Кметът на Баните: Надявам се за новите общински проекти инфлацията да не е по-жестока

4398
Кметът на Баните: Надявам се за новите общински проекти инфлацията да не е по-жестока
Снимка: Община Баните

Павлин Белчев е начело на община Баните от февруари 2021 г., в резултат на извънредни избори. Кмет до преди края на 2020 г. бе баща му Милен Белчев, починал малко след неговия близнак, бивш кмет на село Оряховец – двамата загубиха живота си след тежък коронавирус. 

Павлин Белчев е магистър е по международни отношения от СУ „Св. Климент Охридски“, по право от ЮЗУ „Неофит Рилски” и по икономика от ВСУ „Черноризец Храбър“. Специализирал е международно право и международни отношения в Австрия и Гърция. От 2008 г. до преди да спечели изборите е работил в Министерство на земеделието, храните и горите, като последователно дейността му е била свързана с европейска интеграция и международни отношения, Световната търговска организация, проекти за популяризиране на български храни в ЕС и трети страни, регистриране на български храни със защитени наименования на ниво ЕС, участие в изготвяне на нормативни актове на национално и европейско ниво.

Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за важните обекти, за плановете му и предизвикателствата, пред които е изправена общината в настоящата динамична политическа и икономическа обстановка.

Г-н Белчев, броени дни останаха до началото на новата учебна година. Каква е готовността ви да я посрещнете?

Както всеки път, и тази година за 15-ти септември има пълна мобилизация от страна на двете училища в Баните, както и на общинска администрация в организирането на един хубав празник за откриване на учебната година. Нямаме основания за притеснение. Радваме се, че и епидемиологичната обстановка е спокойна.

Сигурно това е вашата голяма болка като кмет – че общината ви е една от най-бързо обезлюдяващите се и естествено бързо застаряваща. Смятате ли, че този процес е обратим?

Това е процес, който се наблюдава не само в община Баните, а в почти цялата страна, в много държави членки на Европейския съюз също. Просто са такива времената. Нашата задача е в краткосрочен план да стопираме тази тенденция и в по-далечна перспектива да работим за положителни демографски показатели.

Най-редовно напоследък във фейсбук страницата ви се появяват снимки от ремонтирани улици и сгради. Кои инфраструктурни обекти успяхте да изпълните тази година?

Нашето старание винаги е било да променим облика на всяко населено място. Максимално се възползваме от всички възможности, които дават държавата и европейските фондове за реализиране инфраструктурни обекти. Асфалтирахме улици в почти всички населени места. В момента продължаваме в Давидково, следва Загражден. Може да се похвалим, че преди 10 дни беше финализиран ремонтът на кметството в село Вишнево по програма "Красива България". Такива проекти са ни много важни, защото променят облика не само на центъра на селото, но самата сграда става енергийно ефективна. Много се надяваме за в бъдеще чрез Плана за възстановяване и устойчивост и чрез следващия програмен период на Програмата за развитие на селските райони да продължим да работим така активно за облагородяване на всички населени места в община Баните, ясно осъзнавайки факта, че това е основата, върху която да градим. Съгласете се, че когато говорим за липса на елементарна инфраструктура, няма как да си мечтаем за подобряване на демографски показатели. Нещата са взаимно свързани. Как да искам инвеститор да създаде цех някъде, ако няма нормален път, по който да дойде!? Започва се от базовите условия, които трябва да създадем - нормални европейски пътища и по линия на АПИ за републиканските участъци, и за общинските пътища, и за улиците. Тогава може да си позволим да говорим искрено с инвеститори, които да се съгласят да дойдат в което и да е населено място на община Баните, в цялата страна. За съжаление имаме много да наваксваме. В последните 30 години не бих казал, че се е обръщало голямо внимание. Очаквам с течение на времето нещата да се нормализират. До месец ще започне реализацията на два нови хотела. Надяваме се тепърва да намерим инвеститори не само в сферата на туризма, а и на производството. Съгласете се, че производството създава трайна заетост. Знаете, че липсата на работа е предпоставка всяко семейство да търси възможност за преместване извън общината.

Остава една година до края на мандата, кое ви е най-важно да свършите през това време?

Реализирането на довеждащия водопровод от Стърница до Баните. Това е предизвикателство за общината като възложител, но и за изпълнителя, тъй като всички сме свидетели последната година на жестоката инфлация, която се отрази на цените на строителните материали. Това затрудни изпълнението на подобни проекти, защото цените при сключване на договора за изпълнение сега са в пъти по-високи. В момента сме в процес на преговори с финансиращия орган - Държавен фонд "Земеделие", за предприемане на адекватни мерки, за да се изпълни този проект. Лошата икономическа обстановка, политическата не я коментираме, се отразява върху изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани преди повече от година. Цените им са нереални към днешна дата. Това е проблем за абсолютно всички възложители - не само кметове, но и за физически лица. От доста месеци се говори за прословутата методология за индексация, тя да бъде официално прилагана.

Нали е обявена вече за обществено обсъждане от два дни?

Да. От пролетта се говори за това, но до момента няма нищо официално приложимо. Другият проблем на тази индексация е за чия сметка ще бъде. Сега, както е заложено, ще е за сметка на възложителя. В конкретния случай общината трябва да намери средства, с които да покрием разликата в договорената цена спрямо днешна дата, когато би следвало да започне изпълнение на обекта. Това ще затрудни повечето общини, включително и нашата, защото от бюджета трябва да осигурим тази разлика.

В случаите, когато проектът се финансира от европейски фондове, няма ли опция индексацията да се одобри от управляващия орган със средства, икономисани по дадената програма?

На този етап аз не зная да има такава възможност. Водил съм в разговори с представители на правителствата по тази тема. Към онзи момент не съм срещал разбиране, че разликата ще се покрива със средства от самата програма, а от възложителя. Говоря за месеците назад, когато беше различна политическата обстановка. Сега се надявам да се помисли в тази насока.

Оформя се луфт между края на последния програмен период и началото на следващия, откривате ли опция за външно финансиране на проекти, с която да запълните тази празнина?

Ще се върна в началото на разговора, когато споменах, че оползотворяваме максимално възможностите за финансиране на различни обекти - те са от Норвежката програма, от "Красива България". Надяваме се и чрез МРРБ – този прословут фонд за финансиране на общински обекти, списъците за които няколко пъти бяха публикувани, да станат факт. И съответният луфт, както казвате, между стария и новия програмен период, да бъде запълнен. До този момент всички списъци останаха на ниво проект. Най-належащото решение, което всички чакаме, е за тези обекти от списъка на МРРБ.

При положение, че е септември, а от този общински фонд на МРРБ няма постъпили средства, нито окончателно одобрени проекти, сигурно няма да успеете до края на годината да реализирате нито един обект?

Напълно е резонно това. Наближава средата на септември, започва да мирише на зима. Реално е да говорим за изпълнение на тези проекти едва пролетта на 2023 г. Надяваме се, когато дойде време за това, да нямаме нов проблем с индексацията. Тоест, да не са се повишили още повече цените. Ако сега се отпускат Х на брой пари, те да бъдат достатъчни и на пролет, зимата да не се получи още по-жестока инфлация и тези обекти да станат нереализуеми. Прекалено сложна е икономическата обстановка, за да видим в по-дългосрочен план каква ще е ситуацията.   

Мащабни тържества организирахте за празника на Баните и минералната вода, но почти всеки уикенд имате някакво културно събитие, гостуват ви най-различни изпълнители. Кои от събитията се радваха на най-голям интерес?

Стремим се последните няколко лета - традиция, започната отпреди 4-5 години, се оказа много печеливша като интерес за туристите, които посещават общината, и за местното население. Винаги сме залагали на фолклора, да представим на първо място творчеството на местните читалища. Каним и други фолклорни изпълнители, защото всеки турист иска да се докосне до традиционния родопски фолклор и до традиционните ястия. Програмата беше така планирана, че през седмица да има фолклорна изява, а през останалото време да ни гостуват изпълнители на поп, рок, латино музика. Целта беше да осигурим разнообразие. Надявам се догодина да измислим още по-разнообразни инициативи или поне да ги направим по-често, два пъти на седмица. Всичко обаче е свързано не само с желание, а и с финансови средства.

Погледнато отстрани с връщането ви и заставайки начело на общината тя сякаш се пробуди за нов живот, измамно ли е това усещане или се дължи на оживлението след двугодишната ковид-летаргия? 

Много е субективно. Всеки през неговия светоглед, през неговия мироглед усеща общината по различен начин. През призмата на моя светоглед я виждам като място, което продължава да се бори за оцеляване, което има бъдеще и всички заедно, ако работим в една посока, е въпрос на време да постигнем реални резултати. Всички усилия, с които се опитваме да променим общината, според мен са успешни, ясно осъзнавайки, че това не е нещо, което става за ден и два, в комбинация с настоящата икономическа и политическа криза. Всички мислехме, че след пандемията няма какво вече толкова да ни изненада. Уви, оказа се, че след пандемията продължават да се случват лоши неща. Военните конфликти разтърсиха света. Предизвикателство е абсолютно за всички да успеят да реагират адекватно спрямо толкова сложната обстановка в национален и световен план, защото те са взаимно свързани. Искрено се надявам, че жителите на община Баните виждат в лицето на общинска администрация реални резултати от работата и че всички населени места, които да далеч от големия г рад, които са малко по-закътани, имат бъдеще. Ние даваме всичко от себе си за постигане на по-добри условия, въпреки сложните времена, в които живеем.

Два държавни проекта се изпълняват на територията на община Баните – пътят към Смолян и към Белица. Как върви работата по тях и от какво значение са те за вашите съграждани?

Двата републикански пътя са на първо място по важност като транспортна свързаност на общината с цялата държава. Ремонтът на пътя Баните - Соколовци, който води към Смолян, върви усилено. Надявам се преди да се влоши времето да има поне първи пласт асфалт по цялото трасе, за да посрещнем зимния сезон с нормален път. Съответно, през пролетта да бъде довършен. Говорим за 40 км път и няма как да очакваме за 2 месеца да свършат цялата работа. Като обикновени граждани виждаме сериозна фирма, която работи на бързи обороти. Не така стоят нещата с пътя Загражден - Белица, за който все още АПИ не е обявила обществена поръчка за довършителни дейности по трасето. То беше разширено, бяха обрушени скатове, положени са подпорни стени, но за асфалтиране е необходимо да се направи нова поръчка. Почти от 1 г. очакваме АПИ да я обяви. Ние постоянно настояваме за това чрез регулярни срещи с абсолютно всички министри на регионалното развитие. С настоящия зам.-министър миналата седмица разговарях по този въпрос. Имаме уговорка в близките дни да осъществим по-широка среща в МРРБ с участието на служебния министър Шишков, с ресорния зам.-министър Христов и с председателя на АПИ, за да акцентираме на този участък и значението му за свързаността на нашата община в северна посока. Реално скъсяваме с 30 км разстоянието до Пловдив. Акцентираме и върху факта, че това е път, който е наполовина направен и колкото повече се бави неговото финализиране, толкова по-скъп ще става. Държавата, ако е добър стопанин, би следвало максимално бързо да се задейства, за да излезе максимално евтин този обект. Ако не се довърши една или две зими, трябва да се прави наново и ще се оскъпи неимоверно. 

Какво по-точно се случи с този участък, защо не го довършиха?

Имаме избран изпълнител - "ИСА 2000", който в рамките на бюджета по сключения договор изпълни максимално много строително-монтажни дейности, но те не бяха достатъчни да се реализира в неговата цялост. Изчислено беше, че довършителните работи са над 50% от стойността на действащия договор и по закон, при такава хипотеза, би следвало да се обяви нова обществена поръчка. За съжаление всичко е само думи, нищо конкретно няма. В интерес на истината, направеното до момента е изключително качествено. Теренът е на много висока надморска височина, от козя пътека и от нищото се направи много хубав път - скали са обрушвани, има подпорни стени, водостоци, на ниво чакъл е, но всеки дъжд го разрушава.     

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com