Как се правят най-вкусните кюфтета с доматен сос

11658
Как се правят най-вкусните кюфтета с доматен сос
Снимка: iStock/Guliver

За да приготвите каймата, ще ви трябва:

- Месо (телешко и свинско в равни количества) - 1 кг.

- Лук - 1 глава.

- Чесън - 1-2 бр.

- Яйце - 1 бр.

- Смес от подправки - 1 с.л. лъжица.

За доматения сос:

- Месести червени домати - 0,45 кг.

- Български червен пипер (червен пипер) - 0,3 кг.

- Чесън - 1-2 скилидки.

- Захар - 1 чаена лъжичка.

- Бяло вино (младо) - 0,5 чаши.

- черен пипер, сол.

За да направите кюфтета в доматен сос по българска рецепта, ще ви трябва половин килограм мляно месо, по-добре е да се състои от говеждо и свинско месо. Тогава кюфтетата ще се окажат меки, сочни и не много мазни. Месото за кайма трябва да се обърне два пъти в месомелачка.

Задължително трябва смес от подправки (сминдух, тученица, кимион, чубрица, черен пипер, мащерка, печени тиквени семки или царевични зърна). Ако такава смес не може да бъде намерена, тогава е лесно да я приготвите сами. Основното нещо е да смелите всички билки равномерно и да ги смесите със сол.

Най-точната рецепта за перфектните палачинки е ето тази

Ако не сте намерили правилните билки, заменете ги с такива, които винаги са ви под ръка: кориандър, копър, магданоз, копър, мащерка, сусам. Към каймата се добавят добре наситнен чесън (една-две скилидки), една глава лук и смес от подправки. Омесете добре каймата с подправките, добавете едно яйце и малко преварена вода (между другото, можете да я замените с вино, но това е по желание на готвача), трябва да получите мек, умерено сочен полуготов продукт.

Месим дълго време, интензивно, масата трябва да се окаже хомогенна, пластична. Когато плънката е готова се оставя на студено за 1 час. Въпреки че, ако е възможно, оставете месото да престои при ниска температура цяла нощ, тогава каймата ще се окаже особено ароматна, наситена с миризми на подправки.

След като каймата се охлади, я изваждаме от хладилника, омесваме я отново добре и започваме да оформяме малки топки, малко по-големи от кюфтета и леко сплескани.

Готовите кюфтета потопете в галета и започнете да пържите. За готвене е по-добре да изберете електрическа скара или грил тиган. Запечете всяка страна най-малко 3 минути на силен огън, когато се обърнат на втората страна, запечете ги отново, отстранете и също продължете да готвите на слаб огън за 5-7 минути.

Тънкости при приготвянето на палачинки

Докато те се пекат, трябва да приготвите соса. За да направите това, вземете узрели ярки домати, обелете ги от кожата и семената, гответе червен пипер, скилидка чесън, сол, черен пипер, чаена лъжичка захар, черен пипер. Смелете всички съставки в блендер, добавете малко бяло младо вино. Трябва да се получи кремообразна смес, с малки парченца сладък пипер и чесън.

Готовите кюфтета се прехвърлят в дълбок тиган, след което се заливат с получената смес от домати, червен пипер и вино, захлупват се с капак и продължават да се готвят на тих огън 8-15 минути. Не забравяйте да ги обръщате кюфтетата от време на време, за да се напоят равномерно със соса. В последните минути капакът се отстранява от тигана, необходимо е да се изпари цялата ненужна сочност от соса, трябва да бъде като заквасена сметана в консистенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Сочни пържени кюфтета с кашкавал

Тайната съставка на перфектните пилешки крилца

Не сте опитвали по-вкусни пилешки бутчета с пресни картофи

Бърза вечеря с наденица, картофи и яйца

Как да консервирате ягоди в буркан БЕЗ пектин

Ябълков пай от тефтера на баба

Без брашно: Пухкав и много вкусен КЕТО хляб

Не сте яли по-вкусни тиквички с пармезан

Крехко печено свинско месо с бира

Най-вкусното шоколадово суфле за 20 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com