С нов облик на Стария град и множество събития Златоград привлича все повече туристи

2768
С нов облик на Стария град и множество събития Златоград привлича все повече туристи
Снимка: община Златоград

Направеното в Златоград през последните години е подчинено на културния туризъм, който е изключително важен за Златоград.

„Като кмет съм си давал винаги сметка, че добрите комуникации, добрите връзки в града, по квартали дават възможност за инвестиции. Ролята на кмета е да подобряват общинската инфраструктура с цел да се подобрява и обликът на града и селата. Това, което съм правил през годините, съм го подчинявал на културния туризъм, който е изключително важен за Златоград. Инфраструктурата и събитията са насочени към добрата реклама, доброто име и добри условия за развитието на икономиката в Златоград. Инвестициите в ифраструктурата са част от това усилие“, заяви досегашният кмет и кандидат за 4-ти мандат Мирослав Янчев.

Последното от мащабните вложения след огромния парк и реновирания център на града, е благоустрояването на Стария град.

Там традициите са съхранени, но и новите добиха изключително широка популярност, като „Празник на кафето“, „Празник на златоградското чеверме“, „Делюви празници“, „Един пазарен ден отпреди 100 години“, „Скариада“, „К3 Ултра“, „Гайдарско надсвирване“, които превръщат Златоград в предпочитана туристическа дестинация през четирите сезона.

Общинският музей посреща желаещите в съхранена и реновирана среда. Ремонтирана е залата на читалището в с. Ерма река, организират се множество спортни събития, през годината, коледен базар, коледно-новогодишни концерти и летни забави - кино на площада; автокино; дискотека на открито.

Златоград участва в множество туристически изложения, където рекламира туристическите си продукти.

Провежданите културни събития запълват легловата база в цялата община. Това доведе и до ръст в местата за настаняване от 14 на брой през 2007 на 54 днес, съответно от 244 легла в същата година на 980 легла към настоящия момент. Заведенията за хранене и развлечение от 47 са увеличени на 58, а местата за сядане от 2116 са нараснали на 3818.

Развитието на отрасъла е в посока лечебен, балнеологичен, исторически, археологически, религиозен, кулинарен туризъм, съчетан с атрактивна демонстрация на местните обичаи и родопското гостоприемство.

В Златоград са санирани 48 жилищни блока и многофамилни къщи. Така домовете на над 1000 домакинства, в които живеят между 2500 и 3000 души, са вече обновени. Санирани са цялостно или частично всички детски градини и училища, а също така сградите на общината, Районното управление на МВР, Районният съд, Граничната полиция, Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението”. Това също допринася за по-добрия облик на града.

Общината е кандидатствала с проекти за саниране на нови 35 сгради по Плана за възстановяване и устойчивост.

Изградени са нови паркови пространства и зони за отдих с над 1500 дръвчета и над 50 дка зелени площи, декоративна храстовидна, дървесна и друга растителност.

Предстои да се въведе по-широк периметър на видеонаблюдение в зони, където се образуват нерегламентирани сметища, да се подобри обликът на междублоковите пространства, да се обогати зелената система в общината, да се паспортизират защитените видове растения, да се изградят места за отдих и зелени площи в малките населени места.

Общината получи златен приз в конкурса „Зелена обществена поръчка на България” в категорията „Общини с население от 10 000 до 100 000 жители“ за проекта „Енергийно ефективна модернизация на уличното осветление в град Златоград”.

Предстои да изградят фотоволтаични централи за производство на ток за собствено потребление на общинските сгради - общинска администрация, кметства, детски градини, училища, социални центрове, да се осветят всички пешеходни пътеки, които не са обхванати към момента, да се увеличи обхватът на архитектурното осветление на сгради и паметници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com