Николай Мелемов: Смолян е каузата на моя живот - продължаваме, защото посоката е правилна

3918
Николай Мелемов: Смолян е каузата на моя живот - продължаваме, защото посоката е правилна
Снимка: Личен архив

Николай Мелемов е кмет е на община Смолян от 2011 г., кандидатира се за четвърти мандат. Бил е депутат в 41-то Народно събрание. Завършил е ветеринарна медицина в Харковския зооветеринарен институт (Украйна) и ВИПОНД по специалността "Национална сигурност". Работил е като ветеринарен лекар, организатор на транспорта, оперативен работник в служба "Сигурност" на РДВР – Смолян, управител на фирма "Дермакс" ООД. 

Защо решихте да се кандидатирате за 4-ти мандат, г-н Мелемов?

Смолян е каузата на моя живот. Преди 12 години поех по този път и продължавам напред, защото имам какво да дам на обществото. Посоката е правилна. Много постигнахме, а целите ни са по-големи. Винаги съм смятал, че най-важни за обществото са хората в нужда и децата, защото са най-крехки. Това е и белег за израстването на едно общество. Хората в нужда от раждането до дълбока старост сме ги обхванали в програми и грижата за тях е специална. За децата и подрастващите имаме просторни, красиви детски градини, училища и спортни обекти. 12 години държахме строга финансова дисциплина – без лихвени кредити, без да вдигаме данъци. И въпреки това, постигнахме забележителни резултати. Затова имам самочувствието да поискам доверието на хората. Не съм си позволил и никога няма да си позволя личният интерес да надделее над обществения. Мисля и действам в интерес на града, общината и хората.

Каква кампания ще провеждате?

Кампанията ни винаги е била позитивна. Когато си бил 12 години кмет, няма как да обещаваш чудеса, нито да заблуждаваш. Това го оставям на опонентите ми. Направеното е факт. Градът има бъдеще. Имаме идеи за това. В тази кампания отново ще сме близо до хората, защото това зарежда най-много. Ще поемаме само ангажименти, които можем да изпълним. Чудеса не сме обещавали досега, няма и да обещаваме.

Листата ви от какви хора е?

Политиката е колективен спорт. Сам човек не е за никъде. Разчитам много на хората в листата. При изграждането ѝ се старахме да има приемственост – хора с опит, но и млади хора, с нови идеи, които имат желание да работят за града. Това е на първо място. Без желание, колкото да знаеш и можеш, не става. Това ни бяха критериите – да имат идеи за бъдещето на общината, обществен авторитет и желание да работят в полза на обществото.

Още: Кметът на Смолян: Следват нулеви години за еврофинансиране 

Защо се стигна дотук - да създават групи "Да спасим планетариума"? Има ли нужда той от спасяване?

Не. Планетариумът в Смолян ще бъде най-модерен не само в България, а за целия регион. Всичко е последна дума на техниката. Имаше забавяне поради различни причини, но това не е стандартна процедура. Тук има много нюанси. На пръстите на едната ръка се броят фирмите, които могат да изпълнят доставка на планетарно оборудване. При такава поръчка, която се прави един път на 50 години, скоростта не е най-важното нещо. По-важно е крайният продукт да е качествен, на световно ниво. Ще бъде такъв. Процесът е необратим. Сроковете са до края на годината и всичко, което желаем, ще е факт. Няма нещо, което да ни притеснява, което да спре или да "счупи" проекта. Имаме финансиране, договори, фирмите са поели конкретни ангажименти. Всичко се произвежда. Последна ще е звездната зала.  

Чистотата е на дневен ред винаги, но сега темата е подета от вашите опоненти, включително с кампания "За по-чист Смолян" и подписка за създаване на общинско предприятие, как я приемате?

Чистотата абсолютно навсякъде е проблем. Наш постоянен ангажимент е контролът, на второ място е нашата култура по отношение на чистотата и отношението ни. Ние реагираме на абсолютно всеки сигнал - дали по телефона, дали през медии, през дежурен, през фейсбук, реагираме моментално. Последният сигнал беше за проблем под Първо основно училище. Веднага се обадих на фирмата, но не могат да влязат, за да изчистят. Колите са така спрени, че възпрепятстват процеса. Изпратиха ни снимки как сметосъбиращата машина стига до кола и не може да премине. 

Още: Кметът на Смолян е стопил просрочията от 3,9 млн. лв. на 326 хиляди

Когато приключи предишният договор с "Титан", направих проучване на материалните активи, които са необходими, за да направим собствено предприятие. Оказа се, че са нужни около 8 млн. лв. за купуване на машини, съдове за смет и оборудване на база. Тази сума няма как да бъде заделена от общинския бюджет. Потърсих други възможности, като изпратих писмо до ПУДООС за отпускане на дългосрочен безлихвен заем, но ни отказаха. Общината не може да получи средства по европейски програми и фондове за подобен род дейност.

До днес продължаваме да плащаме наследени стари задължения, а аз обещах, че няма да правя нови заеми за сметка на данъкоплатците. Благодарение на строгата финансова дисциплина вече 7 години община Смолян не е обект на финансов мониторинг от страна на Министерство на финансите. В последния си мандат минахме през тежка пандемия, финансова криза, висока инфлация и две години политическа нестабилност. Никой разумен човек в такъв период не би посмял да изтегли банков кредит при положение, че лихвеният процент се увеличи, имаше скок на горивата и ел. енергията. Трябваше да положим сериозни усилия да задържим финансовите показатели. Сега си давам сметка, че тези мои решения са били правилни, защото ако бях взел кредит за общинско предприятие, трябваше да увеличим данъците, за да го покриваме. Ако трябва да дадем толкова много пари за създаване на общинско предприятие, не съм сигурен, че целта оправдава средствата. Всички знаете, че 12 години не сме теглили лихвен заем и се гордея с това, защото смятам, че нямам право да харча парите на бъдещите поколения. Затова въпросът е иска ли наистина общесвтото да се тегли кредит, за да направим предприятие. И по този въпрос, ако бъда избран за нов мандат, смятам да проведа референдум. Нека мнозинството от хората кажат, аз ще им се доверя. Важно да се знае също, че в това предприятие ще работят същите хора, които работят в "Титан". Няма откъде да внесем други хора.

Иронията в България е, че тези, които се славят с най-ниска хигиена са ангажирани с чистотата на обществените места?

Контролът е най-важен. На всеки сигнал веднага реагираме. Голям проблем е, че в кошовете се изхлърлят строителни материали и какво ли още не, което не е битов отпадък.

Докъде стигна решаването на кучешкия проблем?

Сега имаме амбулатория. Там имаме клетки и държим кучета. Никой още не го е решил този проблем, но не сме спирали да работим по въпроса. И за тях, както за чистотата, абсолютно на всеки сигнал се реагира. Където има агресивни кучета, моментално ги прибираме. Вярно, че се преместват, но на 80% сме ги прибирали. По града има кучета, но те са обработени, чипирани. Законът ни е поставил в тази рамка и действаме по него. Смятам, че се усеща все пак, че няма глутници.

Водният проект приключва до края на тази година. Част от улиците, които от ВиК разкопават, ще ги възстановят, но има случаи, в които общината трябва да се намеси. Вашият ангажимент какъв е и докога е?

Всяка улица е отделна. Няма две еднакви. Там, където те имат само траншеи, възстановяват настилката само по нея. Ако останалата част от улицата е в добро състояние, остава така. Ако те възстановяват траншея, но останалата част от улицата е в лошо състояние, ние я поправяме навсякъде. А където те разкопават цялостно, си я възстановяват. Да, зависими сме от тях. В Устово хората протестираха, аз им казах: "Минат ли те, ние довършваме". Така и стана. Всеки ден се чуваме, разискваме. Последно съм им поставил условие, че докато не възстановят напълно дадена улица, няма да им дадем временна организация на движението за друг обект, което значи разрешение да копаят на друго място. Те имат 20 бригади за копаене и една за асфалтиране. Така не става. Стигаме и до спречкване, и до изостряне на отношенията. Това можем да направим, това правим. Но малко остава. Ще минат тези четири месеца, ще свърши този воден проект. Плюсът е, че 99% от канализационните води ще са обхванати и вкарани в колектор, който ще ги отведе до пречиствателната станция. Както и нови водопроводи, което означава чиста вода да всеки жител и гост на Смолян. Тази инвестиция ние нямаше как да я направим с общински средства. Грубо казано 50-60 години напред не би трябвало да има сериозни проблеми с ВиК-мрежата на Смолян. Минусът е, че гражданите изтърпяха много неудобства, но краят им се вижда.

Най-важните проекти, които ще маркирате за следващ мандат?

Важните ни проекти са много, но сред тях искам да откроя зимен атракцион с писта над стадиона и ледена пързалка. Хората до морето трябва да могат да плуват, а в планината – да карат ски. Имаме наистина една от най-хубавите спортни бази. И с футболистите съм говорил, и с волейболистите. Те ходят по цялата страна. Твърдят, че нашите бази са в топ 3 на България. Децата имат самочувствие, че тренират в модерни условия, което е много важно. Заедно с "Пампорово" АД работим по проект за лифт от Смолянски езера до Снежанка. Туристите да отсядат в града и да се качват на ски в курорта. Работим по проект за електрически автобуси. Те ще бъдат нови, удобни и приятни, но ще допринесат и за по-чиста околна среда. Предстои ни втори етап на проекта за по-чист въздух за над 2000 домакинства. Този път, освен за климатици, пелетни камини и отопление на газ, ще се кандидатства и за термопомпи, които са доста по-икономични. Другата ни идея е да търсим термална вода. Възложили сме предварителни проучвания, които показват, че има термална вода, а това вече наистина ще промени туризма, на който всички много разчитат. Оптимист съм. Трябва много добра подготовка, да се определят местата с най-голям шанс около града. Подали сме над 50 жилищни блока за саниране. Дотук имаме 60 санирани. Ако това се случи, целият град ще е обновен. Докато в началото имаше скептици, песимисти, сега вече няма съмнение, че това е нещо прекрасно. Всички виждат каква е разликата между саниран и несаниран блок. И градът ще е много по-красив. Очакваме с нетърпение абсолютно всички програми за кандидатстване. Не пропускаме програма, в която не се изисква съфинансиране. Имаме доста готови проекти, в това число за саниране на музея, галерията, библиотеката.

Още: Кметът на Смолян: Не са продавани общински жилища на ръководни кадри, нито на мои приближени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян