X
 
 

Ултрамаратонците от К3Ultra видяха красотите на Златоград и околностите

2271 0
photo of Ултрамаратонците от К3Ultra видяха красотите на Златоград и околностите
Снимка: K3 Ultra
Приключи международният ултрамаратон "K3 Ultra", който се проведе в най-южния град на България – Златоград. Участниците, които премериха сили в него, бяха над 250 на брой.

Едни от най-известните бегачи на ултрадълги дистанции успяха да видят красотите, от които е заобиколен родопският град. Това изпитание на силите, духа и човешката воля, се проведе по трасета с дължини 23, 53 и 85 километра. 

В маршрутите на маратона се редуваха възхитителни гледки от Родопите, участъци с концентрация на адреналин, които включват изкачване до връх „Голям Тулпан“, скално-култовия комплекс „Божи мост“, „Лебедовите езера“, крепостта „Устра“, светилището „Белото каменье“ и много други природни забележителности.

На уникалното състезание дойдоха състезатели, доброволци и гости от страната и чужбина.

Организационният съвет и общината имат амбицията да превърнат маратона в ежегодно спортно събитие. По този начин Златоград ще влезе в списъка на малкото български градове, домакини на атлетическа проява от подобен ранг.

„Община Златоград подкрепи маратона К3Ultra с убеждението, че волята и спортният дух на състезателите са добър пример за младите хора в Златоград“, казаха от местната администрация.

 

„Имахме 12 пункта, на които състезателите можеха да се подкрепят и да продължат по трасето. На всички пунктове община Златоград, организаторите и спонсорите осигурихме родопска храна - вкусна и енергийна,  в т.ч. айран, колбаси, кашкавали, сирена, ядки, плодове. Интересът към събитието беше много голям. Всички хотели бяха заети. Голяма част от участниците и техните приятели изявиха желание да спят на палатки. Подготвихме палатков лагер в центъра на града. Други предпочетоха за нощувки два от пунктовете“, разказа временно изпълняващата длъжността кмет на Златоград Елмира Угорлиева - Пехливанова.

Стартът на трите трасета – на 23, 53 и 85 км, беше даден от центъра на Златоград. Последните пет километра бяха обединени за всички дистанции, за да се получи масов финиш.

Състоя се и детски ултрамаратон като съпътстващо събитие. То се проведе на 28-ми септември, а в него взеха участие ученици от пети до осми клас. Маршрутът за подрастващите бе от центъра на Златоград до параклиса „Св. Атанасий“ и обратно.  

„От името на Организационния съвет искам да изразя искрения си възторг от духа и волята за победа на всички участвали бегачи, защото те превърнаха състезанието в истински празник“, заяви  Емилия Цонева - председател на организационния екип.

Тя благодари на община Златоград, прегърнала идеята до самия край на събитието със своята подкрепа. Благодари и на доброволците, които със своите неуморни усилия допринесоха всеки състезател да се чувства подкрепян по време на трудното изпитание.

Изказа своята признателност към полицията на Златоград за реда и сигурността по време на събитието, а също така на специализираните екипи за измерване на време и безжични комуникации, на изпълнителите в празничната програма на централния площад, на ресторантьорите, на всички жители на Златоград за съпричастността към състезанието.

По време на ултрамаратонът се състоя и друго съпътстващо събитие. В Сивриевата къща бе организирана изложбата „Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев, която бе отворена за посещение до края на състезанието.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители