Граждани на Кюстендил благодарят на полицейски инспектор

2147
Граждани на Кюстендил благодарят на полицейски инспектор
Снимка: Actualno.com/Джулия Андонова
Професионалния празник на българската полиция се отбелязва на 8 ноември – Архангеловден. Той е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина, и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.

При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. След 55-годишно прекъсване празникът е възстановен по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерски съвет, традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

По повод предстоящия празник, в писмо до директора на ОДМВР ст. комисар Е. Стамболийски, кюстендилката Йорданка Попмилачкова благодари за помощта на полицейския инспектор Ивайло Петров. Писмото е изпратено от името на живущите на ул. "Студен кладенец" в града, които искат да изкажат лични благодарности към инспектора – за неговата сърцатост, отговорност и професионализъм.

Той е помогнал в много труден момент на една изпаднала в безпомощно състояние жена - изоставена от своите близки. Съседите ѝ казват, че потърсили помощ от всички възможни институции, но срещнали стена от безразличие. Тогава последната надежда за жената и за тях останал Петров. Светкавичната му реакция връща в мнозина вярата в институцията която служи, а достойната му постъпка кара дори и най-големите песимисти и критици да изговарят с уважиние името му.

Младен Маринов: 250 служители ще трябва да напуснат МВР

250 служители ще бъдат засегнати, ако бъдат приети преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета. С тези разпоредби се правя...

“Позволете ми да Ви поздравя – Вас и Вашите служители, с настъпващия Ваш професионален Празник! Приемете моите най-сърдечни благопожелания! Ако пред името на такива полицаи някой напише Професионалист с главна буква, това няма да е правописна грешка, а уважение Дай, Боже, всекиму!“, завършва писмото си Попмилачкова.                    

По повод предстоящия празник, кюстендилските полицаи организираха редица демонстрационни заниятия - преследване и задържане на МПС и извършители на тежко престъпление. Представиха и служебно куче, което е част от екипа им. То помага на полицаите да бъдат задържани закононарушителите. Гостите на събитието бяха ученици от училищата в града и граждани.

 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители