Колко мл е една супена лъжица олио?

48172
Колко мл е една супена лъжица олио?
Снимка: iStock

Трудно е да си представим готвенето на много ястия без растително масло - но какво да направите, когато трябва да измерите определен обем или грамаж масло според рецепта?

Има множество измервания, чрез които е констатирано следното по отношение на измерванията в обема на олиото. В 1 супена лъжица се побират 15 милилитра олио. Всъщност, за това обстоятелство самото олио няма никаква заслуга – такъв е стандартният обем на супената лъжица, който се отнася за всякакви други вещества, поставени в нея. Например, да сложим памук – пак ще бъде 15 милилитра. Олово да поставим в лъжицата – също ще е 15 милилитра.

Положението обаче коренно се променя, когато става дума не за обема, а за теглото на съдържанието в супената лъжица. Каква е разликата между тегло и обем се предполага, че всички знаят или поне се досещат - но нека припомним за по-нагледно.

Неслучайно малко по-горе предложихме примера с памука и оловото. Както вече уточнихме, обемът на 1 супена лъжица е 15 милилитра памук. Естествено, също толкова е обемът й и за оловото – 15 милилитра, нали това си е все същата лъжица?

Но я да се замислим колко ще тежи лъжицата с 15 милилитра памук, и с 15 милилитра олово! С памук: има-няма 1-2 грама. С олово може да стигне и до половин кило. Е, не сме си играли да мерим колко тежи лъжица олово, но по-любопитните може да направят този експеримент.

Лекар разкри кое е най-полезното и кое е най-вредното олио за пържене

Сега да се върнем на слънчогледовото олио. И така: в стандартната супена лъжица с обем 15 милилитра може да се налеят точно 13.8 грама олио. Това е така, защото в основата на всички тези мерки стоят обемът и теглото на водата – обемът, който заема 1 кг вода, е приет за 1 литър. Оттук тръгват и всички останали сравнения между литри, милилитри, килограми, грамове и производните им.

Съответно, ако в супената лъжица с обем 15 милилитра налеем вода, тя ще тежи 15 грама – едно към едно. Но понеже олиото е по-леко от водата, се получава и разликата в грамажа.

Естествено, в домашни условия никой няма да се превзема и капризничи за някакви десети от грама, затова стойностите може да се закръглят. Съответно, можем спокойно да решим, че в 1 супена лъжица се съдържат 14 грама олио.

А сега нещо по-интересно от тази суха материя: една рецепта, в която слънчогледовото олио играе важна роля.

Кога е правилно да се слага ОЛИО в БОБА - малко домакини знаят отговора

Пържени пилешки дробчета

Съставки: пилешки дробчета (можете да вземете телешки или пуешки черен дроб) - 200 г, морков – 1 бр., лук – 1 глава, сметана – 2 с. л., слънчогледово олио – 3 с. л., сол на вкус.

Нарязвате лука и моркова на средно големи кубчета. Загрявате олиото в тиган на среден котлон. Запържвате лука до прозрачност. След това добавяте моркова и продължавате да пържите, докато омекне.

Изплаквате добре пилешките дробчета, отстранявате жлъчните канали, ако има такива. Нарязвате ги на размери по желание, главното е да не е прекалено на ситно, за да не се получи каша. Така приготвените дробчета добавяте в тигана при горещите зеленчуци и бързо ги запържвате от всички страни, като парчетата енергично се обръщат, за да затворят сока на месото вътре и да се предотврати изтичането му - това ще спаси дробчетата от изсъхване по време на готвенето. Посолявате, добавяте сметаната, разбърквате внимателно и похлупвате. Готвите под капак до омекване около 8 минути; сокът, който изтича при пробиване на дробчетата, трябва да е прозрачен.

Така задушените пилешки дробчета с моркови, сметана и лук може да се поднесат като отделно ястие или гарнитура. Сервират се веднага горещи, поръсени със ситно нарязан магданоз, копър или кориандър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Рецепта за печено агнешко бутче, която се превърна в тотален ХИТ

Неустоим лимонов КЕКС: Най-обичаният десерт

КРЕМ десерт от боровинки и пухкави белтъци

Пълнени чушки с ориз: Класическа рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com