Подправките, които лесно може да отглеждате вкъщи (II част)

14373
Подправките, които лесно може да отглеждате вкъщи (II част)
Снимка: iStock/Guliver

Пресните, ароматни билки са един от любимите ни начини да добавим вкус и разнообразие към почти всичко, което приготвяме. Ако искате да се наслаждавате целогодишно на пресни билки, които да добавяте в ястията, десертите и коктейлите си, най-добрият начин да го постигнете е като си ги отглеждате вкъщи.

Нашето кратко ръководство ще ви покаже кои са най-добрите билки, които може да отглеждате вкъщи и как да се грижите за тях.

ПОДПРАВКИТЕ, КОИТО ЛЕСНО МОЖЕ ДА ОТГЛЕЖДАТЕ ВКЪЩИ (I ЧАСТ)

Градински чай

Мекият градински чай е толкова гъвкава билка, че може да подобри всякакви напитки и ястия със своя земен, ментов и почти цитрусов аромат. Изберете топло място с шест до осем часа слънчева светлина на ден за тази билка.

За да предпазите корените от преовлажняване, опитайте да ги засадите в саксия от теракота, която позволява по-бързо изпаряване и напоявайте само след като най-горният инч от почвата изсъхне.

Естрагон

Друга билка, която понякога е трудно да се намери в магазините, нежният естрагон добавя уникален вкус на сладък корен към рецептите.

Кафе с подправки - струва си да опитате

Приготвянето на кафе у дома може да бъде истинско изкуство. Особено, ако обичате да опитвате нещо ново и нямате нищо против енергизиращ...

Изберете перваза на прозореца, тъй като билката има нужда от шест до осем часа слънчева светлина на ден - източното, западното или дори северното изложение с добра светлина е добра идея.

Кориандър

Плътният, безпогрешен вкус на прясна кориандър е задължителен за всички видове ястия, от сосове и дипове до супи и къри. Дайте на това растение много слънчева светлина, в идеалния случай шест до осем часа на ден, от светъл, слънчев прозорец.

Кориандърът трябва да се полива добре, но оставете почвата да изсъхне между поливанията. Отрязвайте си пресни клонки по всяко време, когато имате нужда от тях, и не забравяйте да накъсате и да използвате и нежните стъбла - те предлагат точно толкова аромат, колкото листата.

Мента

Подправката, която сваля холестерола и кръвното

Cуcaмът e изключитeлнo здрaвocлoвнa хрaнa, cъдържaщa рaзнooбрaзиe oт пoлeзни хрaнитeлни вeщecтвa. Рeдoвнaтa упoтрeбa нa cуcaмoвo c...

Със своя бърз растеж ментата е идеалният кандидат за отглеждане в саксия - засадена в земята, тя бързо ще завладее цялата ви градина. Освен това, засаждането и в саксия допринася за по-лесното отглеждане през зимата.

Дайте на ментата топъл климат и колкото можете повече слънце. Използвайте добре дренираща смес за напояване и поливайте, когато горната част на почвата започне да изсъхва. Може да използвате ментата в солени ястия, десерти, билков чай или дори горещо какао.

Риган

Ако босилекът е главната билка през летните месеци, риганът заема нейното място през зимата. Осигурете му топло място с много пряка слънчева светлина, в идеалния случай на прозорец с южно или западно изложение.

Вашият риган се нуждае от вода, когато горният слой на почвата е изсъхнал, и често отрязвайте клонки, за да насърчите растежа. Използвайте тази гъвкава, издръжлива билка в сосове, макаронени изделия, песто, печено, супи и зеленчукови ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com