28-годишен тираджия: Новата рестрикция оставя 3000 семейства от Смолянско без хляб

16471
28-годишен тираджия: Новата рестрикция оставя 3000 семейства от Смолянско без хляб
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

Абсолютна безсмислица е да вкарват тези закони, това е прецедент. Този бранш работи от толкова много години по един и същ начин и сега изведнъж решават, че ще въвеждат абсолютно ненужни рестрикции, казва 28-годишния Владислав Калчев от Смолян. Той е собственик на транспортна фирма, но и шофьор. Включи се днес в националния протест на международните превозвачи.

Според него най-големият проблем за Родопския край е, че районът не е добре развит като икономика.

„Ние се опитваме по някакъв начин да се развиваме – и като шофьори, и като диспечери, и като счетоводители, и като диспоненти. Като международни шофьори работят много хора. Още повече са заети с този бизнес – и всички тези работни места, на 00% ще бъдат закрити, ако се стигне до тези мерки, които искат да въведат от ЕС“, казва Калчев.

Показват скандалната картина "Родопска сватба" след реставрация (СНИМКИ)

Реставрирана е вече скандалната картина „Родопска сватба“ или „Мома се с рода прощава“. Тя е дело на именития с...

Той обяснява, че като спре на даден паркинг, възможността там да има хотел е нищожна. В повечето случаи шофьорът трябва да си вземе саковете и да се изнесе на километри разстояние, за да спази ново регламентираните 45-часови почивки.

„Ние имаме всички условия да живеем достатъчно добре в кабината и да нямаме проблеми. Затова са измислени тези кабини. Затова се дават толкова много пари за тези камиони, за да е удобно на шофьора“, категоричен е младият родопчанин.

Той подчерта, че шофьорът носи отговорност и за товара, и за ремаркето, и за камиона и за всичко, което е в тях - гориво, гуми и т. н. И при отсъствие на шофьора този камион остава почти на 100% без надзор.

Водачи казват, че почти няма паркинги в ЕС, които да са достатъчно добре охраняеми, че да може шофьора без притеснение да си остави камиона. „Може да видите ремаркетата, всички са нарязани. Погледнете ги, за да видите какви вандали има. Има ги и в Германия, и в България, и във Франция, и навсякъде“, сочи Владислав.

Смолянчанка остави под храст 15 000 лева на телефонни измамници

Вчера около 10,15 часа звъннал мобилният телефон на 81-годишна смолянчанка. Тя вдигнала и чула мъжки глас. Човекът се представил като п...

Той казва, че няма ли го шофьора, камионите ще бъдат разграбени. „Ние ще отидем там, ще поработим, ще направим паузата и ще се приберем в България на третата седмица. И като се върнем, няма да можем да тръгнем с този камион, защото ще са му свалени гумите, ще му бъде източена нафтата и половината товар може да го няма изобщо“, обяснява младият тираджия.

И допълва, че фирмата има застраховка, но тя е обвързана с присъствието на шофьора в камиона. Отсъства ли шофьорът, застрахователите няма да покрият абсолютно нищо.

„При само една такава ситуация фирмата фалира, защото камионът ми струва 200 000 евро. Товарът като изчезне, кой ще го плаща!? Клиентите, на които им возим, ще искат отговорност от нас, защото застрахователите няма да покрият нищо. Фирмата ще предяви иск към шофьора. А него като го е нямало, как може да носи отговорност!? И така шофьорите ще напускат, фирмите ще фалират. Някои може да започнат работа в европейски фирми, но няма да са всички, защото те примерно имат 1000 места, а ние 100 000 шофьори ще останем без работа. И конкретно за нашия край 3000 шофьори. Всички 3000 семейства чакат на този шофьор да ги храни. Въведе ли се тази ненужна рестрикция, тези 3000 семейства остават без хляб за сметка на по-големите държави Франция, Германия и т.н.“, смята Владислав Калчев.

Превозвачите от Смолян се включиха в националния протест срещу мерките за европейска мобилност. Според местните шофьори тираджийството е особено важен поминък за този регион, защото осигурява добри доходи на семействата, а в Родопите няма много възможности за работа.

Превозвачите паркираха над 15 тира и камиони до митницата на изхода от областния град в посока Пловдив през прохода Рожен. Протестът бе организиран Сдружението на международните превозвачи и други сходни организации.

За часове освободиха младежа, арестуван заради автомат АК-47 пред гимназия в Смолян

Пуснат от ареста е 18-годишният младеж, който бе задържан днес по обед след сигнал, че носи оръжие край Професионалната гимназия по ико...

Превозвачите бяха окачили на тировете лозунги: "ЕС, не убивай транспорта в България!", "Има ли място за бизнеса за България в ЕС?", "Европа на две скорости – заден ход за България!" и др.

"Ние сме против мобилната мярка, която иска да вкара Макрон в ЕС, тя се отнася основно за източния блок. Това означава, че по-отдалечените части на Европа се дискриминират, тъй като искат да вкарат закон, според който на всеки 3 седмици шофьорите да се прибират по родните места. Това означава, че се нарушават правата на свободно движещите се хора и стоки в ЕС“, коментира peгиoнaлният пpeдcтaвитeл нa Cдpyжeниeтo зa oблacт Cмoлян Kocтaдин Cyнкoв.

Той обясни, че се водят преговори с правителството от транспортните фирми на национално ниво от една година, откак е въведена първата мярка за междуседмичните 45-часови паузи да се извършва в хотели, а не на борда на автомобила.

„Така или иначе нищо не се прие като решение за промяна. И сега продължават с втори пакет за мобилност, което довежда нас, превозвачите, до нетърпимост. Затова търсим съответните мерки, за да бъдем чути и те да бъдат премахнати, за да сме конкурентноспособни на западноевропейските фирми. Нашият бранш представлява около 18 % от БВП на България и това ще доведе несъмнено и до големи сътресения в страната ни, защото близо 100 000 семейства трябва да останат без хляб и да станат емигранти. Това пък означава тези хора да работят и да внасят всички осигуровки и данъци в чужди държави. Ще си търсим правата, ще затваряме граници, предприятия на западноевропейски фирми, докато не бъдат премахнати тези мерки“, подчерта Сунков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян