Протест ще затрудни движението между Пловдив и Смолян при Проглед

3208
Протест ще затрудни движението между Пловдив и Смолян при Проглед
Снимка: Анита Чолакова

Протест, обявен за сряда (20 април) от 9 до 13 часа, може да създаде евентуални затруднения в придвижването между Смолян и Пловдив около разклона за село Проглед. Той е обявен от консорциума, изпълняващ снегопочистването и поддържането на държавните пътища в областта, съобщиха от Областната дирекция на полицията.     

В РУ-Чепеларе е създадена организация, предприети са мерки за обезпечаване на обществения ред по време на проявата, както и за недопускане на пътни произшествия. Моторните превозни средства периодично ще бъдат пропускани да продължат движението си. Съветват се водачите, които имат възможност, да използват обходни маршрути.

Ще има само временни затруднения. Тоест, те ще се съберат между 70 и 100 човека, заради които по някакъв начин малко по-бавно ще минават колите. Да не предизвикаме някакъв инцидент с протестиращ. Те не са изявили към момента желание да затварят пътя. За предишния протест бяха заявили и затворихме пътя с наша санкция за 15 минути. Сега такова искане няма. Ще протестират пътно строителни фирми, които търсят пари от държавата“, посочи ст. комисар Костадин Пачеджиев – директор на ОДМВР в Смолян.    

„Ситуацията при нас е като в цялата страна. За една година Пътната агенция не е плащала по т.нар. ТРП (текущ ремонт и поддържане) - задания, които са изпълнени от наша страна, сертифицирани и одобрени от областните пътни управления, респ. от Агенция "Пътна инфраструктура". Само зимното поддържане за три месеца - януари, февруари, март, а и април продължи по високите части, ни е над 2 милиона. То също не ни е плащано. За над 1 милион ни беше заданието за централната част на Рудозем. Отделно са Загражден - Белица, в Неделино имаме стена, за Рудозем-Елховец имаме обрушване, за Баните - Соколовци, имаме сваляне на бордюр, обрушване на скатове. Нищо по тях не е плащано. Лошото е, че работим със 100% авансови плащания за инертни материали - пясък. Подизпълнители имаме и на тях не сме давали пари. Те също не издържат. Контрагенти – те също не издържат“, заяви Хари Малинов – технически ръководител на „Агромах“ ЕООД и координатор на протеста.

Това е голямата фирма – с 98% в консорциума, поддържащ републиканската пътна мрежа в област Смолян. Другата фирма - с 2% дял, е „Роуг 1“ ЕООД.

Малинов каза, че работещите в консорциума за Смолянско наброяват сто души.

„Тук става въпрос за нарушени договорни отношения между държавата и пътната фирма. Има анекси, допълнително споразумение, подписано през ноември месец 2021-ва година, в която АПИ се задължаваше да разплати сумите по договора до края на май-юни. Ангажиментът на Агенцията беше до края на март месец да се изплатят 50% от сумите. А те една година се оправдават с проверки. Обектите са сертифицирани, подписани от държавни служители. Трябваше за 2-3 месеца да са направени тези проверки“, смята Малинов. 

По думите му протестите може да станат ежедневни, докато държавата не си изплати сумите.

„Миналата година арх. Комитова говореше през цялото време, че за зимно поддържане има заделени пари, че няма да се спира. И ето, дойде зимата, а не плащат. Стартирахме към 20 ноември. Платено е за ноември и декември. За януари, февруари и март нищо не е платено, а те са най-силните месеци. 700-800 000 лева на месец“, уточни той.   

Представителят на „Агромах“ каза, че не приема упреци за недобро почистване през зимата.

„Почистването си има технология и специфика на работа. Ако говорим за път, категория В, до осмия час трябва да е почистен. Хората искат да завали сняг и веднага да е изчистен. Недейте да търсите вина само в снегопочистващата фирма! И доколкото знам Смолян е най-труден в цяла България. Превала е 1700 метра - най-висок проход, по-висок от него няма. Работило се е. Хората са правили дежурства по 40 и 50 часа и накрая да не си вземат и парите. Плаща им се на работниците засега, ама ще спрат и да плащат. Всичко е поскъпнало. Ако фирмата не си внесе осигуровката, държавата веднага й скача на главата. А държавата, че не си плаща и е най-некоректният платец, може“, гневи се Хари Малинов. 

Според него, ако държавата даде 10 млн. лв. за изграждане на пътища, от тях 6 милиона се връщат обратно в бюджета.

„Строенето на пътища е най-дългата верига - суровини, ДДС, акцизи, осигуровки, контрагенти. Сега държавата има извършена работа за 1,2 млрд. лева, която трябва да се разплати. 600 милиона вече са се върнали в бюджета, държавата ги е ползвала, а ние нашите не сме си ги взели. Това са осигуровки, горива. Нашата фирма е голяма, харчи 100 000 литра на ден нафта. Това са 200 000 лева. 120 000 лева влизат в държавата във вид на акциз и ДДС. Реалната стойност на горивото е 70-80 стотинки. 30 дена по 120 000 лева какво показват - 3,6 милиона. Държавата си е взела нейното, нали, а не плаща“, казва още представителят на „Агромах“.  

Само за област Смолян изисканото количество пясък е 30 000 тона на 17 опорни пункта. Цената му е била 12-13 лева тон, а вече е 25 лева. Тоест, вложението наесен е на стойност 1 млн. лв. за инертни материали.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян