Как се приготвя традиционният български качамак?

26488
Как се приготвя традиционният български качамак?
Снимка: iStock/Guliver

Докато за мнозина качамакът е вкусен родопски специалитет, който обикновено хапват, посетят ли това вълшебно кътче от страната ни, за мен той е вкусът на детството, споменът за любимите баба и дядо, жарта в старата печка на дърва, ароматът на обич и грижа, живият въглен, който пари в дланите и в душата ми и днес, когато ароматът на качамак изпълни въздуха наблизо и пробуди сладки спомени от едни мили времена и носталгия по тях и по хората, които вече ги няма.

У нас качамакът се приготвя с масло и сирене, не знаех дали това е традиционната рецепта в Родопите, но така го обичах и така го правеха заради мен, макар да чувах, че някога дедите ни са слагали пръжки, а не масло и сирене в качамака. Никога не видях и цялото му приготвяне от край до край – събуждаха ме с аромата на готов качамак „Дохадай, сине, че ще изстине“ – се провикваше дядо, докато заливаше вкусотията със запържено масло.  

Години по-късно, търсейки вкуса от детството в различни местенца в Родопите, където приготвяха качамак по уж традиционна рецепта, но неоткривайки го, разрових старите тефтери, където онези криви от работа отрудени и любящи ръце, бъркащи най-вкусния качамак за мен, бяха записали и съхранили и рецептата за него. Споделям я с вас като реликва, като рецепта за обич, като мил спомен от детството.

Още: Класическа рецепта за вкусен качамак със сирене

Необходими съставки за традиционния български качамак

В някои краища на страната в рецептата за качамак ще откриете запържена с червен пипер свинска мас, каймак или пръжки, в други – интересни рецепти как да приготвите качамака за десерт – сладък – с петмез, а в трети – с грис – вероятно защото става по-бързо, но традиционният български качамак се приготвя с царевично брашно, което се изсипва в съд с вряща вода и се вари около 40-50 минути на бавен огън, като с помощта на дръжката на дървена лъжица се оформят три кладенчета (дупки) в брашното в съда, през които да излиза парата, и непрекъснато се бърка, докато се вари, със специална дървена дълга и тънка бъркалка, наречена точилка, подобна на пръчка, до получаване на каша с желаната гъстота. Не е случайно, че историята на качамака у нас започва през XVIII век с навлизане на царевица като земеделска култура, а не с навлизането на гриса като храна. Това, което ви сервират в заведенията, приготвено за 15 минути от грис, е всичко друго, но не и качамак.

Освен царевичното брашно – 1 килограм, което трябва да е по стара традиция смялно едро, и водата – 3 литра с 3 малки лъжички сол за това количество брашно, за приготвяне на традиционния български качамак ви трябват още само 500 гр. сирене и 200 гр. масло. От ключово значение е обаче и маслото, и сиренето да са истински, а не имитиращи продукти или с високо съдържание на вода.

Как се приготвя традиционният български качамак?

Всъщност май вече ви разказах това. Щом знаете как да оформите кладенчета и как и с какво да бъркате качамака, знаете почти всички тайни за приготвянето му. Получите ли желаната гъстота, натрошавате сиренето в тавичка, слагате от качамака, мачкате го, пак слагате сирене и така, докато свършат. Разтопявате маслото в тиган и заливате този уникално вкусен родопски качамак. Веднъж опитали го, няма да помислите за друг или за различни полуфабрикати напразно носещи това име.

Да ви е сладко поне така, както на мен беше през детството.

Още: Кои са най-вкусните български ястия за чужденците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com