Най-бързата бъркана торта

Палачинки с газирана вода, които не залепват и са два пъти по-пухкави

Най-добрата рецепта за баклава е разкрита

Тази постна баница с булгур е хит в мрежата

Любимият яйчен крем от тефтера на баба

Много вкусни и полезни постни кюфтета от спанак и броколи

Божа работа: Уникално вкусни кюфтета по манастирски

Как се приготвя традиционният български качамак?

Перфектните пържени филиийки: Номерът е в един детайл

Пролетна торта с маскарпоне и ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-бързата бъркана торта
Най-бързата бъркана торта

Какво ще кажете да зарадвате семейството си с домашен сладкиш, готов за минути? Ще ви споделим рецепта за чудно вкусна и лесна бъркана торта, в която...