Кметът на Смолян Николай Мелемов: Администрацията трябва да е предвидима, да няма субективен елемент

3546
Кметът на Смолян Николай Мелемов: Администрацията трябва да е предвидима, да няма субективен елемент
Снимка: Община Смолян

Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 г. Висшето си образование завършва в Харковския зооветеринарен институт и във ВИПОНД по специалността „Национална сигурност“. Преди да стане кмет, е бил депутат в НС. Управлявал е собствен бизнес. Преди това е бил оперативен работник в служба „Сигурност“ на РДВР, работил е и като ветеринарен лекар.

Г-н Мелемов, какви са постиженията Ви през изминалите две години на настоящия мандат?

По националната програма за енергийна ефективност имаме сключени договори за саниране на 29 жилищни блока с стойност 23 965 257 лв. Това представляват обновени 1410 апартамента с обща разгъната застроена площ над 130 хиляди квадратни метра. Дотук са финализирани и въведени в експлоатация 28 от жилищните блокове, последният се изпълнява в момента. Започна реализирането на обекти по ОП „Региони в растеж“ на стойност около 21 млн. лева. Проведени са процедури за избор на изпълнител на строителство и надзор за 4 надлеза в Смолян, четири улици, стълбище между две улици, детска площадка над автогарата, дворните пространства на няколко училища. Математическата гимназия подлежи на основен ремонт, саниране и рехабилитация, с изграждане на нова спортна зала за няколко вида спорт. Предстои основен ремонт на ОДЗ „Буратино“, доставка на обзавеждане и оборудване на пет учебни заведения. Реализирана е част от Главната пътна комуникация на Смолян в участъка от Бункера до Митницата за близо 30 млн. лв. Би било добре ако осигурим заедно с областния управител финансиране и за останалата част от обекта.

А за селата?

Общината е много обширна - с 85 населени места. Навсякъде сме направили по нещо важно, въпреки ограничения ресурс. Но тъй като за тях няма как да ползваме европейски средства, ги финансираме от общинския бюджет, от МРРБ. Инфраструктурата е чувствително подобрена. Някои от улиците не бяха ремонтирани в продължение на 30 години. Асфалтирани са три улици в Момчиловци, пет улици в Смилян и физкултурен салон, четири улици в Широка лъка. Асфалтирали сме в Солища, в Соколовци. За всяко село е направено нещо. Ако започнем да ги изреждаме, би се получил дълъг списък. За мен е важно, че хората оценяват усилията ни.

С водния проект докъде стигна процедурата?

Това е много голяма моя болка. Защото толкова години минаха, а проектът още не е стартирал. А задържаме ремонти заради него по улиците в крайните квартали. Някои ремонти вече са крайно наложителни, а ние не можем да асфалтираме, защото после там ще се копае. Общината направи всичко възможно за този прословут воден цикъл. Забавянето дойде заради променената концепция на Европейската комисия. Променяха се изискванията и правилата в годините. Трябваше да се създадат водни асоциации. А пък ние пет години обещаваме, че всеки момент започва – така, както на нас ни се казваше. Това е един проблем, който вече много изнервя хората. Нашата идея е като мине този воден цикъл, да оправим всички тези крайни улици, които ще се разкопават.

Започнаха да го считат вече за лъжливо обещание?

Да, но ние не сме имали съзнанието, че даваме лъжливо обещание. Нашите очаквания бяха спрямо това, което ни казваха в министерствата. На всички срещи ни е казвано, че Смолян е най-напред от всички, че проектът на Смолян най-бързо ще тръгне. За съжаление, по най-различни причини проектът не стартира. Последно бенефициент на проекта вече е ВиК. Но тежестта си е на общината - и в отчуждаването, и сервитути. И докато ние с Вас говорим, днес в МРРБ са главният архитект, зам.-кметът на общината, управителят на „ВиК“, за да доуточняват последни детайли. И аз съм убеден, че 2018 г. вече най-най-накрая този проект ще тръгне.

Смолян е похарчил допълнителни 500 хил. лв. заради снега

500 000 лв. са допълнителните разходи, които направи до този момент община Смолян във връзка с обилните снеговалежи и обявеното бедстве...

Доволен ли сте от администрацията относно капацитета й да работи по европроекти?

Разбира се. Както казах, в процес на изпълнение е проект по ОПРР за 21 милиона лева. Някой може би ще каже, че трябваше по-рано да ги изпълним, но нашата цел е да спазваме закона. Не може да си позволим да пришпорваме и да допускаме грешки. Догодина доста неща ще се случат в града.

А след като не пришпорвате, имате ли наложени корекции досега по европроекти?

По наши проекти нямаме корекции. Всички корекции са ни наложени по стари, наследени от предходното управление проекти в програмен период 2007-2013 г.

Във финансово отношение как се справя общината?

Кметът на Смолян връчи стипендии на даровити ученици

Кметът на Смолян Николай Мелемов връчи стипендии на трима даровити ученици, съобщи пресцентърът на Общината. Трите индивидуални стипенд...

Все по-добре. Доказателство за това е, че от шест показателя, които МФ наблюдава, в началото на първия мандат сме имали проблеми с шестте. А сега е само един - поетите ангажименти. Тях сме ги намалили повече от два пъти и продължаваме да ги топим. Това са показателите, от които може да се съди как се работи в община Смолян.

Важните проблеми сега кои са?

Единият е свързан с паркирането, другият е с гробищните паркове. Но тях не можем да ги решим веднъж завинаги. Водим разговори с Министерството на образованието да ни предоставят сградата на изгорялото училище, където да направим паркинг на две-три нива, да намалеят колите по стария център поне. Автомобилите са се увеличили в пъти през последните години. Всеки вижда, че става нетърпимо. Водим разговори и със специализирана фирма, за да направим концепция за цялостната организация на движението. Факт е, че и в другите градове се предприемат рестриктивни мерки - със синя зона, със зелена зона и т.н.

Вие смятате ли да въведете такова зониране?

Да. И това трябва да се направи от експерти, от хора с квалификацията и необходимия ценз. Целта е наистина да стане професионално и да се облекчи движението в града. Каквито и мерки да се предприемат, съм сигурен, че някой ще е недоволен, но животът се променя. Факт е, че колите станаха прекалено много и трябва да се въведе ред.

Търси се финансиране за социалната трепезария в Смолян

Община Смолян не може да продължи да финансира социалната трапезария. Това каза пред журналисти в Смолян кметът Николай Мелемов, предад...

Най-важното, което един кмет трябва да осигури, е чистота, спокойствие и светлина. В Смолян те налични ли са?

Винаги може да се желае още. За осветлението имаме общинско звено и смятам, че то се справя перфектно. Градът и селата са осветени. За чистотата нашата роля е по-скоро контролна. Имаме моментни кризи в някои квартали, но имаме стройна структура - приемаме сигналите, веднага реагираме и притискаме почистващата фирма да си върши работата. Няма град, за който да се каже, че е идеален. Но хората, които посещават Смолян, казват, че е спретнат и чист, красив и спокоен. Едно от нещата, с които се хваля, когато говоря за нашия град, е спокойствието в него. Това се дължи не само на общината и органите на реда, а на манталитета на хората - гостоприемни, скромни и добри.

За предстоящия зимен сезон какви са Ви очакванията?

Индикациите са, че нещата вървят много добре като записвания, като резервации. Ние в общината се стараем да помагаме на "Пампорово" АД, на целия курорт да се развива, да се облагородява, да бъде по-красив, по-спретнат. Частните инвеститори са много важни, а общината като техен партньор прави всичко възможно бизнесът да върви, Пампорово да е едно от най-хубавите места за зимен туризъм, а и за летен.

Има ли общината някаква заслуга за обединението на двете ски зони Пампорово и Мечи чал?

Кметът на Смолян спечели искове за обществени поръчки

Всички дела, заведени от смолянския кмет Николай Мелемов срещу Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), бяха спечелени от град...

Не, нямаме. На този етап това, което се стараем да направим, е да придобием от държавата пистите и да ги отдадем на концесия. Идеята е да осигурим постоянен приход на финанси от тази концесия. Общината помага много, прави всичко възможно курорта да се развива. Нормално е държавата да ни предостави пистите и тогава вече ще можем да бъдем реален партньор. Сега помагаме чисто административно. В интерес на истината бизнесът ни е приоритет. Това се отнася за всички фирми, които създават работни места, не само за "Пампорово" АД. Служителите в общината знаят, че бизнесът поема рисковете и изпитва сериозни затруднения и ние трябва да сме техен партньор в преодоляването им.

Обратната информация каква е?

Може да се желае повече. От страна на бизнеса имат претенции за скоростта на придвижване на преписките. Моята роля е да приемам всеки, който е дошъл. Аз нямам приемен ден и веднага взимам мерки по дадения проблем. Въпросът е да не се налага хората да се изнервят и да опират до мен. Така че има какво да се желае от страна на общината спрямо бизнеса като отношение.

Общият устройствен план на община Смолян вече е на екологична оценка. Мудно ли върви процедурата?

В интерес на истината сме доста напред в процедурата. Опитваме се да вземем мнението на повечето специалисти в града, за да бъде огледан отвсякъде. Все пак това е стратегически важен документ, който години наред ще има роля в развитието на града и общината. Но сме на финал. Главната ни цел е да удовлетворява изискванията и очакванията на гражданите. Да е в тяхна полза - на бизнеса и на гражданите. Ние си имаме обособените зони. Нашата цел е планът да не е проблем, а да решава проблеми. Когато се отвори, да се види и знае къде какво може да се прави. Администрацията трябва да е предвидима, да отпадне субективният момент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян