От "осанна" до "разпни го" - примери с кадрите за работа в Смолянско

1627
От "осанна" до "разпни го" - примери с кадрите за работа в Смолянско
Снимка: БГНЕС

Въпреки че безработицата в Смолянско е около 14% - един от високите показатели за страната, най-голямото предизвикателство пред големите предприятия в областта е да си намерят кадри. Още по-трудно е да си осигурят квалифициран персонал, сочи проучване на Actualno.com.

Лесно е да се обясни защо е така в компаниите, където дават ниски заплати, защото такива са повече и там текучеството е обяснимо. Но примери с двете топ компании: "Амер спортс" – Чепеларе с персонал над 600 души, и "Горубсо" – Мадан с персонал над 1000 души, онагледяват прекрасно проблема и начина за решаването му. Трябва да се отбележи обаче, че като цяло в дружествата на "Горубсо" от страната и извън нея са заети над 3000 души.

Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят такава

Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят, и не учат. Това показват данни за последната година от проучване на фонд...

Минният гигант "Горубсо" отглежда вече четвърта свои кадри. Със съдействието на областния управител Недялко Славов в професионалната гимназия на Мадан преди четири години се разкриха минни паралелки. И вече има завършили ученици, които са наети на работа в "Горубсо".

Фабриката за ски "Амер спортс" пък наема специалисти чак от Търговище и Русе. Но е изправена пред опасността да не може да намери нужните ѝ до края на тази година още 120 души, с които в началото на 2018-та да стартира ново производство на шини за велосипеди.

Положителният пример

"За да бъдат подготвени за живота, децата първо трябва да бъдат образовани, но и това не е достатъчно. Важно е също хората, които създават бизнес като нас, да плащат добри заплати. Защото демокрацията е това - границите са отворени, всеки е свободен да отиде където намери за добре и където се чувства по-спокоен, по-сигурен, по-добре заплатен", казва Сергей Атанасов, изпълнителен директор на "Горубсо-Мадан" АД.

През последните две години "Горубсо-Мадан" направи пълно обновление на технологиите. На практика минното предприятие от руските се пренасочи към западноевропейските стандарти за добив и преработка. С въвеждането на новите машини резултатите откъм ефективност не закъсняха.

У нас работят 8% от пенсионерите, броят им постоянно расте

Близо 8 на сто от пенсионерите у нас продължават да се осигуряват за пенсия, тоест не са спрели да работят след пенсионирането си. Броя...

Проблемът с кадрите там е решен. На бюрото на Сергей Атанасов вече има средно 90 изчакващи молби за работа, а това съвсем не е било така допреди 4-5 години.

"Новата технология - последна дума на техниката, вече е в Мадан. Има ли нова технология, има производителност на труда. Има ли производителност на труда, има пари. А има ли пари - има за заплати и за всичко", категоричен е Атанасов.

От завършилите минни паралелки в професионална гимназия "Васил Димитров" половината са вече в "Горубсо", 30% са продължили образованието си в Минно-геоложкия университет.

"Това са хора, които по един или друг начин още от 8-ми клас са запалени в посока рудодобив и ако не всичките, поне 50% ще дойдат при нас. Кой ще стане началник, кой - инженер и т. н., но те вече са наши. Ние тези деца ги ангажираме още от самото начало. Имаме програми, по които работим, практиките карат при нас. А тези, които навършват  пълнолетие, влизат в рудника. Запознават се с материята, с която ще работят, виждат новите технологии и идват", споделя Атанасов.

Според него хората, които отговарят за образованието, трябва да го рекламират и организират така, че то да бъде ориентирано към бизнеса в региона. Да направят по най-бързия начин всичко необходимо в професионалните училища да  се разкриват нужните за бизнеса паралелки.

Иван Нейков: Трябва да се възползваме и от практическите умения на необразованите

Социалната сфера в много голяма степен зависи от бюджета, а той за 2016 г. сочи, че най-доброто, което може да стане, е да не се влоши ...

"Горубсо" осигурява и още нещо - безплатен транспорт на учащите от минните паралелки и безплатен обяд.

Проблемната ситуация

Ситуацията с кадрите в чепеларската фабрика за ски "Амер спортс" е друга.

"Имаме огромен проблем, особено с наемането на квалифициран персонал. Миналата година сме привлекли хора от Търговище и Русе да работят при нас. Не можем да намерим хора от региона, при положение че даваме значително по-висока заплата от средната за региона и от средната за страната. Което значи, че млади хора не остават и за мен това е наистина притеснително", заяви главният мениджър на компанията Йордан Ламбрев.

Според него и според негови колеги бъдещето е в индустрия 4.0 - автоматизация, интернет и т.н.

Българите, работещи в чужбина, вече са повече от тези, работещи в България?

През 2014 г. 2,5 милиона българи работят извън страната си, докато броят на активните работещи в България е само около 2,2 милиона души...

"Това трябва да е ясно на всички и да вземем мерки да подготвим хора , защото в бъдеще ще има нужда от по-малко работници, но по-високо квалифицирани. Затова е изключително важна ролята на образованието, за да не се окаже, че в един момент има много хора, но те не отговарят на изискванията за работните места", посочи Ламбрев.

След два месеца – в началото на 2018-та година, ски фабриката стартира нов проект – производство на шини за велосипеди, които ще носят марката на световно известната компания Mavic. За проекта трябват около 120 човека.

Ламбрев провел среща с кмета на Чепеларе Славка Чакърова, за да измислят начин сами да си изградят човешки ресурс, който да отговаря на изискванията на бизнеса.

Основният проблем в чепеларската фабрика намират с техническите кадри и затова искат да работят много интензивно с професионалните училища. Факт е, че хората ориентират децата си да учат предимно чужди езици, за да могат да се реализират в чужбина.

Докато бизнесът търси стругари, инженери, програмисти на машини с цифрово програмно управление - са изключително търсени специалисти не само в България, а и в цяла Европа. Едно такова образование, според Ламбрев, дава много добра перспектива за младия човек. В случая ролята на родителя е много важна, а и на фирмите - да провеждат срещи с хората и да обяснят, че когато децата завършат дадена техническа специалност, имат кариерна пътека, която ще им осигури добър живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян