Започнаха мащабен ремонт на планетариума в Смолян

9292
Започнаха мащабен ремонт на планетариума в Смолян
Снимка: Община Смолян

Мащабен ремонт на планетариума в Смолян започна днес. Инвестицията е конкретно за реконструкцията му е на стойност 1,3 млн. лв. без ДДС, а изпълнител е фирма „ИСА 2000“ ЕООД на Юлиян Инджов. Отделно има бюджет за обновяване на техниката, апаратурата и обзавеждането в него.

Проектът „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура - сграда на планетариум Смолян“ се финансира от ОП „Региони в растеж“. Общата му стойност е  4 156 302 лв. Той трябва да бъде изпълнен до 30-ти юни 2023 г. 

Кметът на Смолян: Планетариумът ни ще стане най-хубав на Балканския полуостров 

Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 година. Бил е депутат в 41-ото Народно събрание. Завършил е ветеринарна медицина в Харковския ...

Целта е да се подобрят условията за достъп до културен живот за гражданите и посетителите на Смолян, утвърждаване и развиване на планетариума като съвременен иновативен културен център с подобрена среда, създадени нови условия за предоставяне на широк спектър културни събития и потенциал за развитие на творчески индустрии, заяви днес ръководителят на проекта инж. Йордан Щонов.

Ще бъдат извършени енергоспестяващи мерки - подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК-инсталация, подмяна на настилки, облицовки и покрития, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност.

Другата много важна част от обновяването е доставка на ново модерно и високо технологично оборудване за звездната зала, за обсерваторията и останалите помещения в сградата.

Зелена светлина за ремонт на планетариума и за чист въздух в Смолян

Зелена светлина получи днес кметът на Смолян Николай Мелемов за два важни проекта – ремонт на планетариума плюс оборудване от нов...

За звездната зала е предвидена доставка и монтаж на цифрова система за планетариум, куполен екран с диаметър 12,5 метра, 120 стола с регулируеми седалки, сценично озвучаване и система за управлението й, система за сценично осветление. За обсерваторията и фоайето ще се осигури и нов телескоп, два интерактивни екрана и 20 изложбени табла със стойки.

За втория посетителски център ще се доставят интерактивни устройства: Redshiftamp, Blueshift, Полярно сияние, Constelation quiz, реалистичен макет на луната, Solar system explorer.

За киносалона са планирани озвучителна система и 160 фиксирани столове/седалки, за кръжочните зали - интерактивни дъски, посетителски столове, заседателни маси, а за кабинетите на работещите в него физици и директора – бюра, работни столове, шкафове, етажерки и др.

С втория посетителски център ще се допълнят услугите, предлагани за всички посетители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com