Едно провалено заседание и три пресконференции днес за Роженския събор

3270
Едно провалено заседание и три пресконференции днес за Роженския събор
Снимка: Анита Чолакова
Едно заседание на Общинския съвет, което се провали, и три пресконференции днес бяха посветени на Роженския събор. Съборът ще се проведе на 19, 20 и 21 юли и на него се очаква да присъстват около 300 000 души.

В трите дни на четири сцени, разположени на Роженските поляни, ще се проведе национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Мобилна музейна експозиция ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали с основен акцент родопската каба гайда.

Посетителите ще видят изложение на различни порони овце, кози, кучета, говеда, биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване.

Ще бъдат представени различни традиционни занаяти, местни обичаи, ястия и печива. В програмата са включени фермерски състезания, конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Роженските поляни отново ще бъдат украсени с огромен трибагреник, а през трите дни точно в 12 часа ще се извива огромно хоро.

За първи път ще се проведе конкурс за автентична родопска мъжка, женска и детска носия. За най-малките е предвидена забавна детска творителница, както и истински уроци по родолюбие.

За по-добрата организация тази година ще бъде разширен палатковият лагер и паркинг зоните. Разработена е специална транспортна схема с алтернативни маршрути през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен.

Съветниците от опозицията – КРОС и БСП, бяха причина за свикването на тематично заседание днес. Те станаха причина и за провалянето му.

Историята започва от по-рано. На миналото заседание те внесоха докладна по въпроса с искане кметът Николай Мелемов да информира ОбС за всички действия – фактически и правни, по провеждането на събора.   

Съветниците от ГЕРБ тогава поискаха почивка, защото внесената докладна не е гледана в комисии и след почивката само ръководителят на групата се върна в заседанието. Още тогава от опозицията входираха свикване на ново заседание по темата.

За днес отново бе внесена същата докладна, без да се предлага каквото и да е решение. Това бе повод от ГЕРБ да поискат тя да влезе в дневния ред като питане, тъй като отново липсваше предложение за взимане на каквото и да е решение. Предложено бе от ГЕРБ да се включат и още две докладни – за отпускане на по 50 000 лева за двата футболни клуба „Родопа 1927“ и „Родопа – Смолян“.

В крайна сметка не се събра мнозинство нито за разглеждането на финансовата подкрепа за двата отбора, нито за дискусия по темата „Роженски събор“, нито за питане по него, макар че и председателят на сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ Симеон Караколев присъстваше на заседанието. Така то се провали.

От КРОС обявиха, че свикват пресконференция за 13 часа. Малко по-късно от община Смолян обявиха пресконференция за 12 часа, а по време на брифинга на КРОС, в която взеха участие и съветници от БСП, пресконференция обявиха и от ДПС за 15,30 часа.

По време на брифинга при кмета бе обяснено, че в бюджета на общината за заложени 80 000 лева за Роженския събор, а общината  финансира само националния фолклорен конкурс, в който участие ще вземат над 3000 изпълнители.

„Това е най-голямото мероприятие в Родопите и България не го правим по нечестен начин“, заяви кметът Николай Мелемов.

Той припомни, че в предишни години – като 2006-та например, Министерството на културата е отпускало 360 000 лева за събора на Рожен, но и тогава общината не е била на печалба.

Обясни също, че земята на Роженските поляни е наета от сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ на Симеон Караколев и затова той е партньор в провеждането на събора.

„Мога да претендирам, че общината се управлява открито, ясно и прозрачно“, заяви градоначалникът.

Той поясни, че Роженският събор е включен в националния и местния културен календар. За него в Културния календар на община Смолян са заделени 80 000 лева.

„Раздадохме на общинските съветници договора, сключен със  сдружение „Рожен - наследство в бъдещето“, и разходите на общината. Бях готов да ги запозная с всички ангажименти и задължения на община Смолян във връзка с мероприятието“, посочи той. И допълни, че не може да се икономиса нито един разход – осигуряване на сцени и тяхното озвучаване, осветление и техническо обезпечаване, осигуряване на полиция, обществен транспорт, регулиране на автомобилния трафик и много други ангажименти.

„В тези разходи няма пазарлъци и няма как да има. Общината има разписани ангажименти и нищо не е по-различно от това, което сме правили предишните години. Общината не се занимава с търговска дейност, не търси печалба“, каза Мелемов в отговор на един от въпросите на общински съветник.  

„Ние не сме търговско дружество. Мероприятието е за хората и традициите, а не за търсене на печалба. Кое за Роженския събор е скрито? От кое ние да търсим печалба? И в какво сме! И преди 100 години, когато е възникнал Роженският събор, не е правен за печалба. А го правим съвместно със сдружение „Рожен - наследство в бъдещето“, защото те имат договор за земята и няма как друг да го организира“, обясни кметът.  И подчерта, че идеята с Роженския събор не е да се осигури печалба за общината, а да се продължи традицията.

Според него свикваните чести напоследък извънредни заседания са чисто политически преди местните избори, но по-важно е обществото да има полза от работата на ОбС.

Зам.-кметът Венера Аръчкова обясни, че във всички събори има два гала спектакъла, като единият се поема от общината, а другият – от Караколев.

В гала-спектакъла „Звезден Рожен“ на 20-ти юли вечерта от 17,30 ще се изявят само смолянски изпълнители, на които ще се платят 12 500 лева – с близо 3000 лева повече, защото започват час и половина по-рано, а ще има и четири оркестъра.

Симеон Караколев отново подчерта, че чалга на събора няма да се допуска. „Имаше чалга от палатковия лагер предишни години. Едно от разпорежданията ми дори за патрулите е от палатковия лагер, ако има шум и чалга, да бъдат ограничавани“, каза той.

На журналистически въпрос за наемите той обясни как се формират наемите: „Построява се павилион, оборудва се с пейки и маси за около 400 човека, не се плаща ток и това формира наема. Вървят между 8 и 10 хиляди лева. Една част от обектите, които бяха заявили намерение за тези наеми, като обявихме пределни цени, се отказаха. Не искам да свеждам това събитие до кюфтето. Защо трябва да се купува, всеки може да си носи храна!? Паркингите са безплатни“, припомни той.

Това е трети събор, който сдружението организира в партньорство с община Смолян, и е така, откак Караколев е наемател на ливадите.

Стана ясно, че за предните два събора от Министерството на туризма са били отпуснати 10 хиляди лева, а от аграрното министерство – 40 000 лв. целево за Роженския събор.

За 2019 г. няма данни досега някое от министерствата да финансира събитието, макар да е включено в националния календар. А бюджетът му е малко над 420 000 лева.

На брифинга отново бе припомнено, че максималните цени на основните продукти, ще бъдат фиксирани. Като трима от кандидатите да наемат 11 ресторанти се отказали, разбирайки за пределните цени.

„Няма общински съветник, който е против провеждането на Роженския събор“, заяви ръководителят на КРОС в ОбС Кирил Хаджихристев. Той обясни, че са внесли докладна заради питания от граждани от Смолян и извън града. Според него председателят на ОбС Данчо Киряков неправомерно двата пъти е прекратил заседанието, вместо да го отложи и да обяви нова дата.  

„Затова същата група внесе питане към кмета относно даване на информация за събора на Рожен. Разгледана в двете комисии тя беше внесена за днешното заседание“, заяви той. И по този начин призна, че всъщност не е внасяна докладна, а питане.

Според него изненадващо и необосновано съветници от ГЕРБ са поискали докладната да бъде преобразувани в питане. И също толкова необосновано са били пришити към дневния ред две точки за футбола.

„Аз като човек, дълги години под пагон, знам, че неинформиран човек не може да вземе решения“, подчерта Хаджихристев.

Той обясни, че са имали проекторешения, които щели да предложат, затова гласували против така структурирания дневен ред докладната да се преобразува като питане.

„В този случай председателят отново еднолично прекрати заседанието и така се стигна до неговото проваляне. Искам да попитам защо и за какво се опитват съветниците от ГЕРБ да предпазят кмета да даде обяснение пред обществото с какво се финансира и какви са ангажиментите на общината по събора. С големи молби ни беше предоставен договора със сдружението без дати и бе подпис“, допълни Хаджихристев.

Той каза, че след последния събор от 2016-та година имало решение съборът да се провежда през четири години, което не е вярно.

Според Стефан Сабрутев (БСП) основната причина да искат повече информация, е, че нямало прозрачност за това как е бил подписан договорът за сътрудничество и как е определен бюджетът по пера.

“Да, имаме 208 000 лв. за културен календар, но там не е вписано каква част от сумата е за Роженския събор. Ясно е, че договорът е подписан на тъмно, без да се иска разрешение на ОбС. Убеден съм, че няма да е 80 хиляди лева, а много над тази сума“, смята Сабрутев.

Хаджихристев заяви, че ще свикат още едно заседание по темата „Роженски събор“.

От ДПС заявиха, че са държали да се състои дискусия по темата, а не темата да се преформулира като питане. Според областния лидер на ДПС Салих Аршински те щели да формулират решението си на база дискусията, която са очаквали да се проведе в залата.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители