Тънкости при шофирането, които инструкторите пазят в тайна

11577
Тънкости при шофирането, които инструкторите пазят в тайна
Снимка: iStock

Дори най-опитните шофьори невинаги знаят всички тънкости, които могат да улеснят шофирането. Ето как да се чувствате спокойни по време на този процес, да се научите да избягвате опасни ситуации и да се превърнете в уверен шофьор.

1. Проверете дали всички огледала са настроени правилно.

Ако огледалата не са настроени правилно, се появява сляпо петно. То представлява част от пътя, която не се вижда. Поради тази причина е възможно да не забележите автомобил, движещ се в съседната лента. За да премахнете сляпото петно, регулирайте страничните огледала така, че да не виждате колата си в тях. За да проверите дали има сляпо петно, преминете покрай друг паркиран автомобил на заден ход, гледайки в огледалото за странично виждане. Когато той излезе извън обсег, трябва да го намерите с периферното си зрение. Огледалото за обратно виждане трябва да бъде настроено така, че да може да видите изцяло задния прозорец на автомобила. При настройване на огледалата заемете нормална поза за шофиране.

2. Научете се да усещате къде са гумите.

Ако искате да избегнете дупките по пътя и да предотвратите повреда на купето, трябва да се научите да усещате къде се намират гумите. Вземете една празна пластмасова бутилка, стъпчете я с крак и я поставете на пътя. Практикувайте преминаване през нея с лява и дясна предна гума. Отворете прозореца, за да чуете как бутилката се мачка.

3. Паркиране, ръководено от прозорци и огледала.

При перпендикулярно паркиране: спрете, когато забележите бордюра под страничното огледало. По този начин разстоянието между колата и бордюра ще бъде минимално и вие няма да повредите бронята.

При паралелно паркиране: внимавайте да не одраскате капачето за резервоара. Залепете цветно тиксо в долната част на предното стъкло. Спрете, когато маркировката съвпадне с линията на бордюра. Най-добре е да паркирате паралелно на заден ход. По този начин може да видите бордюра в страничните огледала, за да не се приближите прекалено близо до него.

4. Подсушете спирачките след преминаване през локва.

Преди преминаване през малка локва: най-добре намалите и преминете през нея гладко, без да маневрирате или да променяте скоростта. Ако шофирате бързо, има вероятност водата да влезе в инжекционната система и да прекъсне двигателя. Освен това, може да се появи аквапланинг - когато колата губи сцепление, а вие - контрол над нея.

След преминаване през голяма локва: не спирайте двигателя и не променяйте скоростта. Първо подсушете спирачките. Натиснете ги няколко пъти, докато притискате педала за газта. Триенето образува топлина, която помага за изпаряване на водата от спирачните накладки.

5. Внимавайте за маневрите на по-високите коли пред вас.

Внимавайте не само за колата пред вас, но и за тези, които са по-отдалечени. Шофьорите на високи превозни средства (камиони и автобуси) виждат ситуацията по пътя много по-ясно. Ако започнат да сменят лентите изведнъж, вероятно са забелязали автомобилна катастрофа или друг вид пречка. Последвайте техния пример и също сменете лентата.

6. Ако колата не запали, включете дългите светлини.

Понякога през зимата колата може да не запали от първия път. Преди да се опитате да направите това, загрейте акумулатора на автомобила, като включите дългите светлини. Радиото и индикаторът също могат да работят.

7. Понижете огледалото за обратно виждане през нощта.

Много шофьори не знаят, че стандартното огледало за обратно виждане има два режима: дневен и нощен. За да избегнете заслепяването от кола, която се движи зад вас, променете ъгъла на огледалото, издърпвайки ръчката под него.

8. Включете климатика.

Дори когато не използвате климатик (например през зимата), редовно го включвайте за кратък период от време. В противен случай охлаждащата течност може изтече и тръбите да се изсушат.

9. Използвайте ръчната спирачка редовно.

Дори да не паркирате под ъгъл, редовно използвайте ръчната спирачка, за да я запазите за по-дълго време. Единственото изключение е прекалено студеното време. При такива условия е по-добре да не използвате ръчната спирачка, за да не замръзнат спирачните накладки.

10. Ако колата в съседната лента намали, последвайте нейния пример.

Ако видите кола в съседната лента да намаля, трябва да направите същото. Вероятно шофьорът иска да даде път на пешеходец или животно.

11. Не позволявайте на илюзията от ниската скорост да ви измами.

На равен път скоростта изглежда два пъти по-ниска, отколкото е в действителност. Ако не намалите, преди да направите завой, колата може да започне да боксува.

12. Не завъртайте гумите предварително, когато правите ляв завой.

Опасно е да завъртате гумите, преди да направите ляв завой. Те трябва да се намират в изходно положение. Ако дадена кола ви удари отзад, вие може да попаднете в насрещната лента, където ударите с другите автомобили са неизбежни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?

Как се приготвя майонеза с останалите великденски яйца?

Най-лесните курабийки за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com