Домашни хитрини за перфектната супа топчета – не ги забравяйте

26262
Домашни хитрини за перфектната супа топчета – не ги забравяйте
Снимка: iStock

Една от традиционните български супи, приготвяни и станали популярни още през 30-те години на 20 век, е супа топчета. Името си получава доста по-късно – през 70-те години, като се счита за ястие от социализма, но е обичана и днес и продължава да е част от кухнята на добри заведения. Сервирана и в ресторанти, и в дома, тя е ароматна, вкусна, засищаща и лесна за приготвяне, ако знаете тези домашни хитрини за супа топчета.

Пробвате ли тази рецепта за супа топчета, няма да я правите по друг начин

Домашни хитрини за идеалната супа топчета – какво да имате предвид

Супа топчета се приготвя, както вероятно знаете, от кайма, оформена като топчета, откъдето идва името ѝ, зеленчуци, фиде, ориз и подправки. В някои краища използват паста вместо фиде. Застройката е по-скоро изключение, но предпочитащите застроени супи спокойно могат да приготвят застройка от яйце, мляко. За да стане перфектна, супата се нуждае от:

  • Истинска кайма. Подчертаваме истинска. Закупете месо и го смелете или поръчайте да ви го смелят. Ако каймата е купешка, пълна със соя, хляб и други подобни съставки, то супата няма да има любимия и автентичен вкус.
  • Ако решите да правите застройка, имайте предвид, че тя се приготвя в отделен съд и добавя към супата, след като поизстине, като по време на добавянето се извършва непрекъснато бъркане с кръгови движения.
  • Не пропускайте зеленчуците. Задължителни са лук, моркови и чушка, които е най-добре и най-вкусно, ако са настъргани, а не рязани, но може да изпробвате и варианти с други зеленчуци. Опитвали ли сте супа топчета с тиква например? Ако не, изгубили сте, поправете този пропуск.
  • Ако изберете да приготвите супа топчета с ориз, а не с паста, то е важно да уцелите момента, в който да го добавите. Нашите домашни хитрини за перфектната супа топчета ви препоръчват да прибавите ориза почти накрая – не повече от 20-тина минути, преди да свалите супата от огъня.
  • Дори да предпочитате супа топчета с фиде или паста, оризът все пак остава задължителен. В този случай той се прибавя към каймата. Супа топчета без ориз е като супа топчета без топчета – тоест яде се, но не е достатъчно вкусна и автентична. Белият ориз е задължителен в случая, не се увличайте по кафяв или други видове.
  • Не пропускайте зелените подправки. Магданозът, пресен, едро нарязан и поръсен върху готовата супа, е чудесно решение за допълнително овкусяване, аромат и свежест. Внимавайте с останалите подправки – все пак каймата е подправена и е рисковано да не прекалите. Не пропускайте и да опитате каймата за сол, за да не пресолите супата – това са сред най-горещите домашни хитрини за супа топчета.
  • Подхождайте пестеливо към мазнината, която добавяте в супата, тъй като каймата особено ако е смес ще пусне още мазнина. Рискът супата да плува в мазнина, което е крайно нежелателно, е реален.
  • Добавянето на резенче лимон в купата със супа, преди да се сервира на масата, ще ви отличи като перфектна домакиня и ще придаде на  ястието неповторим и различен, отличаващ се и запомнящ се вкус.         
  • Нашите домашни хитрини за идеалната супа топчета включват и престояване на готовите топчета в хладилника, за да се стегне каймата и да не се разпаднат топчетата по време на приготвяне на супата, което ще повлияе отрицателно на вида и вкуса ѝ.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

В каква вода се варят картофите и колко сол се слага?

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com