Управителят на Смолян иска три институции да проверят хвостохранилище

1562
Управителят на Смолян иска три институции да проверят хвостохранилище
Снимка: Анита Чолакова

Комплексна проверка да осъществят три институции на хвостохранилище „Ерма река“ до Златоград заради побелялата река Голяма ще поиска областният управител на Смолян Недялко Славов. Той ще настоява също за ежедневен мониторинг в продължение на един месец с цел да се види при различни метеорологични условия как функционира съоръжението.

„Ще искам цялостна комплексна проверка на хвостохранилището. Като казвам комплексна, в нея трябва да участват поне три институции. Първата е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която контролира язовирите. Втората е МОСВ като принципал на РИОСВ и на Басейнова дирекция. И третата е Министерство на енергетиката, защото ме притеснява това превишение на показателите във водите, които изтичат от старите изоставени рудници“, обясни Славов.

Пороите взеха жертва от златоградското село Долен

Пороите взеха жертва от златоградското село Долен. Кална маса, примесена с камъни буквално влязла през стени, врати и прозорци и засипа...

Той посочи, че именно такъв е пунктът „Река Гидюрска – устие“ – ляв приток на река Голяма, където е констатирано превишение на стандарта по показателите за цинк и кадмий. Този пункт няма никаква връзка с хвостохранилището.

Според съвместно прессъобщение на Басейнова дирекция и РИОСВ – Смолян, най-вероятната причина за констатираното замърсяване на реката с цинк и кадмий е изтичане на руднични води от стари и изоставени мини.

„В четвъртък имам среща с министъра на енергетиката, от което се издават разрешенията за концесии. От това прессъобщение се вижда, че има превишение по показателите не само от водите, които се изливат от хвостохранилището, а и от стари рудници. На практика може да излезе така, че замърсяването на водата не е от хвостохранилището, а от старите рудници, посочи Славов. Той подчерта, че този пункт на Гидюрска няма никаква връзка с хвостохранилището.

„Ако се отворят плановете за управление на риска от наводнения по същество пише, че тази картина е обичайно явление за река Върбица ( в която се влива река Голяма – б.а.), тоест има превишения на нормите в отпадни води. Моят фокус сега е в питейните води. Пробите от РЗИ показват, че в питейните води няма превишение по нито един от показателите“, подчерта Славов.

Златоград ще търси алтернативна вода заради замърсяване от "Горубсо"

Кметът на Златоград да направи предпроектни проучвания за алтернативно водоснабдяване и изграждане на пречиствателна станция за питейни...

В прессъобщението на Басейнова дирекция и РИОСВ се сочи, че е проведена работна среща и е изискано становище на авторския надзор за хвостохранилще „Ерма река“, като са набелязани конкретни технически мерки за подобряване на неговата работа

За допуснатото нарушение на условията в разрешителното „превишаване на индивидуални емисионни органичния“ срещу „Горубсо Златоград“ АД, което експлоатира хвостохранилище „Ерма река“, ще започне административно-наказателно производство.

Мониторингът на водите във водосбора на р. Върбица след хвостохранилище „Ерма река” ще продължи и след интензивните валежи в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян