Добруджанска яхния – постна, но страшно вкусна

27119
Добруджанска яхния – постна, но страшно вкусна
Снимка: Pixabay

Отбелязваме първия от поредицата пролетни християнски празници – Месни Заговезни, след който консумацията на месо не е позволена, а само след седмица ще заговеем и млечните продукти, поставяйки началото на дългите великденски пости, които ще продължат чак до най-светлия християнски празник – Възкресение Христово.

Постенето е част от религията на почти всички народи, дедите ни са го спазвали много по-строго от нас, но и днес има християнски семейства, които няма да вкусят месо и да го поднесат на трапезата си преди Великден. Предизвикателство за домакините в тези семейства е как да разнообразят менюто и да приготвят ястие, което е и вкусно, и полезно, и постно, ястие, което ще се хареса на всички – дори на тези, които трудно си представят, че зеленчуците могат да изместят месните ястия и смело да им съперничат. Тази Добруджанска яхния, рецептата за която ви представяме днес, ще впечатли цялото ви семейство и гостите, ще засити всички сетива и ще накара дори съпругът ви да не съжалява, че са пости. Приготвя се бързо и лесно, полезна и вкусна е, а в богатството от зеленчуци ще забравите, че ви липсва месо на масата.

Добруджанска яхния – пътешествие за сетивата

Още: Тази супа от червено цвекло е хем здравословна, хем много вкусна

Ние лично опитахме за първи път автентична Добруджанска яхния по време на кулинарния фестивал „Гозбите на Добруджа” в с. Сребърна преди няколко години, където беше представена както постните, така и месните варианти на тази вкусна яхния, за която небцето копнее дълго след последната хапка. Изненада за нас беше присъствието на сини сливи в рецептата за Добруджанска яхния – обикновено в останалите части от страната не откриваме плодове в зеленчуковата яхния. Хранителна, богата на зеленчуци, всеки от който добавя своите нотки, за да се получи хармония от вкусове и аромати, доставяща енергия благодарение на картофите и ориза, витамини и минерали, тази Добруджанска яхния ще се превърне в едно от любимите ви ястия.

Добруджанска яхния – необходими съставки

Тъй като сме убедени, че ще си оближете пръстите, количествата в рецептата са за над 10 порции. Ако ви е нужно по-малко от тази добруджанска вкусотия, намалете количествата.

  • 2 чаени чаши ориз, бял, макар да считате тъмния за по-здравословен, пропуснете го, тъй като за автентичен вкус и за да се получи съвършената яхния, оризът трябва да е бял,
  • 15-20 чушки, броят е според размера, като се препоръчва да има от всички цветове – зелени, червени, жълти, оранжеви, за да получим богато откъм цвят ястие,
  • 15 домата,
  • 4 моркова,
  • 4 глави лук,
  • глава целина,
  • кафена чашка олио, докато постите позволяват да се  консумира такова, а след това може да приготвите яхнията в незалепващ съд и без каквато и да е мазнина,
  • 4-5 люти чушлета, като може да увеличите или намалите броя според собствения си вкус и търпимост към лютото,
  • подправки – сол, магданоз, черен пипер – всички на вкус.

Още: Уникален паниран кашкавал - става за броени минути

Добруджанска яхния – как да я приготвите стъпка по стъпка

За да се насладите на прочутата Добруджанска яхния, важно е не само да знаете съставките, но и как се приготвя. Ще ви бъде лесно, ако следвате стъпките:

  1. Накиснете почистения и измит ориз, за да може да отмиете напълно нишестето и да се отделя зрънце по зрънце, когато го сготвите.
  2. В подходящ съд запържете лука.
  3. Прибавете измитите и нарязани целина и моркови и задушете.
  4. Когато морковите и целината омекнат, прибавете чушките и също изчакайте да се задушат и омекнат.
  5. Последни от зеленчуците прибавете лютите чушки и доматите, те имат нужда от най-малко време за готвене. Може да използвате и готови от буркан, като тогава времето, което ще им е нужно, ще е още по-малко. Заедно с тези два зеленчука на котлона в съда трябва да попадне и оризът, многократно измит.
  6. Изсипете в тава, долейте вода в количество, с което да се покрият зеленчуците, поръсете подправките и гответе за около половин час на фурна на 180 градуса.

Хапвайте горещо. Да ви е вкусно!

Още: Топ 5 на най-вкусните десерти без захар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Паста конкильони със спанак и сирене: ТОП комбинация

Уникални тиквички на фурна с босилеково песто

Ето как да си приготвите чудесни чушки бюрек с доматен сос

Вкусна Имамбаялдъ: Ще си оближете пръстите

Лесна салата с червено цвекло: Богат вкус

Ето как се приготвя перфектният гъбен сос с уникален вкус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com