Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя мехлем от жълт кантарион

13 юни 2024, 23:30 часа

Жълтият кантарион е едно от най-ценните лечебни растения, познато и използвано от древността до наши дни. В днешно време, това растение намира широко приложение както в промишленото производство, така и в домашните рецепти за чайове и мехлеми. Основната активна съставка, хиперицин, придава на растението неговия характерен червеникаво-кафяв цвят и множество лечебни свойства. В тази статия ще разгледаме как да приготвим мехлем от жълт кантарион у дома.

Необходими съставки

  • 4 чаени лъжички жълт кантарион на прах
  • 250 г зехтин или несолена свинска мас

Излекувайте всяка рана с този СТРАХОТЕН мехлем!

Приготвяне на мехлем от жълт кантарион

Стъпка 1: Подготовка на жълтия кантарион

Първо, жълтият кантарион трябва да се измие добре, след което да се остави да изсъхне върху лист хартия на добре проветриво и незапрашено място. След като съцветията изсъхнат, те се смилат в мелница или с електрическа кафемелачка до получаване на прах.

Стъпка 2: Смесване на съставките

Смленият жълт кантарион се поставя в купа и се залива с горещ зехтин или разтопена свинска мас. Сместа се разбърква добре, докато изстине, след което се оставя за 7-8 часа в хладилник.

Стъпка 3: Прецеждане и съхранение

След охлаждането, съдът със сместа се поставя на слаб огън, докато се възвърне течната консистенция. След това сместа се прецежда през тензух и се получава мехлем с жълто-червеникав оттенък. Мехлемът се съхранява в малки бурканчета с капачки в хладилник.

жълт кантарион

Стъпка 4: Добавяне на етерично масло

За допълнителен успокояващ ефект, можете да добавите 8-9 капки етерично масло от мента към мехлема и да разбъркате добре. Маслото от мента е летливо и добавя допълнителни лечебни свойства на мехлема.

Приложения и свойства

1. Локално приложение

Мехлемът се прилага локално на тънък слой 2-3 пъти дневно върху засегнатите участъци. Той е ефективен при:

  • Слънчеви изгаряния и изгаряния с ниска или средна тежест
  • Ужилвания и рани от залежаване
  • Кожни алергии (сърбеж, парене)
  • Варикозни язви и хемороиди
  • Абсцеси и херпес зостер
  • Подагра, ишиас, лумбаго (болки в гърба), невралгия и ревматизъм

2. Козметично приложение

Мехлемът от жълт кантарион е идеален за грижа за суха и чувствителна кожа, помага за тонизиране и подмладяване на набръчканата кожа.

6 невероятно отровни растения, които нямат място в дома и градината

Тест за алергична реакция

Преди да използвате мехлема на по-големи участъци от кожата, направете тест за алергична реакция, като нанесете малко количество върху малък участък от кожата и изчакайте няколко часа.

Жълтият кантарион е истинско природно съкровище с множество лечебни свойства. Приготвянето на мехлем от това растение у дома е лесно и гарантира, че получавате продукт с натурални съставки. Мехлемът от жълт кантарион е ефективно средство за лечение на различни кожни и стомашни заболявания, както и за козметична грижа. 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти, и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес