Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как се прави мая за хляб?

14 юни 2024, 18:44 часа

При липса на готова мая и закваска се използват домашни. Ето някои рецепти.

Обикновена мая

Съставки: 1.5 чаша пшенично брашно, половин чаша топла вода.

Как се приготвя?

Разреждате 0.5 чаша пшенично брашно с 3/4 чаша топла вода. Към тази смес всеки ден в продължение на 3 дни добавяте по 1 с. л. лъжица топла вода. На 4-ия ден сварявате с разбъркване на слаб огън. Щом изстине, добавяте 1 с. л. лъжица брашно и същото количество - следващите 2 дни. Приготвената смес се съхранява в съд, покрит със салфетка, на стайна температура (20-22°C). До края на седмицата маята е готова. Съхранява се в стъклен буркан в хладилник, без да се замразява, 8-10 дни. Може да се използва вместо „купешката“, пресована мая.

Вредата от маята за хляб, за която никой не говори

Мая от хмел и малц

Съставки: 400 г хмел, 6.5 литра вода, 600 г пшенично брашно, 600 г ръжен малц, 20 г пресована мая.

Как се приготвя?

В голяма тенджера се слага 400 г хмел (или цвят от бяла акация), залива се с 4-5 л вода, похлупва се с капак и се оставя да къкри 3 часа на тих огън. Тъй като част от водата ще изври, след около час и нещо добавяте 6 чаши вода, разбърквате, оставяте да заври и прецеждате.

След охлаждане внимателно наливате хмелната вода в брашното и ръжения малц, като бъркате непрекъснато, за да няма бучки.

Разреждате пресованата мая в топла вода, сипвате тази смес в брашното, разбърквате и поставяте на топло. Веднага щом втаса добре, я сипвате в подходящ съд, внимателно затваряте и съхранявате върху лед. За 2 кг брашно вземате 1 чаша от тази мая.

Течна гъста мая

Съставки: 2 чаши ечемичен малц, 25 г хмел, 8 чаши вода, 100 г мед, половин чаша мая.

Как се приготвя?

Заливате ечемичния малц и хмела с 8 чаши вряща вода, покривате с капак и варите половин час при непрекъснато бъркане, след което бульонът се прецежда през тензух или сито.

Добавяте 100 г (пълна супена лъжица) мед, кипвате отново и оставяте сместа, покрита със салфетка. Когато е почти изстинала, покривате с кърпа и слагате на топло място. След няколко часа маята ще започне да ферментира. Оставяте я още 3 часа. Ако започне да спада и не се образува пяна, значи е готова и може веднага да я използвате в тесто. Останалата изсипвате в бутилки и ги слагате в хладилник, без да се замразява.

Картофена мая

Сварявате 12 картофа, настъргвате ги горещи, заливате ги с 3 чаши топъл картофен бульон, добавяте 1 супена лъжица брашно. Разбърквате и прибавяте 1 с. л. мед и 25 г водка. Получената пяна наливате в бутилка, оставяте да стегне и я прибирате на студено. След един ден маята е готова за употреба.

Вредна ли е маята за хляб, когато попадне в нашето тяло?

Мая от хляб и мляко

Съставки: 0.5 кг. чер хляб, 1 литър кисело мляко.

Как се готви?

Черният хляб се залива с мляко и се оставя 24 часа на топло. Прецеждате настойката през слой марля, изцеждате, отново прецедете през 3 слоя марля. Използвате тази инфузия за приготвяне на тесто.

Закваска от ръжено брашно

Съставки: 25 г пресована мая, 1.5 л топла вода, 500 г ръжено брашно.

Как се прави?

Разтваряте маята в топла вода, добавяте ръжено брашно, омесвате тестото и го поставяте на топло място при 30°C.

След 1-2 дни може да се използва за приготвяне на ръжен хляб. За да подобрите вкуса на хляба, вместо вода може да добавите 0.5 чаши кисело мляко или суроватка от извара; може и обезмаслено мляко към готовата закваска.

Можете да приготвите закваска въобще без пресована мая, като използвате кисело мляко или суроватка вместо вода.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес