Рецептата на баба: Става за 5 минути - здравословен хляб без месене

36481
Рецептата на баба: Става за 5 минути - здравословен хляб без месене
Снимка: iStock

Хубаво е да се придържаме към здравословното хранене, за да бъдем здрави и да се чувстваме добре. Това хранене обаче често изключва хляба от менюто. Той не присъства в голяма част от диетите и хранителни режими. Мненията около него са противоречиви. Хората все по-често посягат към различните хлябове, направени с растителни брашна, пълнозърнестите, домашните. Най-добре е да хапвате домашен хляб, защото знаете точно какво има в него. Това обаче обикновено отнема време – месене, втасване и т.н.

Имаме добра новина за вас – страхотна рецепта за здравословен хляб, който се приготвя за минути! Този хляб е подходящ за вегани и за хора с непоносимост към глутен, защото не съдържа такъв. Може да хапвате спокойно от него.

Елда с гъби на бавен котлон

Ето как да си направите елда с гъби в бавен котлон: В сезона на гъбите е невъзможно да се ограничите до едните картоф с гъби. Има толк...

За да си го приготвите, ще ви трябват безглутеново брашно от елда, различни семена и блендер. Може сами да си приготвите брашното от елда, взимайте сурова и смилайки я в уреда. Семената са микс – по ваше желание. А ето и рецептата.

За този страхотен хляб ще са ви необходими: брашно от елда – 250 г, ядки по избор – 75 г, ленено семе – 75 г, сусам – 75 г, бакпулвер – ½ пакетче, вода – ½ л, зехтин – 1 с.л., сол – 1 щипка, подправки, сушени по избор – шарена сол, розмарин, чубрица или други.

Най-напред смесете всички сухи съставки в голяма купа. По-едрите смелете на блендер (ядки, семена, елда, ако сте взели сурова). Овкусете с избраните сушени подправки и сол. Сипете зехтина и разбъркайте хубаво. Сипете водата и замесете тесто с консистенцията на кексова смес. Пригответе си тава за печене, ако искате, сложете хартия. Намазнете я и изсипете сместа. Хубаво разпределете слоя и заравнете. Печете здравословния хляб за 45 минути на 160 градуса. Така ще се изпече равномерно и ще бъде много хубав.

Ето че вече знаете как да си приготвите вкусен и полезен домашен хляб за нула време! Опитайте рецептата и няма да съжалявате. Убедени сме, че много често ще приготвяте този хляб и ще си хапвате и у дома, и в офиса, и за из път. Просто страхотен, наподобяващ солен кекс, но не съвсем. Може дори да закусвате с него и нищо повече не ви трябва!

Храните на дълголетието

Учени обявиха кои са храните, зареждащи тялото ни с "протеина за дълголетие". Диета, базирана на елда, има уникален лечебен ефект върх...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Класическа рецепта за родопски пататник

Бисквитената торта от нашето детство

Топят се в устата: Милинки от тефтера на баба

Оригинална картофена салата с готварска сметана: Става превъзходна

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com