В пещерата „Дяволското гърло“ зимува най-голямата прилепна колония на Балканите

25243
В пещерата „Дяволското гърло“ зимува най-голямата прилепна колония на Балканите

В пещерата „Дяволското гърло“ зимува най-голямата прилепна колония на Балканите. Това каза за  „Фокус” Владимир Солаков – представител на туристическото дружество, стопанисващо обекта. Тази колония ежегодно се изследва от БАН и след тяхното идване през зимата е констатирано, че има повишаване броя на прилепите, които идват да зимуват в пещерата. Във връзка с тяхното безпроблемно пребиваване през зимата, в пещерата се поддържа 8 градуса целогодишна температура, уточни Солаков.

Той добави, че за да се поддържа тази температура е сменено и цялото осветление с лед-осветление, което не затопля и не променя климата, тъй като светлината е по-мека и прожекторите са насочени надолу, за да е тъмен тавана. Прилепите зимуват в колонията до към месец април. Лятото много по-малко прилепи обитават залата, но пък те си летят вътре, това са от малкото места, където могат да се видят как си летят свободно прилепи през деня, посочи Солаков.

Прилепите-вампири избягват човешката кръв

Светът щеше да е едно много по-приятно място, ако хората приличаха повече на прилепите вампири, пише в. "Дейли Мейл". Ние, хората, си ...

Тази година точно преди големите дъждове и наводненията, които станаха през пролетта, всичките 50-60 хиляди прилепи се изместили навътре в залата , към по-сухата част два дни по-рано, разказва уредникът на пещерното образуване. „ Изведнъж се събуждат, преместват се и след два дни стана наводненията, това е показателно как животните усещат промените във времето и метеорологичната обстановка “, каза още Солаков.

„Прилепите са интересни животни и при тях бременността трае толкова, колкото и при човека – 9 месеца. В същото време така тяхното значение за планетата е от жизнена важност за хората защото всяка нощ излизайки да се хранят унищожават около 500 тона насекоми, като можете да си представите колко тежи едно насекомо”, добави още Солаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян