Как се прави супа топчета в различните краища на България?

18537
Как се прави супа топчета в различните краища на България?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Вкусната и ароматна супа топчета, известна, приготвяна и консумирана още от 30-те години на XX век, макар да получава името си чак през 70-те, е традиционна българска супа, любима на няколко поколения.

Дългогодишната история на супа топчета очаквано води до различни начини на приготвянето ѝ и различни рецепти. Традиционната е с топчета, приготвени от кайма смес свинско и телешко месо, омесена с лук, ориз и подправки, в самата супа домакините също добавят ориз или фиде, а застройката най-често липсва. Различните рецепти за супа топчета обаче предполагат различни съставки и техники за приготвянето ѝ, като рецептите се различават в различните части на страната. Как се прави супа топчета в различните кътчета от България и какви тайни имат домакините, с които приготвят и поднасят супа топчета, оставяща трайна следа върху небцето на всеки, който е вкусил лъжичка от нея?

Как се прави супа топчета в различните части на страната?

Още: Топла супа топчета с агнешка кайма за зимата

Интересни са не само различните рецепти, по които приготвят тази любима и традиционна супа домакините в различните краища на България, но и различните имена, с които я наричат.

-  В Смолянския край например я срещаме като „валчета“, като рецептата там също е любопитна и позволява топчетата, традиционно приготвяни от смес кайма от свинско и телешко месо да бъдат направени дори от кебап. В този край – смолянския – в сърцето на Родопите, родопчанките не използват фиде за супата, а ориз. Задължителна е и застройката с жълтък и кисело мляко – класическа застройка, която добавя вкус, плътност и аромат към супата.  

-  Не се изненадвайте, ако супата, която претендира да е супа топчета, поднесена ви в някои части от страната, е червена. Всъщност в редица краища на България в супата щедро се добавят домати, което е и причината за цвета ѝ. Не всички рецепти включват доматите, а дали ще ги сложите във вашата е въпрос на лични предпочитания и разбира се зависи от това къде точно в България се намирате и откъде е рецептата, която ще използвате, за да приготвите любимата от детските години супа топчета.

- Някои съвременни рецепти, които ще откриете в елитни заведения в големи и модерни градове, също избягват класическата версия и залагат на интересни решения – супа топчета с бистър бульон, но с много свежест, дължаща се на добавените лимон и копър, или пък изключително гъста супа топчета, което се постига с брашно. Тези рецепти са съвременни и са част от кухнята на заведения, но това далеч не означава, че не може да си приготвите супа топчета с копър и лимон и у дома, дори да сте далеч от София.

Още: СУПА топчета по арменска рецепта: Опитайте нещо различно

- Съществува и рецепта за супа топчета по турски, която могат да ви поднесат най-често в части от страната, близо разположени до границата с южната ни съседка, населявани от преобладаващо турско население или повлияни от турските кулинарни традиции и култура. Ако се чудите как се прави супа топчета по турски, то ще ви кажем, че в апетитната си купа, пълна със супа топчета по турски, ще откриете неочаквани и нетрадиционни за тази супа съставки като галета и грис. Всички останали са онези, които познавате, тоест няма да ви е трудно да приготвите и турска супа топчета, ако знаете как и кога се добавят грисът и галетата – а те са за топчетата към супата и се разбъркват с каймата. 

- Интересна рецепта ни представя и Югозападна България, където, видно от рецептата, в познатата ни супа топчета се появява съставка, която познаваме и добавяме в супите, но масово не използваме точно за супа топчета – картофите. В района на Благоевград, като и в Югозападна България като цяло, домакините добавят щедро картофи – поне 3-4 броя – към своята супа топчета. Там супата се приготвя и с целина, като количеството е 1-2 листа. В рецептите от този край на страната ще откриете и червени чушки. Може да опитате тази рецепта, вкусът на супата е наистина различен, но много приятен.

А как се прави супа топчета във вашия край?

Как да приготвим най-вкусната супа топчета?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com