Кметът на Баните: Искрено се надявам правителството да помогне на всички общини

3620
Кметът на Баните: Искрено се надявам правителството да помогне на всички общини
Снимка: ПП ГЕРБ

Павлин Белчев е кмет на община Баните от една година. Той се яви на избори, след като баща му Милен Белчев – два мандата кмет на общината, почина от коронавирус. Същата съдба споходи и брата близнак на баща му – Невен.

Павлин Белчев е магистър по „Международни отношения“ към СУ „Св. Климент Охридски“, по „Право“ към ЮЗУ „Неофит Рилски” и по „Икономика“ към ВСУ „Черноризец Храбър“. Специализирал е „Международно право и международни отношения“ в Австрия и Гърция. От 2008 г. до избирането му за кмет е работил в Министерство на земеделието, храните и горите, като последователно дейността му е била свързана с европейска интеграция и международни отношения, Световната търговска организация, проекти за популяризиране на български храни в ЕС и трети страни, регистриране на български храни със защитени наименования на ниво ЕС, участие в изготвяне на нормативни актове на национално и европейско ниво. Actualno.com го потърси за интервю във връзка с мащабния празник, който организират за Гергьовден след 2 г. прекъсване и за важните проекти на общината.

Г-н Белчев, обещахте събор като за три празника, ще компенсирате непразнуването на Гергьовден през пандемията ли?

Вижте, от само себе си дойде всичко. Факт е, че тази година се постарахме празникът да е подобаващ, пълноценен, да е три дни и да комбинира както културно-музикални, така и спортни мероприятия. Да, имаме самочувствие, че тази година организираме празник, който ще е на високо ниво. Надяваме се той да отговори на високите изисквания на жителите на общината и на нашите гости.

Много музика предвиждате, сигурно за хорá и забавление са зажаднели най-вече вашите съграждани?

Да, залагаме най-много на фолклор, предимно на родопска музика, тъй като тя е най-харесвана. Все пак не само нашите жители я харесват, а и гостите ни, идвайки в Баните, очакват да чуят нещо традиционно. Представители на родопския фолклор ще са ансамбъл "Родопа", Виевска фолклорна група, Здравко Мандаджиев, оркестър "ПИМ" и др. В комбинация с нея сме се постарали да представим и певци като Любо Киров, група "Скандау" да грабнат по-младата публика, която пък обича българска поп-музика. С подобен избор се надяваме да удовлетворим всички желания на нашите гости. 

 

 

 

 

Как се подготвихте за празника, ще има ли промяна в организацията на движението, легловата база достатъчна ли е?

Легловата база в рамките на Баните е на 100% запълнена, но всеки желаещ, който е решил да посети нашия празник, би могъл в съседните населени места да намери свободни места. Всеки е добре дошъл! Както обикновено, центърът на общината е затворен за движение. Паркира се близо до самото мероприятие и е удобно за всички гости.

От ранна пролет виждаме снимки на новоасфалтирани обекти в община Баните, къде са ви инвестициите предимно тази година?

В ремонтиране на улици по населените места. Надяваме се, че настоящата криза ще отмине час по-скоро, за да може както аз, така и моите колеги кметове, да успеем в максимална степен да оползотворим всички възможности, дадени ни от държавата и от Европейския съюз, в полза на населението.

Кои инфраструктурни проекти предстои да реализирате в новия строителен сезон?

На първо място е асфалтирането на улици. Надяваме се да започне и стратегическия за нас проект за довеждащ водопровод от Стърница до Баните. Там имаме известни проблеми по отношение на цените на строителните материали, които скочиха неимоверно. Надяваме се правителството да предприеме мерки за индексиране на цените на обекти от миналата година с цел разликата между договорените през 2021 г. и реалните към днешна дата да се компенсира. На този етап, съгласете се, всяка фирма, която има такива обекти, не би могла да ги реализира при неактуални цени. Да не кажа, че има 30% разлика между договорена и реална цена! Предизвикателството за абсолютно всички общини е да успеем да реализираме проекти, за които имаме изиграна обществена поръчка, но за съжаление на цени, които към днешна дата не са актуални. Искрено се надявам правителството да помогне на всички ни, за да реализираме своите стратегически обекти.

Общинският ви бюджет за какво ще е достатъчен?

Капиталовите разходи ще бъдат достатъчни дотолкова, че във всяко населено място да асфалтираме по една-две улици. Това е при цялата условност, че цените, които сме заложили при приемането на бюджета през април ще бъдат актуални към датата на реализиране на тези обекти. Говорим за сезон лято-есен. Надявам се, че при започване на тези проекти заложените цени ще бъдат актуални, макар опитът от последните месеци показва, че има голям риск. Ситуацията е сходна като при проекта за довеждащ водопровод Стърница - Баните. За съжаление сме свидетели на твърде динамични времена, които не ни дават спокойствие и сигурност да планираме в дългосрочен аспект. Аз искрено се надявам, че както в национален, така и в световен мащаб ситуацията ще се нормализира час по-скоро, за да започнем да планираме съвсем по-убедено нашите дългосрочни перспективи.

Предвид, че единият европейски програмен период завършва, а другият не е започнал, има ли опции за финансиране от други източници, различни от ЕС?

Наистина се намираме в неприятен период по отношение на възможностите за кандидатстване и търсене на способи за финансиране на различните обекти. Мога да се похваля, че се възползваме максимално от всяка възможност, която излиза. Сградата на кметството в село Вишнево например беше одобрена за саниране по програма "Красива България". Предстои до дни да сключим договор с Министерството на енергетиката, където пък чрез Норвежката програма сградата на общинската администрация в Баните е одобрена за енергийна ефективност. Надяваме се тепърва да се отварят още възможности.

Вашето семейство понесе непрежалими загуби от Ковид-19. Как се възстановявате с местното население от пандемията?

Гледаме смело напред. Всичко, което се е случило, не може да бъде върнато. Опитваме се да бъдем максимално позитивни, максимално градивни. Старая се през личния си пример да показвам на хората позитивизъм. Вярвам, че това е начинът, по който по-бързо да преминаваме през трудностите. Загубите на всеки човек са го белязали за цял живот, но когато не можем да променяме събитията, ни остава да се стараем да бъдем по-добри и по-всеотдайни в личен и професионален план. Старая се усилията ми да са впрегнати максимално в полезни за обществото дейности. Възстановяването във всичките му аспекти започва от всеки от нас поотделно. Смятам, че всички станахме по-отговорни за себе си и за другите около нас. Надявам се, че пандемията тотално ще изчезне и ще се радваме на по-спокоен живот.

Смятате ли, че това изпитание, през което преминахме всички, ще накара повече хора да обърнат внимание на здравето си и да посетят санаториума ви, известен с богатата си минерална вода?

Аз смятам, че всеки от нас гледа вече по по-различен начин на здравето и мерките за предпазване от респираторни заболявания. Всички станахме с една идея по-внимателни в предпазването от всякакви вируси. Взели сме си урок, който ще ни помогне за в бъдеще. По отношение на санаториума имаме засилен интерес от хора, прекарали Ковид-19. Пандемията ни накара да търсим по-уединени места за туризъм, места с неголямо струпване на хора. Считам, че една част от туристите припознаха Баните като такава дестинация, с по-спокоен вариант за туризъм и почивка. 

В такъв случай очаквате ли промяна в профила на туристическия поток?

По-различното е, че имаме сериозни инвестиционни намерения от страна на двама инвеститори, които смятат да вложат средства  в изграждането на четиризвезден хотел и друг аквапарк с хотелски комплекс. Много се надявам, че през есента ще започнат реалните строителни дейности и че настоящата несигурна обстановка няма да ги накара да преосмислят намеренията си. Като ефект от тях очакваме промяна в профила на туристите, които посещават региона ни. Тоест, туристи, които искат да се любуват не само на красивата ни природа и минералната вода, но това да е в комбинация с едни по-луксозни условия за настаняване.

Какъв туристически сезон очаквате? 

Надявам се много добър. Началото ми дава основание да смятам, че ще е успешен. Ще се радвам в края на летния сезон пак да проведем разговор, в който да ви кажа, че сме били свидетели на един изключително успешен сезон.     

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян