X
 
 

Свлачище между Смолян и Мадан стана най-голямото върху главен път в страната

1888 0
photo of Свлачище между Смолян и Мадан стана най-голямото върху главен път в страната
Снимка: Областна администрация Смолян
С дрон снимаха днес (10 март) огромното свлачище по второкласния път между Смолян и Мадан. Заради него се обмисля изграждане на алтернативен път Орешец-Влахово, съобщиха от областната администрация.

Според шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов то е най-мащабното активно свлачище върху главен път в страната. В риск от него е 110-киловолтов електропровод. Друг - 20-киловолтов, също е в обсега му. Непрекъснато се появяват нови пукнатини, чиито размери стигат до около 100 на 150 метра.

Увеличават се жертвите на свлачищата в Калифорния

17 са вече загиналите в резултат на свлачищата и наводненията в южната част на Калифорния, САЩ, съобщи БГНЕС, която се позовава на изяв...

Председателят на УС на АПИ, областният управител Недялко Славов, директорът на ОПУ Смолян инж. Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места, служители от Горското стопанство направиха оглед на свлачището, което затвори главен за област Смолян път вече четири дни.

Единодушно е мнението на всички експерти, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, която излиза далеч извън сервитута на главния път.

"Пукнатините са съизмерими с наклона на терена 60-70 градуса. Свлачището се осъществява отдолу нагоре чрез освобождаване на свлечени скални блокове в долната част на ската. Оформени са няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра. Към момента на огледа най-горният свлачищен отсег е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра. Установено е наличие на стичащи се повърхностни води. Над веждата на свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва", съобщават още от областната администрация.

Укрепват спешно свлачище край Лом

Спешно укрепват свлачището край ломското село Орсоя. Земните маси между селата Орсоя и Сливата се активизираха преди години. Свлачищет...

Инж. Атанасов заявил, че в понеделник (12 март) ще се съвещават с всички водещи специалисти в тази област, за да вземат мерки.

"Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК-комуникация до населените места. Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец-Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично", ангажират се от АПИ.

В сервитута на главния път от републиканската пътна мрежа няма свлачище с по-голям размер.

"Свлачището е изключително опасно за разчистване, поради наличието на множество големи по размер надвиснали скални късове. Въпреки това ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента. Ще бъде направена организация за продължително наблюдение, поради голямата му активност", се сочи още в съобщението.

Още 15,5 млн. лева ще бъдат отделени за укрепване на свлачища

С 18,4 млн. лв. се увеличават приходите в проектобюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. с...

Усилията в най-краткосрочен план се насочват към спешно разчистване на пътя Рудозем-Смилян, за да бъде частично облекчен трафикът в региона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално