Миньорите в Мадан скочиха на протест

13710
Миньорите в Мадан скочиха на протест
Снимка: БГНЕС

Пореден миньорски протест - този път на миньорите в "Горубсо Мадан". Пред сградата на компанията вече се събраха миньори, организирани от КНСБ и КТ Подкрепа.

Причината за протеста е увеличението на пенсионната възраст на работниците в рудодобива и въгледобивната промишленост - с осем години, от 2015 година насетне. 

Миньори от рудник "Бабино" на Мини "Бобов дол" излязоха на протест

Миньори от рудник "Бабино" на Мини "Открит въгледобив - Бобов дол" протестираха срещу забавените им заплати, като спряха за кратко рабо...

Според миньорите в Мадан условията, при които работят с нищо не са се променили. Условията под земята са едни и същи и затова държат да си останат същите условия на работа и труд, при които работят и в момента, посочи председателят на КНСБ в „Горубсо”, Румен Каров, цитиран от "Фокус". Миньорите заявиха, че ще стигнат дори до жълтите павета, ако не им се обърне внимание. Миньорите са против да има таван на пенсиите. При сегашните условия при първа категория труд за пенсиониране се изисква 10 години стаж и 45 години възраст общо 90 точки, а от следващата година предложението е да се дигне с 8,5 г. и възрастта става 53 години.

На площада в Мадан се събират още миньори, като изчакват да бъдат подкрепени и от техни колеги от цялата страна от отраслите рудодобиви и въгледобив. Миньорите са категорични, че няма да позволят да се закрият тези два отрасъла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян