Ето как се приготвят традиционните асеновградски сармички

24428
Ето как се приготвят традиционните асеновградски сармички
Снимка: iStock

Асеновград, полегнал под чутовната Асенова крепост, е град не само на булчинските рокли и официалните облекла, люлка на спорта, историята и културата, но и град на виното и вкусните асеновградски сармички, които са известни в цяла България. Те дори имат своя празник и ден в града на Асеня. Всяка година през януари в Асеновград се организира конкурс за най-доброто вино и най-апетитните асеновградски сармички, както и Пехливански борби, събиращи малки и големи. Празниците на виното в Асеновград включват и шествие на винопроизводителите от паметника на Аристи Чорбаджака, свързан с производството на вино, до църквата „Св. Богородица Благовещение“, дегустация на станимашки вина, традиционни обичаи и кулинарни конкурси. Сред тях е именно и конкурсът за най-вкусните асеновградски сармички.

Какво задължително да сложим в плънката на новогодишните сарми?

Защо асеновградските сармички са толкова специални?

Кулинарната вкусотия впечатлява с размера си. В града сармичките се свиват много малки – една хапка, което ги прави причудливи и интересни за останалата част от страната ни, в която размерът на сармичките е поне 10 пъти по-голям. Рецептите също са уникални, стари, традиционни и предавани от поколение на поколение. Всеки има своята тайна съставка или трик, който прилага, за да впечатли журито със сармичките си. И дори да не планирате да участвате в конкурса за асеновградски сармички, то вероятно бихте се радвали да научите някоя от тайните рецепти и да я приготвите точно сега, за да очаровате и изненадате близки, приятели и роднини.

С какъв ориз се приготвят перфектните сарми - всяка домакиня трябва да знае това

Рецепта за вкусни асеновградски сармички

В града на цар Иван Асен местните жители масово владеят до съвършенство приготвянето на традиционните сармички. Приготвят се както зелеви, така и лозови сармички, като зелевите не са постни, а задължително с кайма.

Необходими продукти за приготвяне на зелеви асеновградски сармички:

  • зелеви листа,
  • половин килограм кайма, като е важно тя да е смляна пред вас от чисто месо – свинско и телешко, смес, а не да е купешка,
  • 100 гр. ориз,
  • 50 мл. олио,
  • 1 морков и 1 глава лук,
  • подправки – сол, черен пипер, кимион, магданоз.

Най-вкусните новогодишни сарми, печени в гювеч

Начин на приготвяне на вкусните асеновградски сармички

Приготвянето не е сложно, нужно е само търпение, тъй като прочутите асеновградски сармички са миниатюрни по размер. Каймата се омесва с настъргания морков и нарязания лук, почистения и измит ориз, добавят се подправките и олиото и се оставя да „почине“ готовата плънка и да се овкусят каймата и оризът, поемайки ароматите на останалите съставки, поне около час. През този час може да си изберете най-нежните, фини зелеви листа и да ги нарежете на размер 5-6 сантиметра. Така, увивайки сармите, ще получите миниатюрни вкусотии, които са не по-големи от една хапчица. Важно е да ги повивате добре, за да не изпада плънката по време на варенето им. Преди да ги наредите в съда и поставите на огъня, покрийте дъното с няколко големи зелеви листа. Най-отгоре – над последния ред сармички – също следва да поставите зелеви листа. Сипвате водичка и варите на бавен огън, като ги пробвате от време на време, за да не ги преварите. Докато чакате малките кулинарни вкусотии да се сготвят, отворете асеновградско вино и напълнете чашата си, за да се пренесете изцяло в атмосферата на тайнствения град на Бог Дионис, виното и сладостта от храната.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Вкусни печени макарони на фурна

Мляко с ориз: Любимо от детството

Сочно печено пиле: Тайната е в маринатата

Печени свински ребърца със сладко кисел вкус: Не сте яли по-вкусни

Свински дробчета с марината: Ще си оближете пръстите

Мързеливо и икономично шоколадово брауни

1 капачка от това и мекиците стават два пъти по-пухкави

Уникален дресинг с лимон и чесън за ястия и салати

Сьомга в марината, сервирана с майонезен сос: Така се приготвя в ресторантите

Яхния от нахут и спанак: Лесна и здравословна рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com