14 млн. лева от тол такси за път през вр. Средногорец, три подхода ще са към ГКПП „Рудозем – Ксанти“  

7155
14 млн. лева от тол такси за път през вр. Средногорец, три подхода ще са към ГКПП „Рудозем – Ксанти“  
Снимка: Google Earth

14 млн. лв. се предвиждат за третокласния държавен път между Рудозем и Смолян през връх Средногорец, а обезпечаването на този обект ще е от тол таксите, които ще се въведат догодина. Това става ясно от изказване на министър Петя Аврамова в Народното събрание в отговор на депутата от левицата Дора Янкова.

Припомняме, че през октомври месец Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви поръчка за изработване на технически проект за третокласния път Рудозем – Смолян през връх Средногорец, където се намира паметникът на полк. Владимир Серафимов – Освободителят на Родопите.

Началото на участъка е от кръстовището с второкласния път Средногорци – Рудозем – границата с Република Гърция. Краят е новото кръстовище с Главната пътна комуникация на Смолян в кв. Райково.

Общата дължина на участъка, подлежащ на проектиране, е 22.115 км. Прогнозната стойност за поръчката е 290 000 лв. без ДДС, осигурени от бюджета на АПИ. Първият етап на отваряне на оферти е вече минал.

Ако този участък се изпълни до отварянето на бъдещия ГКПП „Рудозем-Ксанти“, достъпът до него от българска страна ще бъде обезпечен през три подхода, тъй като пътищата са високопланински и често се блокират през зимата. Единият подход е през второкласния път Смолян – Средногорци – Рудозем - ГКПП. Вторият е от Смолян през Смилян до Рудозем към граничния пункт, а третият ще е от Смолян през връх Средногорец и Рудозем до пункта.

„С въвеждането на тол системата не е заложена като приходи цялата стойност, която по принцип очакваме да получим чрез въвеждане на толове. Знаете, че през 2019 г. като определена дата за въвеждане на тол таксите е 16 август. Това означава, че половин година винетната система ще бъде в действие. В държавния бюджет са заложени приходи за шестте месеца на 2019 г., в които ще имаме тол такси и това ще бъдат средства в повече, които ние ще можем да използваме. В приоритизирането на обектите от Агенция „Пътна инфраструктура“ тези, които се предвиждат като приоритетни за 2019 г., голямата част от тях са третокласни пътища. Тъй като Вие сте от област Смолян, ще Ви кажа двата пътя в Смолян, които са приоритетни и са третокласни. Единият път е: Стояново – Ардино, на стойност 10 млн. 200 хил. лв. – с дължина около 20 км (пътят е в Кърджалийска област – бел. ред.), и другият е Рудозем – Смолян, около 22 км, на стойност малко над 14 млн. лв. Колегите от Агенция „Пътна инфраструктура“ са се опитали във всяка една област да приоритизират тези участъци и заедно да търсим средства – както целеви от държавния бюджет, така и със средствата на Агенцията, да успеем този план за 2019 г. да бъде реализиран така, че поетапно за няколко години да можем да рехабилитираме цялата пътна мрежа“, е посочила в Народното събрание министър Аврамова.

Преди дни АПИ стартира обществена поръчка за изработване на технически проект и за друг път в Родопите. Това е участък с дължина 11,9 км от третокласния път Лъки-Джурково – местност Здравец – местност Момина вода – местност Рожен, на чийто връх се намира Националната астрономическа обсерватория. Прогнозната стойност за проектирането е 167 000 лева без ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян