Уникални слънчеви краставички - свеж вкус за цялата зима!

9423
Уникални слънчеви краставички - свеж вкус за цялата зима!
Снимка: Photo Mix / Pixabay

Краставиците са сред фаворитите в процеса на правенето на туршии. Разбира се, не всички са подходящи за консервиране – а главно различните сортове корнишони; по изключение също и по-младите и малки от сорта „Гергана“.

За консервирането им съществуват различни рецепти; в някои се прилага само мариноване (обикновено именно те и са предпочитани в повечето случаи), в други рецепти - стерилизиране чрез варене на бурканите. Как да преценим коя рецепта за консервиране на краставички е за предпочитане? В това няма нищо сложно: която ги запазва свежи, хрупкави, както и ги обогатява вкусово чрез добавените по преценка на домакинята ароматни съставки.

В старинната българска традиция съществуват лесните и много предпочитани в миналото рецепти за производство на т. нар. „слънчеви краставички“.

Коя е най-добрата марината за кисели краставички?

Слънчеви краставички – първа рецепта

Съставки: корнишони (ако няма, може и краставици „Гергана“ с по-малки размери), морска сол (обърнете внимание – задължително едра морска сол, обикновената влошава качеството на рецептата), зелено (недозряло) грозде, ситно нарязан хрян, вишневи листа, цветове от копър, вода. Може да добавите смокинови листа, но с тях внимавайте – те придават особен вкус на краставичките, който не допада на някои хора.

Измивате краставичките и ги слагате да престоят 12 часа (една нощ) в хладилник (може и 6 часа просто в студена вода, за предпочитане кладенчова или изворна). Следващата стъпка е да отрежете опашката на всяка краставичка. Някои хора режат и част от върховете, което не е задължително. Надупчвате с вилица краставичките на 2-3 места – така саламурата ще се просмуче по-навътре и ще ги овкуси по-плътно.

Най-долу върху дъното на самия буркан постилате 3-4 вишневи листа. Следва слой краставички. Между и върху тях поставяте парчета хрян, цвят от копър и зърна зелено грозде.

Подреждате така буркана, като редувате слой подир слой по описания начин, най-отгоре се приключва отново с вишневи листа (или смокинови). За буркан с обем 1 л използвате 1 с. л. морска сол. Сипвате солта и добавяте толкова вода, че краставичките да бъдат покрити.

Отначало бурканите се държат на светло (не на слънце!) 6 дни, като първите 3 дни се разклащат, за да се стопи солта и краставичките да поемат ароматите на овкусителните добавки. В началото съдържанието на буркана става мътно, но след седмица се избистря и утайката остава на дъното. Премествате бурканите за постоянно съхраняване на тъмно и хладно.

Винаги слагайте по 1 листо от тази билка и киселите краставички ще са върхът

Втора рецепта за слънчеви краставички

Съставки: корнишони, зелено грозде, морска сол, цвят от копър, листа от дюля (или от вишня), нарязан на дребно хрян, вода.

Измивате краставичките и ги накисвате 6 часа в студена вода. Почиствате дръжките и връхчетата. По-големите (обикновено това се отнася най-вече за случаи, ако използвате „Гергана“) нарязвате така, че да се съберат в бурканите.

Надупчвате краставичките с вилица или шишче за барбекю. Върху дъното на буркана се поставят дюлевите листа (или вишневите), след това се нарежда слой краставички, желателно по-плътно. Между тях и отгоре им посипвате цвят от копър, хрян, зелено грозде. После редувате все така слоеве краставички и овкусителни подправки догоре, като завършвате с дюлеви (вишневи) листа.

За предпочитане са буркани с обем 1 л, но ако не разполагате с такива, стават и класическите „Омния“ по 800 мл. Морската сол се посипва най-отгоре в съотношение 1 с. л. на 1 л обем на буркана. После се сипва вода (за предпочитане изворна, кладенчова /геранска/ или минерална) така, че да покрие всички краставички. Бурканите оставяте на светло - ала на сянка, не на пряка слънчева светлина, за 6 дни. Първите 3-4 дни ги разклащате, отначало съдържанието е мътно, но подир 8-9 дни се избистря и утайката ляга на дъното. След този етап ги занасяте за постоянно на тъмно, или поне сенчесто, и хладно място.

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Свински джолан с картофки в гювеч: Супер бърза рецепта

Бърз КЕКС за нула време с кисело мляко и орехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com