Миграция, семейна носталгия и мултикултурализъм: Седмицата на модата в Лондон

2049
Миграция, семейна носталгия и мултикултурализъм: Седмицата на модата в Лондон
Снимка: Getty Images

Културното богатство, донесено от миграцията по света, семейната носталгия и трескавият ритъм на живота в Лондон белязаха втория ден от Седмицата на модата в британската столица, а перспективни дизайнери показаха стиловете си за предстоящия сезон.

Около 60 дизайнери - от изгряващи таланти до известни марки като Burberry, представят новите си модели в продължение на пет дни с надеждата да привлекат интереса на купувачите и модните инфлуенсъри.

40-ото юбилейно издание на събитието въвежда и по-голямо разнообразие и приобщаване по отношение на формите на тялото, възрастта и цвета на кожата на моделите, както и в колекциите на дизайнерите, предаде АФП.

Още: Обявиха водещите на грандиозното събитие Met Gala

Мултикултурализмът в центъра на вниманието

Марката Labrum London на родения в Сиера Леоне дизайнер Фодай Думбуя закри деня с колекцията си "Пътуване през цветовете", която отбелязва разнообразието от култури, донесени от имигрантите.

Носителят на наградата "Елизабет II" за британски дизайн за 2023 г. се фокусира върху игри с текстури, вестникарски шарки или монограмни мотиви върху по-класически кройки. Цветните тонове бяха толкова много - от кралско синьо до черно, оранжево, кафяво, жълто и зелено - колкото бяха и "вдъхновяващите истории" на имигрантите. Някои от моделите носеха куфари като шапки за глава - препратка към хората, които бягат от конфликти и вземат със себе си своите вещи.

Снимка: Getty Images

"Хората се местят по различни причини и когато се местят, те пренасят със себе си и своята култура. И ние искахме да отпразнуваме това тази вечер", каза Думбуя..

Един от моделите носеше на гърба си голяма рамка с десетки знамена на "държави, които са участвали в ключови миграции в историята", включително палестинското знаме. Това беше политическо послание и призив за толерантност, твърди създателят.

"Показахме, че трябва да се подкрепяме взаимно. Важен е животът на хората. Където и да се намирате... Палестинец, евреин, какъвто и да сте, този свят ни принадлежи. Искам само да кажа, че не трябва просто да демонизирате тези хора", заяви Думбуя.

Стари снимки

Родената в Дъблин дизайнерка на мъжко облекло Робин Линч се вдъхнови от кариерата на сестра си като изпълнителка на ирландски танци. Тя използва за вдъхновение стари снимки на високи ритници, изпъстрени с блясък костюми и страстни зрители.

"Много добре си спомням как прекарвах всички тези уикенди в спортните зали по време на състезания, виждайки целия блясък и драма, които се случваха на сцената и извън нея", казва дизайнерката, която използва келтски възли и монограми в своите модели.

Още: Нов сериал разкрива мрачните тайни на Dior и Chanel (ТРЕЙЛЪР)

Дизайните на Линч включваха инкрустирани с диаманти шорти (дънкови панталони), дълга линия качулки с еластични колани и лазерно гравирани дънки с цветова палитра от кафяво хикори, синьо екранно, матово черно и бяло овесено мляко.

По-рано моделите дефилираха в прочутите червени двуетажни автобуси на Лондон в костюми, вдъхновени от традиционните танци.

Живот в метрополиса

Снимка: Getty Images

Британският дизайнер Рики Уесли Хариот даде старт на ревюто на своята марка SRVC с колекция, наречена "Човешки ресурси", вдъхновена от съвременното "професионално женско облекло".

Дизайнерът накара моделите си, всички стъпили на високи токчета, да дефилират в емблематичните червени двуетажни автобуси на Лондон, за да "отпразнуват живота в мегаполиса".

Дефилето включваше твърди и структурирани сака с подчертани рамене, в тъмни цветове с ярки аксесоари - от XXL сребърни обеци с обръчи до пръстени за всеки пръст.

Приказки

Снимка: Getty Images

Дизайнерката Прия Ахлувалия, която черпи вдъхновение от индийско-нигерийското си наследство, бе приветствана след шоуто си, в което участваха модели от мъжки и женски пол в земни червени, оранжеви и сини цветове, дефилиращи под звуците на хаус музика.

Дизайнерката използва индийските и западноафриканските приказки, с които е израснала - като "Принцът, който искаше луната", "Вълшебната цигулка" и "Как леопардът се сдоби с петна" - в моделите си за сезона, споделя тя пред британското издание на списание "Vogue".

"Мислех си за това как приказките са повлияли на живота ми - защо харесваме точно тези приказки и как те се предават", каза тя. Ахлувалия отбеляза, че корсетните детайли в плетивата на нейните модели са вдъхновени от филма на Netflix "Кралица Шарлот: История на Бриджъртън", който е гледала, докато е проучвала варианти за колекцията си.

Дизайнерката, която лансира марката си Ahluwalia през 2018 г., работи с ограничени количества платове, като често рециклира и използва модерни техники, за да ограничи отпадъците.

Седмицата на модата във финансово трудни времена

Седмицата на модата в Лондон се провежда в бурно време за британската модна индустрия, на фона на търговските бариери след Brexit и кризата с разходите за живот в страната. Трудната икономическа ситуация дори накара някои начинаещи дизайнери да поставят под въпрос жизнеспособността на инвестициите в британски модни събития.

Още: Апетитът към евтини дрехи: Задава ли се краят на бързата мода?

Изгряващата звезда Дилара Финдикоглу влезе в заглавията на вестниците миналия септември, след като отмени ревюто си дни преди събитието по финансови причини.

Индустрията, в която са заети близо 900 000 души в Обединеното кралство и която допринася с 21 млрд. паунда (26 млрд. долара) за британската икономика, е изправена пред "невероятно трудни времена", заяви пред АФП директорът на събитието Каролин Ръш, цитирана от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Кой известен режисьор участва в кампанията на Байдън

Кои са най-щедрите знаменитости в света

Готова е да разкаже всичко: Дженифър Анистън пише мемоари

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com